Petak, 9 Decembra, 2022
Rubrika:

Sprega tužioca, advokata i medija: Begović lagao klijenta, sarađivao sa Katnićem i medijskom ispostavom KOS-a

Begović je lagao svog klijenta, zatim je uhvaćen u laži, sarađivao je sa medijskom kućom koja otvoreno radi na štetu tog istog klijenta i sve to u korist Tužilaštva! Nezavisno od motiva ovakvog ponašanja Begovića, jedna stvar je jasna – zbog pravne i moralne odgovornosti ne bi smio više da bude na čelu Advokatske komore Crne Gore, jer je svojim postupcima kompromitovao sebe, ali i čitavu komoru

Zloupotreba položaja, specijalnog policijskog tima, stavljanje ličnih motiva i frustracija ispred struke, kompromitacija Specijalnog državnog tužilaštva, ali i čitavog pravosudnog sistema, medijska oluja lažnih informacija – ovo bi bio siže onoga što je glavni specijlni tužilac Milivoje Katnić u saradnji sa svojim “medijskim batinama” za jednokratnu upotrebu radio u pokušaju obračunavanja sa biznismenom Zoranom Bećirovićem i portalom Aktuelno.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: “Moja krv je krv pravednika, ne bi valjalo da se prolije kao što je Pilat prolio Isusovu krv”, “Prihvatio bih Nobelovu nagradu, ali nema u mom zanimanju”

Nakon što su prvo Osnovni, a nedavno i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju protiv Bećirovića, koju je Katnić preko ODT-a u Podgorici pokušao na silu da progura u sudsku proceduru, portal Aktuelno počeo je da raskrinkava detalje brutalne hajke u režiji samoproklamovanog tajnovidca i njegovih pomagača.

Sada je već postalo jasno da je Katnić u napadu na Bećirovića i portal Aktuelno stavio lične motive ispred struke i time kompromitovao instituciju na čijem je čelu, ali i čitav pravosudni sistem Crne Gore. Napad je obavljan uz medijsku pomoć, koja mu je pružana na opšte zadovoljstvo svih učesnika u progonu.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal, koji su samo nastavili hajku koju već godinama vode protiv Bećirovića i portala Aktuelno.

Treba napomenuti da je u ovom slučaju PR služba Specijalnog državnog tužioca – dnevni list “Nova Pobjeda” po ustaljenoj metodi, objavljivala bezrezervno sve što joj je dostavljeno iz SDT-a. Ipak, objavili su i odluku o odbacivanju presude.

Sprega Katnića, Dana i Begovića

U medijskim napadima posebno se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan, koji je svoje tekstove o slučaju navodnih prijetnji sudskom vještaku zasnivao na apsolutno netačnim nezvaničnim saznanjima koja su im plasirali “pouzdani izvori” iz Tužilaštva.

Međutim, umješanost ovog dnevnog lista u orkestriranom napadu SDT-a na Bećirovića ne završava se samo na objavljivanju dezinfomarcija i širenju negativne propagande.

Ova bivša medijska ispostava KOS-a i glasilo Srpske pravoslavne ckve, po svemu sudeći, je služilo kao posrednik između specijalnog tužioca Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića, koji je iako je bio Bećirovićev pravni zastupnik, kako se ispostavilo, svo vrijeme radio na njegovu štetu, a u korist SDT-a!

Zdravko Begović – Da li će podnijeti ostavku na mjesto predsjednika Advokatske komore: Lagao klijenta, sarađivao sa tabloidom, radio u korist specijalnog tužioca

Sprega Katnića, dnevne novine Dan i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića, koji je zastupao Bećirovića u montiranom procesu oko navodnih prijetnji sudskom vještaku, isplivala je na vidjelo nakon što je 18. decembra prošle godine u Danu osvanuo tekst sa bombastičnim naslovom – “Vještak potvrdio da mu je Ćoćo prijetio”.

U tekstu se navodi da je “vještak Aleksandar Rakočević potvrdio tokom saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu da mu je biznismen Zoran Ćoćo Bećirović prijetio. On je ostao pri ranije datom iskazu”. Kao izvor Dan je naveo advokata Begovića koji je tada zastupao Bećirovića.

“Rakočević je saslušan u svojstvu svjedoka i ponovio je sve što je rekao kada je prijavio slučaj. Moj klijent nije prisustvovao saslušanju”, rekao je tada Begović za Dan.

Dvoličnost advokata

Kako saznaje portal Aktuelno, Bećirović se nakon saslušanja Rakočevića sreo sa advokatom Begovićem koji mu je prenio detalje saslušanja. Begović je tada ubjeđivao Bećirovića da se Rakočević “nije pridružio gonjenju i izjavio da nije osjećao prijetnju”, pripremajući iza leđa duplu igru sa Danom i specijalnim tužilaštvom.

Stoga se Bećirović, blago rečeno, našao u čudu kada je dan nakon razgovora sa Begovićem vidio tekst Dana i advokatovu izjavu koja se potpuno kosi sa onim što je ranije tvrdio u privatnom razgovoru sa svojim klijentom.

Aktuelno ovom prilikom ekskluzivno prenosi sms prepisku Bećirovića i tadašnjeg advokata iz koje se jasno vidi da je Begović lagao svog klijenta, sarađivao sa dnevnim novinama Dan, a sve u korist Tužilaštva.  Takođe, napominjemo da je Begoviću nakon prepiske Bećirović, iz očiglednih razloga, oduzeo punomoćje.

“Izvini, bojao sam se da te ne razočaram”

PREPISKA BEĆIROVIĆA I BEGOVIĆA:

Bećirović: Jesi li ti ovo rekao novinaru Dana, ili je ovaj to izmislio?

Begović: Sve izmislili, ja ga niti čuo niti vidio, po običaju…

Bećirović: Molim te napiši demanti, a ja ću preko mog advokata njihovom ombudsmanu, pa onda tužbu sudu.

Begović: Ćoćo, to su gluposti što pišu, kada dobijemo izjavu oštećenog reagovaćemo…

Bećirović: Bedi, ti mene od prilike ne poznaješ…I nemoj da pričamo o tome jesu li gluposti ili ne… Meni to pravi ogromnu štetu… Ako je tačno da su slagali da si im bilo šta rekao… Odmah demantuj… Da moj drugi advokat piše ombudsmanu… I pošalji mi kopiju demantija…

Begović: ….izvini, ali ti moram reći da me je ipak novinar zvao i ja sam mu rekao, da nijesi bio prisutan i da je vještak ostao pri navodima svoje prijave… ništa drugo nije rečeno i nije bilo riječi o bilo kakvim prijetnjama, ako sam pogriješio duboko se izvinjavam, nije bila loša namjera, sigurno…

Bećirović: Eee.. Bedi…trebao si odmah da mi kažeš istinu… I nemaš pravo da pričaš sa novinarima o meni i mom ili mojim predmetima…

Begović: Izvini, bojao sam se da te ne razočaram… u pravu si…

Ostavka – moralna obaveza Begovića

Teško je naći riječi koje bi mogle da opišu ovakvo ponašanje pravnog zastupnika koji laže klijenta, zatim biva uhvaćen u notornoj laži,  sarađuje sa medijskom kućom koja otvoreno radi na štetu tog istog klijenta i sve to u korist Tužilaštva!

Okolnost koja izaziva dodatno zaprepašćenje je što Begović nije običan advokat – već predsjednik Advokatske komore Crne Gore! 

Objavili odluku o odbacivanju optužnog predloga uz ponavljanje notornih laži

Dakle, predsjednik Advokatske komore jedne države sarađuje sa štampanim glasilom koje ne preza od objavljivanja brutalnih laži u cilju kompromitovanja Bećirovića, laže klijenta, pokušava da ga uvuče u prljavu medijsku kampanju i po svemu sudeći, sarađuje sa specijalnim tužiocem.

Ovom prilikom otvaraju se mnoga pitanja a jedno od njih je – da li je Begović svojevoljno odlučio da sarađuje sa specijalnim tužiocem ili je to uradio iz straha, jer je dobro poznato da je Katnić sklon vršenju direktnog i indirektnog pritiska na sudije, advokate, isto kao što to radi i sa ljudima koje, iz ličnih pobuda, odluči da procesuira.

Nezavisno od motiva ovakvog ponašanja Begovića, jedna stvar je jasna – zbog pravne i moralne odgovornosti ne bi smio više da bude na čelu Advokatske komore Crne Gore, jer je svojim postupcima kompromitovao sebe ali i čitavu komoru. Jedini ispravni postupak, i najmanje što bi Begović morao da učini ovom prilikom je da podnese ostavku na funkciju predsjednika Advokatske komore. 

Kožni mantili i vraćanje u 1948.

Ono što na kraju treba napomenuti je da su dnevne novine Dan sigurno znale da im je Begović dao lažnu informaciju, ali su i pored toga čak i prilikom objave rješenja Višeg suda o odbacivanju optužnog predloga protiv Bećirovića, nastavili sa promocijom laži.

Kako smo juče pisali, informaciju da je Viši sud odbacio optužni predlog protiv Bećirovića, Dan je u svom stilu relativizovao stavljajući u prvi plan laži o tome kako je vještak Rakočević ostao pri ranijem iskazu, uz krajnje maliciozan naslov “Za sud Ćoćo nije kriv”, kojim se jasno insinuira da je on kriv, ali da su sudovi jednostavno nesposobni ili ne smiju da ga osude.

Ovakav manipulativni pristup i ne čudi s obzirom da se radi o mediju koji je zvanično osnovan 31. decembra 1998. godine uz finansijsku i logističku podršku tadašnje Kontraobavještajne službe (KOS) SR Jugoslavije – danas Vojnobezbednosne agencije (VBA) Srbije.

Stoga je jasno što su Bećirović i portal Aktuelno, čija je uređivačka politika orjentisana ka evropskim i evroatlantsksim vrijednostima i demistifikaciji uloge SPC, trnu u oku ovakvom mediju i njihovom saradniku iz Specijalnog tužilaštva koji i sam ima podugačak dosije sa zaslugama iz 90-ih.

Kada smo već kod KOS-a, treba napomenuti da se specijalni tužilac Katnić i njegovi saradnici ponašaju kao što su to radili čuveni inspektori OZNA-e, kasnije UDBA-e, u periodu između 1948 – 1951.  prepoznatljivi po dugim kožnim mantilima koji su se, često rukovođeni ličnim motivima, obračunavali sa “neprijateljima države”.

O upečatljivoj sličnosti metoda rada koje Katnić koristi u 2020. godini, sa metodama koje je tajna policija koristila nakon Drugog svjetskog rata, pisaćemo opširnije u nekom od narednih tekstova.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
04.05.2020-08:40 08:40

Sto se tice “pomenutih”u ovom tekstu dje je autor Aktuelno,gotovo sigurno mozete pruziti ruku jedni drugima,pogotovo urednik Aktuelnog,ovo vam je 1/1.Posteni Slobo,samo tako.