Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Uprava carina dodijelila još tri statusa AEO

Do sada je, kako su dodali, dodijeljeno sedam statusa ovlašćenog privrednog subjekta, dok je u proceduri još pet zahtjeva za sticanje navedenog statusa

Vršilac dužnosti direktora Uprave carina Vladimir Bulajić sa saradnicima, je danas dodijelio status ovlašćenog privrednog subjekta (AEO) kompanijama „BEKOM CO” DOO iz Podgorice, „FARMEGRA“ DOO iz Podgorice i „FABRIKA STOČNE HRANE“ DOO iz Danilovgrada.

U saopštenju za medije navodi se da privredni subjekt „BEKOM CO” DOO je dobio status ovlašćenog privrednog subjekta za carinska pojednostavljenja (AEOC) i sigurnost i bezbjednost (AEOS), dok su „FARMEGRA“ DOO i „FABRIKA STOČNE HRANE“ DOO dobili status ovlašćenog privrednog subjekta za carinska pojednostavljenja (AEOC).

“Dobijanjem ovog statusa, koji predstavlja najviši stepen saradnje i partnerstva između carine i privrede, u skladu sa najvišim EU standardima, navedeni privredni subjekti su prepoznati kao sigurni partneri, čime su stekli pravo na korišćenje većeg broja pogodnosti u carinskom postupku. Osnovne prednosti koje donosi status ovlašćenog privrednog subjekta ogledaju se u mogućnosti sprovođenja jednostavnije carinske procedure, manje kontrola, prednost pri carinjenju, izbor mjesta kontrole, ali i bolje odnose i priznanje ovog statusa u dijelu sigurnost i zaštite od strane CEFTA ugovornih strana, kao i bolje pozicioniranje kompanije na crnogorskom tržištu i tržištu regiona”, naveli su iz Uprave catina.

Do sada je, kako su dodali, dodijeljeno sedam statusa ovlašćenog privrednog subjekta, dok je u proceduri još pet zahtjeva za sticanje navedenog statusa.

“Status ovlašćenog privrednog subjekta dodjeljuje se kompaniji koja je prošla stroge kontrole svih segmenata poslovanja i za koju je utvrđeno da zadovoljava sve kriterijume utvrđene carinskim propisima”, ukazuju iz UC.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve