Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Lovćenski Tajnovidac i saradnja sa klerikalnom ispostavom KOS-a

Uređivačka politika Dana ostala je nepromjenjena od kad su osnovani kao propagandno glasilo KOS-a, pa nije ni čudo što su Bećirović i portal Aktuelno, koji je orjentisan ka evropskim i evroatlantskim vrijednostima i demistifikaciji uloge Srpske pravoslavne crkve, trnu u oku ovakvom mediju i njihovom saradniku iz Specijalnog tužilaštva koji i sam ima podugačak dosije sa zaslugama iz 90-ih

Nakon što je hajka koju specijalni državni tužilac Milivoje Katnić vodi protiv biznismena Zorana Bećirovića i portala Aktuelno dobila i zvanični sudski eprilog, klupko zloupotreba državnih organa, medijskih laži i insinuacija je počelo da se odmotava.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: “Pošto sam ja uvijek spreman ne znači da vas prisluškujem, mada imam pravo da gledam na daljinu – znate ono Lovćenski Tajnovidac, pa mogu da vidim šta hoćete”, “Može biti ova kriminalna organizacija, a može ispanuti i falsifikovanje isprave ili u pokušaju”

Kako smo već pisali Viši sud je odbacio žalbu ODT-a u Podgorici na odluku Osnovnog suda koji je 17. januara odbio optužni predlog protiv Bećirovića zbog navodnog krivičnog djela “sprječavanje dokazivanja”. Takođe je jasno utvrđeno da je u ovom slučaju Specijalni tužilac stavio svoje lične motive ispred struke i time kompromitovao instituciju na čijem je čelu, ali i čitav pravosudni sistem Crne Gore.

Katnić je ovaj napad, insipirisan ličnim motivima i povrijeđenom sujetom, obavljao uz medijsku pomoć, koja mu je pružana na opšte zadovoljstvo svih učesnika u progonu.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal, koji su samo nastavili hajku koju već godinama vode protiv Bećirovića i portala Aktuelno.

Vijesti su, kako smo juče pisali, sa pažnjom izvještavali o slučaju nezakonitog hapšenja Bećirovića uz senzacionlističke naslove pune laži i insinuacija, a nakon što je Viši sud konačno odbacio Katnićeve apsurdne pravne konstrukcije, Vijesti se čak nijesu potrudile da tu informaciju daju makar kao sporednu, bar u nekom ćošku, kao što obično rade.

Ispomoć saradnika iz Dana

Treba napomenuti da je u ovom slučaju PR služba Specijalnog državnog tužioca – dnevni list “Nova Pobjeda” po ustaljenoj metodi, objavljivala bezrezervno sve što joj je dostavljeno iz SDT-a. Ipak, objavili su i odluku o odbacivanju presude.

Sa druge strane, slično kao Vijesti, u medijskim napadima isticao se i dnevni list Dan, koji je svoje tekstove o slučaju navodnih prijetnji sudskom vještaku zasnivao na nezvaničnim saznanjima iz Tužilaštva. Niko iz te redakcije se naravno nije trudio da te (dez)informacije provjeri.

Tipična “ekskluziva” Dana: Bećirović optužio sam sebe za nešto što je sud utvrdio da nije počinio!?

O vezama Katnića i dnevne novine Dan govori se već godinama, a uredništvo ovog medija na čelu sa zamjenikom odgovornog urednika Nikolom Markovićem je optuživano više puta od strane sada već bivših saradnika iz Demokratskog fronta, za direktnu saradnju sa specijalnim tužiocem.

Dan je po svemu sudeći uz koordinaciju specijalnog tužioca Katnića, iz Tužilaštva dobijao i na udarnim mjestima objavljivao (dez)informacije nakon privođenja Bećirovića.

“Bećirović potvrdio autentičnost prijetećih poruka”, objavio je Dan, iako u porukama koje je slao nije bilo nikakvih prijetnji što je i sudski dokazano. Ova dnevna novina je takođe objavila da je Bećirović prijetio “sudskim vještacima” (više njih) iako, kako se ispostavilo, nije prijetio ni Aleksandru Rakočeviću a kamo li većem broju vještaka.

Ipak, najveća manipulacija ove dnevne novine desila se kada su objavili da je Viši sud odbacio optužni predlog protiv Bećirovića. Tu informaciju su u svom stilu relativizovali stavljajući u prvi plan laži koje su ranije objavljivali, uz krajnje maliciozan naslov “Za sud Ćoćo nije kriv”, kojim se jasno insinuira da je Bećirović kriv, ali da su sudovi jednostavno nesposobni ili ne smiju da ga osude!?

Sve u svemu – naslov kao da je smišljao Milivoje Katnić u očaju što je njegova farsična optužba neslavno oborena od strane dva sudska vijeća.

Klerikalni bilten kontraobavještajne službe

Ovakav manipulativni pristup je nešto što je očekivano za medij koji je zvanično osnovan 31. decembra 1998. godine uz finansijsku i logističku podršku tadašnje Kontraobavještajne službe (KOS) SR Jugoslavije – danas Vojnobezbednosne agencije (VBA) Srbije.

Nikola Marković – Električar u ulozi urednika, predsjednik Komisije za istraživanje napada na novinare… Dana i Vijesti

Jedini cilj ovog glasila bio je da spriječi formiranje samostalne Crne Gore i da podriva evropski i evroatlantski put države, propagiruajući veze sa Rusijom i vazalske odnose sa Srbijom, uz primjese klerofašizma i gotovo poltronski odnos prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj (MCP) Srpske pravoslavne crkve (SPC) i njenom čelniku Amfilohiju Radoviću.

Takva percepcija ostala je nepromijenjena kod ovog propagandnog glasila KOS-a, pa nije ni čudo što su Bećirović i portal Aktuelno, čija je uređivačka politika orjentisana ka evropskim i evroatlantsksim vrijednostima i demistifikaciji uloge SPC, trnu u oku ovakvom mediju i njihovom saradniku iz Specijalnog tužilaštva koji i sam ima podugačak dosije sa zaslugama iz 90-ih.

Da stvari budu još gore, zamjenik glavnog i odgovornog urednika Dana Nikola Marković (čovjek koji donosi sve odluke u ovom mediju) je predsjednik Komisije za istragu napada na novinare i imovinu medija, a njegov medij učestvuje u napadu na osnivača portala i na sam portal Aktuelno!?

Podsjetnik za “eksperte” iz Dana

Ovom prilikom, zbog malicioznih insinuacija dnevnih novina Dan primorani smo da ponovimo objašnjenje o zloupotrebama specijalnog tužioca Katnića prilikom pokušaja ličnog obračuna sa Bećirovićem i portalom Aktuelno, koji je pokušao da zamaskira kao nepostojeće krivično djelo “sprječavanje dokazivanja”.

S obzirom da smo svjesni nedostatka stručnosti u redakciji ovog lista ponovićemo korak po korak zašto je slučaj koji je Katnić pokrenuo uz njihovu medijsku promociju eksplicitni primjer zloupotrebe položaja.

Zloupotreba položaja

Osnovno državno tužilaštvo je dana 24.12.2019.godine podnijelo Osnovnom sudu u Podgorici optužni predlog protiv Zorana Bećirovića kojim ga je teretilo za krivično djelo sprečavanje dokazivanja iz člana 390 stav 1 Krivičnog zakonika.

Shodno odredbama Zakonika o krivičnom postupku, sud je imao rok od 30 dana od dana podnošenja optužnog akta da isti ispita i donese adekvatne odluke u tom pravcu, što je Osnovni sud u Podgorici i učiniio. Osnovni sud je 17.01.2020. godine donio rješenje kojim je odbio optužni predlog podnijet protiv Bećirovića jer, kako su naveli u obrazloženju, “iz prikupljenih dokaza ne proizilazi osnovana sumnja da je okrivljeni učinio navedeno krivično djelo“.

Dakle, Osnovni sud je prilikom donošenja ovakve odluke cijenio iste one dokaze koje je prikupilo Osnovno državno tužilaštvo, a kako se glavni pretres nije održavao, nije bilo moguće ni cijeniti neke druge nove dokaze.

Na osnovu istih dokaza ocijenjeno je da nema elemenata da se protiv Bećirovića vodi krivični postupak jer je očigledno bilo da isti nije uputio prijetnje vještaku Rakočeviću i njemu bliskom licu (čitaj Milivoju Katniću), što je uslov (condicio sine qua non) za postojanje ovog krivičnog djela.

Danu je vjerovatno važnije mišljenje mitropolita Amfilohija nego pravosnažna odluka nadležnih sudova

Jasno je da je Osnovno državno tužilaštvo tumačilo dokaze isključivo i samo na štetu Zorana Bećirovića. Dakle, u sms porukama nema ni “P” od prijetnje, a osnovni tužilac mu upravo nepostojeću prijetnju stavlja na teret!?

Dalje, Bećirovića saslušava rukovodilac Specijalnog državnog tužilaštva Milivoje Katnić zbog postojanja sumnje da je izvršio predmetno djelo, iako je isti, shodno Zakonu bio dužan da predmet ustupi nadležnom dežurnom tužiocu onog trenutka kada je utvrdio kvalifikaciju djela.

Osim što to ne čini, isti donosi i rješenje o zadržavanju Zorana Bećirovića iako je za krivično djelo sprječavanje dokazivanja nadležan osnovni državni tužilac.

Nadležnost SDT-a

S obzirom da je Katnić zaboravio, ili iz ličnih pobuda i animoziteta prema Bećiroviću namjerno previdio, da SDT nije nadležno za krivično djelo “sprječavanje dokazivanja”, ovom prilikom njega i uredništvo Dana, podsjećamo za koje je delikte nadležan specijalni tužilac i njegov tim.

SDT je nadležno za gonjenje učinilaca krivičnih djela i to:

1) organizovanog kriminala, bez obzira na visinu propisane kazne;

2) visoke korupcije:

  1. a) ako je javni funkcioner izvršio sljedeća krivična djela:

– zloupotreba službenog položaja,

– prevara u službi,

– protivzakoniti uticaj,

– navođenje na protivzakoniti uticaj,

– primanje mita,

– davanje mita.

b) ako je pribavljena imovinska korist koja prelazi iznos od četrdeset hiljada eura izvršenjem sljedećih krivičnih djela:

1) zloupotreba položaja u privrednom poslovanju,

2) zloupotreba ovlašćenja u privredi;

3) pranja novca;

4) terorizma;

5) ratnih zločina, i

6) povrede izbornih prava.

Nakon ponavljanja ovog opsežnog objašnjenja nadamo se da smo razjasnili barem dio manipulacija Specijalnog tužioca i saradnika iz medijske sfere. Detaljnije o sprezi medija, advokata i tužilaštva protiv Bećirovića i našeg portala, pisaćemo u jednom od narednih tekstova.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Nivađon
03.05.2020-17:03 17:03

Poštovani Montenegrina, molio bih vas da prestanete da gradite naciju pozivajući Srbe, srpstvo i Srbiju. Ako ste nesposobni da napravite naciju drugačije (ili kako vi Montenegrini znate da kažete” poštujući evropske vrijednosti I principe modernog demokratskih društva”), nemojte satanizovati sve što ima prefiks srpsko… Zaista ispadate više antisrbi à ne Montenegrini…

Darko
04.05.2020-00:36 00:36
Reply to  Nivađon

Postovani
Pusti ti nas da mi sami sa sobom sve dovedemo u red . Sto se mene tice a i vecine C Gore za nas ste mrtvi i nemogu vas ni vidjeti ni slusati . Vi ste bili i ostali talog i zadnje utociste fasista i uludo vam svo foliranje jer ono izbija iz vas . Dakle MRS