Petak, 9 Decembra, 2022
Rubrika:

Kako je isljednik Milivoje pokušao da namjesti Bećiroviću afere “Carsko selo” i “Vodeni grad”

Dnevne novine „Vijesti“ i „Dan“, koje su Katniću služile kao medijski pendreci za jednokratnu upotrebu, danima su plasirale „provjerene informacije iz vrha Specijalnog tužilaštva”, o tome da je pitanje dana kada će Bećirović biti uhapšen i pasti u ruke specijalnog tužioca zbog izmišljene umješanosti u afere “Vodeni grad” i “Rusko selo”

Ako zbog nečega treba odati priznanje Specijalnom državnom tužiocu Milivoju Katniću onda je to zbog nevjerovatne odlučnosti i spremnosti da učini sve da se obračuna sa ljudima čiji stavovi mu smetaju, ili prema kojima ima neki lični animozitet.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: “Može biti ova kriminalna organizacija, a može ispanuti i falsifikovanje isprave ili u pokušaju”, “Pošto sam ja uvijek spreman ne znači da vas prisluškujem, mada imam pravo da gledam na daljinu – znate ono Lovćenski Tajnovidac, pa mogu da vidim šta hoćete”

O tome najbolje govori slučaj Zorana Bećirovića i portala Aktuelno, gdje je Katnić pokazao da je  spreman na zloupotrebu položaja, specijalnog policijskog tima, stavljanje ličnih motiva i frustracija ispred struke, kompromitaciju SDT-a, ali i čitavog pravosudnog sistema.

Hajka specijalnog tužioca kulminirala je 28. novembra 2019. godine kada je Bećirović priveden na saslušanje u SDT, od strane specijalnog policijskog tima, ni manje ni više, nego zbog sms poruke u kojoj, kako je sud utvrdio, nije čak bilo ni prijetećeg sadržaja.

Ono što je zaprepastilo javnost u Crnoj Gori ali i šire, je flagrantna zloupotreba položaja od strane specijalnog tužioca. Međutim, svakome koje malo bolje upućen, odmah je bilo jasno da je Katnić samo tražio izgovor da uhapsi Bećirovića, kome je preko svojih medijskih ispostava za specijalna dejstva duže vremena prije hapšenja crtao metu, na silu i bez dokaza pokušao da ga poveže sa aferama koje su potresale Budvu.

Katnić u Skupštini nagovijestio hajku

Katnić je još na sjednici skupštinskog Odbora za antikorupciju 21. jula 2016. godine kazao da Specijalno tužilaštvo radi na slučajevima “Akvapark” – poznatijem kao “Vodeni grad” i “Carsko selo” što je zabilježeno i na kraju videa koji smo već objavili kada smo pisali o slučaju “čokolada” (nakon 20:30 minuta u videu se pominju slučajevi “Carsko selo” i “Vodeni grad”).

Katnić je nakon toga preko medija sa kojima je u međuvremenu uspostavio više nego blisku saradnju, počeo da pušta priče o brzom hapšenju Bećirovića zbog gore pomenutih predmeta, nakon čega je bilo jasno da Bećirović “silu na sramotu” mora biti doveden u vezu sa nekom vrstom kriminala iako za to nema apsolutno nikakvog osnova.

Dnevne novine „Vijesti“ i „Dan“-a, koje su Katniću služile kao medijski pendreci za jednokratnu upotrebu, danima su plasirale „provjerene informacije iz vrha Specijalnog tužilaštva”, o tome da je pitanje dana kada će Bećirović biti uhapšen i pasti u ruke specijalnog tužioca zbog izmišljene umješanosti u afere “Vodeni grad” i “Rusko selo”.

Hajka na Bećirovića – omiljena aktivnost vlasnika i uredništva Vijesti

Ubrzo je uslijedio prvi i jedini sastanak Bećirovića sa glavnim specijalnim tužiocem. Tokom tog razgovora, koji je trajao tri sata, kako je Bećirović javno saopštio, prošli su kroz sve predmete, gdje je dio po dio, Katniću ukazano da ne postoj bilo kakvo krivično djelo, niti od njega, niti ni od pokojnog brata Dragana.

Katnić ovo nikad nije demantovao što možemo shvatiti kao potvrdu Bećirovićevih tvrdnji da nije ni izdaleka umješan u bilo kakve protivzakonite aktivnosti.

Naknadno mijenjali tekstove

Bez obzira na to hajka protiv Bećirovića a kasnije i portala Aktuelno, se nastavlja. Pošto Katnić nije nikako mogao da poveže Bećirovića sa bilo kakvim protivpravnim radnjama, a kamo li sa protivzakonitim radnjama u slučajevima Vodeni grad i Carsko selo, uslijedilo je sada već famozno hapšenje zbog sms poruke.

Jedan od mnoštva tekstova iz serijala “hajka na Bećirovića”

I nakon tog hapšenja, kako smo već pisali, aktivirane su medijske ispotave SDT-a Vijesti i Dan koje su danima blatile i objavljivale lažne vijesti o ovom slučaju.

Ono što je simptomatično je što se na internetu teško mogu naći tekstovi Vijesti koje su povezani sa Bećirovićem i slučajevima Vodeni grad i Carsko selo. Oni tekstovi koji se mogu naći a koji su objavljeni krajem 2016. godine naknadno su mijenjani posle skoro tri godine!

Tekst objavljen 27. novembra 2016. ažuriran 4. aprila 2019. godine – Da li je neko iz Vijesti pokušao da prikrije dokaze o lažima?

Ovdje se postavlja pitanje zašto bi se uredništvo Vijesti nakon skoro tri godine uopšte sjetilo nekog teksta, a ne još da uđe u administrator i promijeni ga? Sve ukazuje na to da su uredništvo i vlasnička struktura ovog opskurnog propagandnog preduzeća željeli da obrišu određene informacije za koje se ispostavilo da su izmišljene.

Međutim, kako saznaje poratal Aktuelno, advokatski tim Bećirovića, sačuvao je na hard disku koji se čuva van Crne Gore kopije tekstova štampanog izdanja Vijesti koje će biti upoređene sa postojećim “administriranim” tekstovima u on-line izdanju i biti spremljeni za strane advokate.

Nedosljednost u lažima

A koliko su bile “pouzdane informacije” iz Specijalnog tužilaštva koje su objavljivali mediji u progonu protiv Bećirovića najbolje govori nedosljednost u tekstovima među medijima iz koncerna Daily press. Tako je na primjer propali nedjeljnik Monitor pod naslovom “Afera Carsko selo” u septembru 2016. pisao da je “Opština Budva bez saglasnosti Skupštine i bez javnog poziva ustupila 6.000 kvadrata opštinskog zemljišta u selu Česminovo, pored crkve Sv. Neđelje Zoranu Ćoću Bećiroviću”.

Propali nedeljnik Monitor – podgška sa klupe u blaćenju Bećirovića, uz to preko sudova vode hajku protiv portala Aktuelno

O istoj aferi u novembru 2016. Vijesti pišu da je “zabilježba rješenja o izvršenju na zemljišnu parcelu od 3.800 kvadrata u Reževićima, koja je uknjižena na Zorana Bećirovića”. Da li je parcela u Reževićima ili Česminovu, i kolika je njena kvadratura ostaje nejasno s obzirom da je razlika u percepciji Monitora i Vijesti nekih 2.200 metara kvadratnih.

Dan – konzistentan u svojim izmišljotinama

Ovom prilikom treba samo napomenuti dotične medije da se, kad već očigledno prenose lažne informacije, bolje usklade u njihovom prezentovanju.

Hronologija progona

Ovakve metode nijesu ništa strano specijalnom tužiocu Milivoju Kantiću koji se ponaša kao što su to činili agenti UDBE u periodu od 1948 – 1951. godine, pa stoga nije na odmet podsjetiti na hajku koju je SDT vodio protiv Bećirovića i portala Aktuelno zbog sms poruka.

Nakon što su prvo Osnovni, a nedavno i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju protiv Bećirovića, koju je Katnić preko ODT-a u Podgorici pokušao na silu da progura u sudsku proceduru, portal Aktuelno počeo je da raskrinkava detalje brutalne hajke u režiji samoproklamovanog tajnovidca i njegovih pomagača.

Polakote: Zakon – to sam ja!

Sada je već postalo jasno da je Katnić u napadu na Bećirovića i portal Aktuelno stavio lične motive ispred struke i time kompromitovao instituciju na čijem je čelu, ali i čitav pravosudni sistem Crne Gore. Napad je obavljan uz medijsku pomoć, koja mu je pružana na opšte zadovoljstvo svih učesnika u progonu.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal, koji su samo nastavili hajku koju već godinama vode protiv Bećirovića i portala Aktuelno.

Treba napomenuti da je u ovom slučaju PR služba Specijalnog državnog tužioca – dnevni list “Nova Pobjeda” po ustaljenoj metodi, objavljivala bezrezervno sve što joj je dostavljeno iz SDT-a. Ipak, objavili su i odluku o odbacivanju presude.

U medijskim napadima posebno se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan, koji je svoje tekstove o slučaju navodnih prijetnji sudskom vještaku zasnivao na apsolutno netačnim nezvaničnim saznanjima koja su im plasirali “pouzdani izvori” iz Tužilaštva.

Ova bivša medijska ispostava KOS-a i glasilo Srpske pravoslavne ckve, po svemu sudeći, je služilo kao posrednik između specijalnog tužioca Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića, koji je iako je bio Bećirovićev pravni zastupnik, kako se ispostavilo, svo vrijeme radio na njegovu štetu, a u korist SDT-a!

Ono što posebno treba naglasiti je da Milivoje Katnić – samoproklamovani tajnovidac koji sve zna i sve vidi, nije našao za shodno da odgovori na mnoštvo ozbiljnih pitanja koje je Bećirović postavio u saopštenju prije pet mjeseci.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve