Petak, 9 Decembra, 2022
Rubrika:

Udbaške metode isljednika Milivoja

Ne treba puno razmišljanja da bi ustanovili da postoji dosta podudarnosti između Katnića i načelnika kog tumači Božović - spletke, lični motivi koji stoje iza hapšenja, zloupotreba položaja, ljudskih resursa, manipulacije i osjećaj da je poslat od strane boga da dijeli pravdu u ovozemaljskom svijetu… Ovo su samo neke od podudarnosti fiktivnih i stvarnih likova koje smo ovom prilikom pomenuli

Čuveni crnogorski režiser Živko Nikolić umro je prije 20 godina, a njegovi maestralni filmovi ušli su ne samo u anale domaće, već i svjetske kinematografije. Razlog zbog kog pominjemo našeg slavnog režisera su brojne napomene čitalaca koji danima redakciji portala Aktuelno sugerišu da bi glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić briljirao u ulozi načelnika tajne policije u nekom od Nikolićevih filmova.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: “Ja sam hrišćanin više stotina godina, mogao bih biti i papa”, “Zamislite da svi počnu da košarku igraju rukama”

Uloga sa kojom Katnića naši čitaoci najčešće poistovjećuju je načelnik UDBA-e kojeg u Nikolićevom filmu “U ime naroda” maestralno tumači Petar Božović.

Ne treba puno razmišljanja da bi ustanovili da postoji dosta podudarnosti između Katnića i načelnika kog tumači Božović – spletke, lični motivi koji stoje iza hapšenja, zloupotreba položaja, ljudskih resursa, manipulacije i osjećaj da je poslat od strane boga da dijeli pravdu u ovozemaljskom svijetu… Ovo su samo neke od podudarnosti fiktivnih i stvarnih likova koje smo ovom prilikom pomenuli.

Portal Aktuelno je u seriji tekstova koje objavljujemo danima razotkrio metode rada specijalnog tužioca i njegovih saradnika koji se  ponašaju kao čuveni inspektori nekadašnjeg Odjeljenja za zaštitu naroda (OZNA), a kasnije Uprave državne bezbjednosti (UDBA). Isljednici UDBA-e i OZNA-e su bili prepoznatljivi po dugim kožnim mantilima i često su se rukovodili ličnim motivima, koristeći brutalne zloupotrebe u obračunima sa “neprijateljima države” (čitaj ličnim neprijateljima).

U periodu između 1948 – 1951. godine, prema najpouzdanijim istojirskim izvorima, UDBA i OZNA su likvidirale preko 35.000 “državnih neprijatelja” pod veoma sumnjivi okolnostima. U godinama posle najkrvavijeg sukoba u istoriji čovječanstva ovakvo ponašanje se donekle može shvatiti, iako ne i opravdati.

Katnić prevazišao Nikolićevog načelnika

Međutim, način djelovanja sprecijalnog državnog tužioca u 2019. i 2020. godini podrazumijeva obrazac ponašanja karakterističan za gore pomenute organizacije, s tim što Katnić ima na raspolaganju mnoštvo sofisticiranih modernih metoda kojima bi vršio pritisak i zastrašivanje neistomišljenika ili osoba prema kojima ima lični animozitet.

Prve naznake da se Katnić koristi  udbaškim metodama počeli su da se naslućuju kada je, da bi opravdao zloupotrebu državnih resursa u tajnom nadzoru, biznismena Zorana Bećirovića i još nekoliko ljudi označio kriminalnom grupom Svetozara Marovića. Prema proizvoljnim i nikad dokazanim navodima specijalnog tužioca Bećirović je uz Marovićevu suprugu, vozača i još par osoba, navodno uložio 300.000 eura, a sve to kako bi se, navodno, podmitio i iskompromitovao Milivoje Katnić.

Osim što je Katnić u ovom slučaju ispoljio svoje isljedničke i represivne tendencije u kombinaciji sa modernim tehnologijama praćenja, ovaj predmet završio se bez bilo kakvih pravnih aktivnosti. Ovo je bio tek početak hajke na Bećirovića i portal Aktuelno.

Katnić se ponašao kao isljednik UDBA-e kada je angažovao specijlni policijski tim da bi uhapsio Bećirovića zbog sms poruka u kojima čak nije ni bilo prijetećeg sadržaja. Nakon toga Bećirović je doveden u SDT gdje ga je isljeđivao lično Katnić iako za to nije imao niakakvo zakonsko ovlašćenje niti nadležnost, osim ličnu želju.

Portal Aktuelno je još ranije zbog ovakvog postupanja morao da, u konsultaciji sa advokatskim timom, održi pravnu lekciju i specijlnom tužiocu predoč da se zbog privatne sms poruke ne može podizati specijalni policijski tim, hapsiti, a još manje da se time treba baviti Specijalno tužilaštvo.

Kako specijalni tužilac zamišlja sebe (MEME – moderna karikatura)

Stoga se može konstatovati da je Milivoje Katnić čak prevazišao metode zloupotrebe položaja koje je koristio načelnik UDBE iz filma “U ime naroda”.

Medijski umjesto gumenog pendreka

Za razliku od načelnika iz Nikolićevog filma koji je za obračun sa neistomišljenicima koristio običnu palicu, pištolj i par siledžija, Katnić je na raspolaganju imao sofisticiranije i modernije metode u vidu “medijskih pendreka” – dnevnih novina Vijesti i Dan.

Uređivačka politika koncerna Daily press, u čijem su vlasništvu i Vijesti,  došla je kao “kec na desetku” Katniću koji je, inspirisan svojim ličnim motivima, mogao putem nezvaničnih kanala da plasira razne neistine o Bećiroviću, a da pri tom te (dez)informacije budu bez provjere danima objavljivane u Vijestima i ostalim medijima ovog opskurnog koncerna.

U medijskim napadima takođe se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan, koji je svoje tekstove o slučaju navodnih prijetnji sudskom vještaku zasnivao na apsolutno netačnim nezvaničnim saznanjima plasiranim od strane “pouzdanih izvora” iz Tužilaštva. Tako je Dan danima po nalogu isljednika iz SDT-a pendrečio po zacrtanim metama – Bećiroviću i portalu Aktuelno.

Dvostruki aršini

Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić pokazao je još jednu lošu karakteristiku filmskog agenta UDBE – dvostruke aršine u svom profesionalnom angažmanu. Kada je u pitanju obračun sa ljudima čiji stavovi mu smetaju, ili jednostavno ima neki lični animozitet prema njima, spreman je na zloupotrebu položaja, specijalnog policijskog tima, stavljanje ličnih motiva i frustracija ispred struke, kompromitaciju SDT-a, ali i čitavog pravosudnog sistema.

Kada su u pitanju izuzetno ozbiljne optužbe i krivična djela o kojima sam Katnić javno govori, stvari su za samoproklamovanog tajnovidca sasvim drugačije. To se najbolje moglo videjti na slučaju čokolade od 4.000 eura, o čemu je portal Aktuelno već pisao.

Policijski tim po mjeri specijalnog tužioca

Specijalni tužilac je izjavom o čokoladi sa 4.000 eura implicirao da je neko htio da iscenira situaciju u kojoj njegova supruga prima mito, nakon čega bi bila uhapšena, a sve to navodno, da bi on bio kompromitovan. Ako ove optužbe nijesu bile dovoljno ozbiljne, Katnić je kazao da su “dva policijaca koja su čekala na izlazu” bila umješana u ovu namještaljku, čime je nagovijestio da postoje djelovi Uprave policije koji su spremni na najgori oblik kriminalnih radnji da bi ostvarili svoje ciljeve!

Ove teške optužbe nikad nijesu dobile epilog, čak ni u vidu nekog najjednostavnijeg izviđaja. Sve u svemu – Nikolić bi imao dovoljno materijala za nastavak ili rimejk njegovog filma “U ime naroda”.

Hronologija progona

Pošto smo ukazali na metodologiju koju koristi specijlni tužilac, nije na odmet podsjetiti na hajku koju je SDT vodio protiv Bećirovića i portala Aktuelno zbog sms poruka.

Nakon što su prvo Osnovni, a nedavno i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju protiv Bećirovića, koju je Katnić preko ODT-a u Podgorici pokušao na silu da progura u sudsku proceduru, portal Aktuelno počeo je da raskrinkava detalje brutalne hajke u režiji samoproklamovanog tajnovidca i njegovih pomagača.

Sada je već postalo jasno da je Katnić u napadu na Bećirovića i portal Aktuelno stavio lične motive ispred struke i time kompromitovao instituciju na čijem je čelu, ali i čitav pravosudni sistem Crne Gore. Napad je obavljan uz medijsku pomoć, koja mu je pružana na opšte zadovoljstvo svih učesnika u progonu.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal, koji su samo nastavili hajku koju već godinama vode protiv Bećirovića i portala Aktuelno.

Treba napomenuti da je u ovom slučaju PR služba Specijalnog državnog tužioca – dnevni list “Nova Pobjeda” po ustaljenoj metodi, objavljivala bezrezervno sve što joj je dostavljeno iz SDT-a. Ipak, objavili su i odluku o odbacivanju presude.

U medijskim napadima posebno se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan, koji je svoje tekstove o slučaju navodnih prijetnji sudskom vještaku zasnivao na apsolutno netačnim nezvaničnim saznanjima koja su im plasirali “pouzdani izvori” iz Tužilaštva.

Ova bivša medijska ispostava KOS-a i glasilo Srpske pravoslavne ckve, po svemu sudeći, je služilo kao posrednik između specijalnog tužioca Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića, koji je iako je bio Bećirovićev pravni zastupnik, kako se ispostavilo, svo vrijeme radio na njegovu štetu, a u korist SDT-a!

Ono što posebno treba naglasiti je da Milivoje Katnić – samoproklamovani tajnovidac koji sve zna i sve vidi, nije našao za shodno da odgovori na mnoštvo ozbiljnih pitanja koje je Bećirović postavio u saopštenju prije pet mjeseci.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve