Za lik i djelo glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, kako portal Aktuelno piše skoro dva mjeseca, vežu se zloupotrebe položaja, drzničko ponašanje, korišćenje novinara za širenje propagande i kako se sumnja, za obavljanje prljavih poslova u obračunu sa neistomišljenicima i konkurencijom.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: “Može biti ova kriminalna organizacija, a može ispanuti i falsifikovanje isprave ili u pokušaju”, “Pošto sam ja uvijek spreman ne znači da vas prisluškujem, mada imam pravo da gledam na daljinu – znate ono Lovćenski Tajnovidac, pa mogu da vidim šta hoćete”

Dok smo pisali o malverzacijama u tužilaštvu, zloupotrebama, ispoljavanju bahatosti i pravnom neznanju od strane glavnog specijalnog tužioca, uredništvo portala Aktuelno slalo je u kontinuitetu pitanja tužilačkim organima i to – Specijalnom državnom tužilaštvu, Vrhovnom državnom tužilaštvu, Osnovnom tužilaštvu u Podgorici, Tužilačkom savjetu i Komisiji za Etički kodeks.

Naša pitanja su se odnosila na brojne zloupotrebe i neregularnosti prilikom protivzakonitog hapšenja biznismena Zorana Bećirovića, zatim smo postavljali pitanja vezana za fabrikovanje “afere Delta”, zloupotrebi i ucjenjivanju uredništva pojedinih medija, takođe smo se interesovali za postupanja Etičke komisije u slučaju tužioca Miloša Šoškića.

Portal Aktuelno je na adrese svih tužilačkih organa u periodu od 6. maja do 12. juna poslao preko 20 pitanja, ali smo nailazili samo na zid ćutanja i bojkot koji prevazilazi ne samo granice profesionalnog odnosa PR službi prema medijima, već i granice elementarne pristojnosti.

Treba podsjetiti da se vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, koji se nalazi u v.d. stanju, 2015. godine hvalio na sva zvona u medijima kako su “Tužilaštva Crne Gore, na čelu sa Vrhovnim državnim tužilaštvom, najotvorenije i najtransparentnije institucije”. Kako je tada navodio to su pokazali rezultati istraživanja.

“Stanje u tužilaštvu Crne Gore sa stanovištva otvorenosti i poštovanja Zakona o slobodnom pristupu informacijama je takvo da drugima može služiti za primjer”, kazao je vrhovni državni tužilac Stanković (koji je danas u v.d. stanju) daleke 2015. godine.

Ovdje se treba zapitati šta se u posljednjih pet godina desilo sa Tužilaštvom da postane ovako zatvorena i do granica nepristojnosti introvertna institucija koja izbjegava da odgovori na pitanja od ključnog značaja za sopstveni kredibilitet?

Da stvar bude još gora po Stankovića, portal Aktuelno nije dobio odgovore ni na pitanja koja su poslata direktno na adresu njegovog kabineta. Iako se v.d. vrhovnog državnog tužioca hvalio da je tužilaštvo najotvorenija institucija, to danas očigledno nije slučaj jer na naša pitananj kabinet VDT-a nikad nije odgovorio, a vjerovatno nikad i neće.

Ivica Stanković: Šta se desilo sa “najotvorenijom” i “najtransparentnijom” institucijom u Crnoj Gori?

Podsjetimo, Vrhovnom državnom tužilaštvu smo 26. maja uputili pitanja vezana za protivpravno praćenje tužioca Miloša Šoškića:

– Da li je neko od nadležnih tužilačkih organa pokrenuo istragu zbog praćenja tužioca Miloša Šoškića o kojem je javnost saznala nakon događaja u tržnom cetrnu “Delta siti” 3. decembra prošle godine?

– Ako nije pokrenuta istraga, zašto nije i da li neko opstruira njeno pokretanje?

– Ako je pokrenuta, u kojoj je fazi?

Što je razlog ovako radikalnog zaokreta u transparentnosti i otvorenosti tužilačkih organa ostaje nejasno, ali u igri je više faktora koji su, kako uporno naglašavamo u našim tekstovima – neznanje, traljavost, nevaspitanje ili možda strah od isljedničkih metoda glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića o kojima u kontinuitetu pišemo?

Podsjetimo, zastrašivačke metode i način postupanja nijesu ništa strano specijalnom tužiocu Milivoju Kantiću koji se ponaša kao što su to činili agenti UDBE u periodu od 1948 – 1951. godine, pa stoga nije na odmet podsjetiti na hajku koju je SDT vodio protiv Bećirovića i portala Aktuelno zbog sms poruka.

Sve je postalo jasno nakon što su prvo Osnovni, a nedavno i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju protiv Bećirovića.

Sada je već postalo jasno da je Katnić u napadu na Bećirovića i portal Aktuelno stavio lične motive ispred struke.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal.

U medijskim napadima posebno se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan.

Ova bivša medijska ispostava KOS-a i glasilo Srpske pravoslavne ckve, po svemu sudeći, je služilo kao posrednik između specijalnog tužioca Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića.

Ono što posebno treba naglasiti je da isljednik Milivoje Katnić – samoproklamovani tajnovidac koji sve zna i sve vidi, nije našao za shodno da odgovori na mnoštvo ozbiljnih pitanja koje je Bećirović postavio u saopštenju prije pet mjeseci.

U.P.A.

 

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve