Petak, 9 Decembra, 2022
Rubrika:

Viši sud oborio Katnićevu konstrukciju: “Bećirović nije prijetio vještaku ni njemu bliskom licu”

Viši sud je samo potvrdio ono što je Osnovni sud već konstatovao ranije, navodeći da se "poruke ne mogu smatrati prijetnjom” i time odbacio, u najmanju ruku, sumnjivu pravnu konstrukciju koju je ODT pokušalo da na silu progura u sudsku proceduru

Viši sud u Podgorici odbacio je kao neosnovnu žalbu Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici na odluku Osnovnog suda koji je 17. januara odbio optužni predlog ODT-a protiv biznismena Zorana Bećirovića zbog navodnog krivičnog djela “sprječavanje dokazivanja”.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: “I zbog toga su neki zagazili đe nijesu trebali”, “Trgujem po pjaca “, “Kaže da ću krepati u kazamate”, “Koronavirus živi u sladoledu”

Prema optužnom predlogu ODT-a Bećirović je navodno, putem elektronske poruke, prijetio sudskom vještaku Aleksandru Rakočeviću i, kako su naveli iz Tužilaštva, time počinio krivično djelo “sprječavanje dokazivanja”.

U spornoj poruci, zbog koje je Specijalno tužilaštvo pokrenulo čitavu pompeznu akciju kao da se radi o najtežem obliku organizovanog kriminala, Bećirović je pominjao i specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića, koji je u optužnom predlogu ozančen kao “lice blisko Rakočeviću”.

Viši sud je, međutim, samo potvrdio ono što je Osnovni sud već konstatovao ranije, navodeći da se “poruke ne mogu smatrati prijetnjom” i time odbacio, u najmanju ruku, sumnjivu pravnu konstrukciju koju je ODT pokušalo da na silu progura u sudsku proceduru.

“Analizirajući sadržinu poruka koje je u predmetnom slučaju Bećirović Zoran uputio oštećenom Aleksandru Rakočeviću, i kontekst u kojem su iste upućene, a čiju sadržinu oštećeni nije sporio, te dovodeći iste u vezu sa iskazom oštećenog, izvodi se nesumnjiv zaključak da se postupanje okrivljenog (Bećirovića) a posebno sadržina poruka koje je uputio oštećenom, ne mogu smatrati prijetnjom”, navodi se u odluci Višeg suda povodom žalbe ODT-a.

Iz Višeg suda navode da je prema njihovoj ocjeni prvostepeni sud (Osnovni sud u Podgorici) “pravilno i potpuno utvrdio činjenično stanje”.

“Iz tako utvrđenog činjeničnog stanja izveli smo zaključak da treba odbiti optužni predlog ODT-a u Podgorici protiv okrivljenog Zorana Bećirovića, zbog krivičnog djela spriječavanje dokazivanja iz člana 390, st.1 Krivičnog zakonika Crne Gore, jer iz prikupljenih dokaza ne proizilazi osnovana sumnja da je okrivljeni učinio navedeno krivično djelo”, navodi se u odluci Višeg suda.

Takođe napominju da kod ovog predmeta nije važno kako je oštećeni Rakočević shvatio poruku.

Stoga pravilno prvostepeni sud zaključuje, da je okrivljeni upućujući navedene poruke, kako je to predstavljeno optužnim aktom, oštećenom pa ni njemu bliskom licu, nije stavio u izgled neko zlo u namjeri da isti da lažni nalaz i mišljenje i time utiče na ishod postupka, nalazeći da iz prikupljeniih dokaza ne proizilazi osnovana sumnja da je okrivljeni počinio krivično djelo stavljeno mu na teret optužnim aktom”, navodi se u odluci Višeg suda.

Podsjetimo, Bećirović je 28. novembra 2019. godine priveden na saslušanje u Specijalno državno tužilaštvo, a laička i stručna javnost danima je tada spekulisala zbog čega je priveden jer nije postojao nikakav pravni osnov za ovakvo postupanje SDT-a na čelu sa specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem.

Kasnije je kao razlog privođenja Bećirovića nevedena sms poruka koju je poslao vještaku Rakočeviću 2. novembra 2019. godine u kojoj mu navodno prijeti zbog slučaja vezanog za budvanski hotel “Avala”.

Potpuno je jasno i laicima da se zbog privatnih sms poruka u kojima nema ni nagovještaja prijetnji, ne može angažovati specijalni policijski tim kome je u opisu posla borba protiv organizovanih kriminalnih grupa – dakle riješavanje najtežih krivičnih djela.

Stoga se jednostavno nameće pitanje da li je čitav ovaj slučaj pokrenut kao iskarikirana pravna konstrukcija tužioca Katnića koji je „lični motiv“ stavio iznad svih zakona i institucija Crne Gore, o čemu ćemo pisati u nekom od narednih tekstova.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve