Četvrtak, 7 Jula, 2022
Rubrika:

Muk u tužilaštvu: Zašto Katnić izbjegava da odgovori na pitanja portala Aktuelno?

Portal Aktueno je poslao ukupno 23 pitanja na adrese svih državnih organa koja imaju veze sa tužilaštvom, odgovore nijesmo dobili i naišli smo samo na zid ćutanja. Nijesu nam poznati razlozi zbog kojih na ovako bezobrazan način tužilački organi ignorišu pitanja na koja naši čitaoci očekuju odgovor. Jedino što možemo da pretpostavimo jeste da nemaju odgovor na činjenice koje iznosimo, ili jednostavno ćute u strahu od glavnog specijalnog tužioca Katnića.  

Portal Aktuelno već više od mjesec i po piše o glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću za čije ime se vežu zloupotrebe položaja, drzničko ponašanje, korišćenje novinara za širenje propagande i kako se sumnja, za obavljanje prljavih poslova u obračunu sa neistomišljenicima i konkurencijom.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: “Moja krv je krv pravednika, ne bi valjalo da se prolije kao što je Pilat prolio Isusovu krv”, “Prihvatio bih Nobelovu nagradu, ali nema u mom zanimanju”

Dok smo pisali o brojnim malverzacijama u tužilaštvu, Katnićevim zloupotrebama, ispoljavanju bahatosti i pravnom neznanju, uredništvo portala Aktuelno, u cilju ispunjavanja profesionalnih novinarskih i moralnih standarda, slalo je u kontinuitetu pitanja tužilačkim organima. Pitanja smo slali na adresu Specijalnog državnog tužilaštva, Vrhovnog državnog tužilaštva, Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, Tužilačkog savjeta, Etičke komisije, a čak smo pisali i Ministarstvu pravde.

Naša pitanja su se odnosila na brojne zloupotrebe i neregularnosti prilikom protivzakonitog hapšenja biznismena Zorana Bećirovića, zatim smo postavljali pitanja vezana za fabrikovanje “afere Delta”, zloupotrebi i ucjenjivanju uredništva pojedinih medija, takođe smo se interesovali za postupanja Etičke komisije u slučaju tužioca Miloša Šoškića.

Portal Aktuelno je na adrese svih tužilačkih organa u periodu od 6. maja do 12. juna, svakih nekoliko dana slao pitanja, ali smo nailazili samo na zid ćutanja i bojkot koji prevazilazi ne samo granice profesionalnog odnosa PR službi prema medijima, već i granice elementarne pristojnosti.

Specijalno državno tužilaštvo održalo je juče konferenciju za medije na kojoj je Katnić nekritički iznosio hvalospjeve na račun svog rada, a iz njegove PR službe na našu adresu nije stiglo čak ni obavještanje kako da akreditujemo novinara za pres konferencije SDT-a i postavimo pitanja.

S obzirom da tužilački organi izbjegavaju da daju odgovore na pitanja koja šaljemo, prinuđeni smo da u posebnom tekstu javnosti iznesemo pitanja koja su ostala neodgovorena.

Specijlnom državnom tužilaštvu smo 6. maja poslali sledeća pitanja:

  1. U koliko predmeta je angažovan sudski vještak Aleksandar Rakočević?
  2. Kolika novčana naknada mu je po tom osnovu isplaćena?
  3. Da li možemo da dobijemo kopiju krivične prijave (iskaza) koju je vještak Rakočević podnio protiv biznismena Zorana Bećirovića zbog navodnih prijetnji putem sms poruka?
  4. Da li je vještak Rakočević završio vještačenje vezano za plaćanje komunalne takse za gradnju hotela Avala u Budvi?
  5. Kada je dobio nalog da vještači pomenuti predmet?
  6. Da li je završeno vještačenje u okviru istrage koja se vodi za navodno pranje novca prilikom privatizacije i gradnje hotela Avala i Bjanka?
  7. Kada je Rakočeviću dat nalog za vještačenje tih predmeta?

Zatim smo 11. maja uputili pitanja Komisiji za Etički kodeks i Tužilačkom savjetu:

  1. Da li je Komisija za Etički kodeks prilikom donošenja odluke u odnosu na tužioca Miloša Šoškića izvršila uvid u spise predmeta osnovnog državnog tužilaštva u postupku protiv Zorana Bećirovića?
  2. Da li će Komisija izvršiti uvid i u spise predmeta, pošto su već donijete odluke nadležnih sudova ?
  3. Da li će sada Komisija za Etički kodeks preispitati svoju odluku? Da li smatrate da je Komisija za etički kodeks prekršila pretpostavku nevinosti u odnosu na Zorana Bećirovića?

Na adresu SDT-a 19. maja poslali smo dva pitanja vezano za sumnjivo poslovanje medija bliskih glavnom spcijalnom tužiocu Milivoju Katniću:

– Da li je u okviru akcija Klap i Vardar, SDT istraživalo poslovanje i finansijske transakcije dnevnih novina Dan i Vijesti?

– Da li su istraživane poslovne veze ova dva medija i pojedinih političkih stranaka u Crnoj Gori?

Strah, neznanje ili nešto drugo: Zašto tužilački organi bojkotuju portal Aktuelno?

Vrhovnom državnom tužilaštvu smo 26. maja uputili pitanja vezana za protivpravno praćenje tužioca Miloša Šoškića:

– Da li je neko od nadležnih tužilačkih organa pokrenuo istragu zbog praćenja tužioca Miloša Šoškića o kojem je javnost saznala nakon događaja u tržnom cetrnu “Delta siti” 3. decembra prošle godine?

– Ako nije pokrenuta istraga, zašto nije i da li neko opstruira njeno pokretanje?

– Ako je pokrenuta, u kojoj je fazi?

Takođe 26. maja na adresu Tužilačkog savjeta proslijeđena su sledeća pitanja:

– Od koga je došla informacija da je biznismen Zoran Bećirović saslušavan u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici nakon hapšenja 28. novembra 2019. godine?

– Da li je neko od nadležnih tužilačkih organa pokrenuo istragu zbog praćenja tužioca Miloša Šoškića o kojem je javnost saznala nakon događaja u tržnom centru “Delta siti” 3. decembra prošle godine?

– Ako nije pokrenuta istraga, zašto nije i da li neko opstruira njeno pokretanje?

Istog dana smo poslali i ovo pitanje ODT-u u Podgoroci:

– Da li je biznismen Zoran Bećirović saslušavan u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici nakon hapšenja 28. novembra 2019. godine po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva?

Na adresu Ministarstva pravde, VDT-a i SDT-a 27. maja poslali smo pitanja koja se tiču legaliteta i legitimiteta izbora glavnog specijalnog tužioca:

– Da li Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković ima pravo (legitimitet) da predlaže Glavnog specijalnog državnog tužioca s obzirom da je u v.d. stanju?

– Da li stoga i Glavni specijalni tužilac koga predloži Stanković mora biti u v.d. stanju?

Nakon toga smo 28. maja Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici poslali pitanja vezana za “slučaj Delta”  koji je vodila tužiteljka Ivana Vuksanović:

–  Da li je novinar Vladimir Otašević saslušavan u ODT-u zbog lažnog svjedočenja, davanja lažnog iskaza ili lažnog prijavljivanja?

– Ako nije, da li će biti saslušan i da li će protiv njega biti pokrenut postupak po službenoj dužnosti?

I na kraju treba napomnuti da smo 12. juna poslali pitanje na adresu SDT-a:

– Došli smo do saznanja da je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić u negativnom kontekstu pominjao tužioca Miloša Šoškića i to u smislu “uništavanja tužilačke karijere nakon incidenta u šoping centru Delta siti”. Imate li komentar?

Portal Aktuelno je poslao ukupno 23 pitanja na adrese svih državnih organa koja imaju veze sa tužilaštvom, odgovore nijesmo dobili i naišli smo samo na zid ćutanja. Nijesu nam poznati razlozi zbog kojih na ovako bezobrazan način tužilački organi ignorišu pitanja na koja naši čitaoci očekuju odgovor. Jedino što možemo da pretpostavimo jeste da nemaju odgovor na činjenice koje iznosimo, ili jednostavno ćute u strahu od glavnog specijalnog tužioca Katnića.

Podsjetimo, ovakve metode i način postupanja nijesu ništa strano specijalnom tužiocu Milivoju Kantiću koji se ponaša kao što su to činili agenti UDBE u periodu od 1948 – 1951. godine, pa stoga nije na odmet podsjetiti na hajku koju je SDT vodio protiv Bećirovića i portala Aktuelno zbog sms poruka.

Sve je postalo jasno nakon što su prvo Osnovni, a nedavno i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju protiv Bećirovića.

Sada je već postalo jasno da je Katnić u napadu na Bećirovića i portal Aktuelno stavio lične motive ispred struke.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal.

U medijskim napadima posebno se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan.

Ova bivša medijska ispostava KOS-a i glasilo Srpske pravoslavne ckve, po svemu sudeći, je služilo kao posrednik između specijalnog tužioca Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića.

Ono što posebno treba naglasiti je da isljednik Milivoje Katnić – samoproklamovani tajnovidac koji sve zna i sve vidi, nije našao za shodno da odgovori na mnoštvo ozbiljnih pitanja koje je Bećirović postavio u saopštenju prije pet mjeseci.

U.P.A.

Najnovije

Miličković: Crnogorci ne ljube lance

piše Maja Miličković, građanska aktivistkinja Potpisivanje tkz.temeljnog ugovora sa Crkvom Srbije nesumnjivo je epilog formiranja Vlade koja je sastavljena pod Ostrogom 2020. godine, Vlade veleizdaje, Vlade...

BIH: Djevojka ošamarila Draška Stanivukovića na koncertu Bajage

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković oglasio se povodom incidenta koji se dogodio sinoć na koncertu Momčila Bajagića Bajage kada ga je jedna devojka ošamarila. „Što se...

Vučinić: Radnička partija podržava protest policijskih službenika

Radnička partija, kao istinski borac za prava radnika, podržava protest pripadnika policijske službe zbog nezavidnog položaja u kojem se nalaze, poručio je poslanik te...

Sjednica Vlade sjutra u 12 sati

Vlada Crne Gore održaće 11. sjednicu u petak, 8. jula 2022. godine, sa početkom u 12 sati. Sjednicu na kojoj je najavljena rasprava i izjašnjavanje...

Građanke i građani Budve neće svojim ćutanjem davati legitimitet najavljenoj izdaji

Povodom najavljene izdaje državnih interesa Crne Gore predsjednika Vlade Dritana Abazovića i otvorene kolaboracije sa kleronacionalističkim krugovima Srbije i podružnicama Srpskog sveta iz Crne Gore, GI...

Najčitanije

Povezano

UTIHNULA GOVEČAD I KUČKE: Dokle se stiglo?

Vidjeli smo inkriminišuću dokumentaciju, transkripte koji duboko kompromituju čitavu crnogorsku policiju i sektor bezbjednosti, uvjerili se u komunikaciju kriminalaca i policajaca. Sve to nije...

Abazović: Katnićeva bezbjednost nije ugrožena, priča nebuloze, Petar Lazović u Crnoj Gori

Premijer Dritan Abazović je, nakon hapšenja predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, kazao da su rezultati krenuli i da očekuje da se ovaj trend nastavi. - Policija...

KAKO ODBRANITI NEODBRANJIVO: Da li je ”Z” šef?

Piše: Balša Knežević Trulež koruptivno-kriminalne kaljuge čije se emanacije posljednjih dana prelivaju u javni prostor, poprimile su neslućene razmjere nakon objelodanjivanja neumoljive dokumentacije Europola o...

Mandić: Katnić i Čađenović namjerno čekali da istekne rok od šest mjeseci

Bivši Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i njegov zamjenik Saša Čađenović namjerno su čekali da istekne rok od šest mjeseci od dobijanja operativnih podataka od Europola, nakon čega...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve