Nedjelja, 18 Aprila, 2021
Rubrika:

ZLOUPOTREBE, MANIPULACIJE, KRIMINAL, VELEIZDAJA ”Profesionalac” iznio dokaze protiv Vukšića,  SDT da se izjasni o krivičnoj prijavi

Pitanje koje ovom prilikom treba postaviti glavnom specijalnom tužiocu, samoproklamovanom Lovćenskom Tajnovidcu Katniću je - da li će upotrijebiti svoje moći i makar se zainteresovati za navode o malverzacijama, krivičnim djelima i potencijalnoj veleizdaji koju je počinio Vukšić, a o  čemu je gotovo mjesec pisao čitalac portala Aktuelno koji se predstavlja kao ''Profesionalac''

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) objelodanilo je prošle sedmice informaciju da je po nalogu ove institucije Specijalno policijsko odjeljenje podnijelo krivične prijave protiv bivšeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Peruničića i još jednog službenika ANB-a S.P. zbog, kako su naveli, sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj.  Prema navodima SDT-a Peruničić i S. P. se sumnjiče da su nezakonito snimali i pratili više osoba.

Ovakav postupak SDT-a na čelu sa glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem je bio očekivan, s obzirom da je v.d. direktor ANB-a Dejan Vukšić još prije gotovo mjesec podnio krivičnu prijavu protiv nekoliko visokih službenika Agencije.

Da li će Milivoje Katnić, Lovćenski Tajnovidac, prorok i epidemiolog reagovati na kriminalno-izdajničke radnje u ANB-u: ”Molim ih ponizno kao sto su molili Ćirilo i Metodije, ja se osjecam ka intencija bar jednog od njih”, ”Ja nijesam vudu vrač pa da mogu vudu magijom da ometam nekoga pa ni tuzioca Savovica”, ”Zetsko pozorište, kad bi ste čuli mišljenje ko je bio tamo, strani diplomatski kor”, ”Ja sam prilično usmeniji nego pismeniji bez obzira na školu koju sam završio”

Pitanje koje ovom prilikom treba postaviti glavnom specijalnom tužiocu, samoproklamovanom Lovćenskom Tajnovidcu Katniću je – da li će upotrijebiti svoje moći i makar se zainteresovati za navode o malverzacijama, krivičnim djelima i potencijalnoj veleizdaji koju je počinio Vukšić, a o  čemu je gotovo mjesec pisao čitalac portala Aktuelno koji se predstavlja kao ”Profesionalac”.

Ugrožena nacionalna bezbjednost

Prethodnih skoro mjesec, naš čitalac koji se iz objektivnih razloga predstavlja kao Profesionalac i tvrdi da je višegodišnji radnik ANB-a, svakodnevnim obraćanjima je pokušao da ukaže na opasnost koja se nadvila nad ANB-om i kompletnim crnogorskim bezbjednosnim sektorom, prijeteći da ugrozi vitalne interese Crne Gore i građana koji u njoj žive. To je činjeno dovoljno argumentovano, ali bez iznošenja tajnih podataka i trudeći se da šteta koja je nastala za Agenciju bude što manja.

Profesionalac je u svojim pismima iznio niz teških optužbi na račun v.d. direktora ANB-a Dejana Vukšića i njegovih političkih pokrovitelja iz nove vlasti. Optužio ih je za urušavanje i pokušaj uništenja službe državne bezbjednosti, omogućavanje ruskim i srpskim službama da slobodno ”rovare” po Crnoj Gori, za iznošenje povjerljivih podataka – ne samo koji se tiču naše države već i NATO partnera, otvaranje ANB-a za uticaj kriminalnih krugova i stranih službi (prije svih srpske i ruske).

Takođe je pisao o konfliktu interesa u koji je došao Vukšić kad je imenovan za čelnika ANB-a, o unapređivanju i zapošljavanju nesposobnih kadrova, malverzacijama, udbaškim metodama isljeđivanja i ucjenama…

Ovom pirlikom portal Aktuelno će u najkraćim crtama podsjetiti na navode iz pisama Profesionalca, u kojima ima više nego dovoljno materijala za momentalno udaljavanje Vukšića sa čelnog mjesta u ANB-u, ali i za eventualno pokretanje krivične prijave protiv njega.   

Udbaške metode

Kako je naveo Profesionalac, u cilju da se po svaku cijenu prikupi materijal za Vukšićevu krivičnu prijavu protiv bivšeg rukovodstva ANB-a, posljednjih dva mjeseca službenici Agencije izloženi su nevjerovatnom pritisku i pokušaju zavođenja diktature od strane Vukšića – konstantni pozivi na razgovore, prijetnje i ucjene postale su svakodnevica. Pokušaj pronalaženja ili podmetanja dokaza protiv bivšeg menadžmenta prerasli su u opsesiju Vukšića, koji podsjeća na isljednika sa Golog otoka.

Po izjavama službenika, novi direktor ih je uslovljavao gubitkom posla, podnošenjem krivične prijave za izmišljena djela itd, a pojedini su bili prinuđeni da dođu na razgovor sa izuzetno povišenom temperaturom izazvanom virusom Covid-a, i u takvom stanju prežive višesatno maltretiranje, sve dok im nije iznudio izjavu kakva mu je odgovarala.

Inače, izjave službenika nijesu uzimane na način na koji se to radi u Agenciji – da službenik sam napiše izjavu na tražene okolnosti, već je Vukšić diktirao „njihovu“ izjavu svojoj sekretarici, podmećući im u tekstu brojne advokatske trikove, koju bi im onda dao na potpis, što su zbunjeni, ucijenjeni, prestrašeni ili bolesni službenici i činjeli.

Otvorena vrata ruskim i srpskim službama

Kako je naveo Profesionalac, pojedinim službenicima, pa čak i rukovodiocima, Vukšić je otvoreno nudio da priznaju i optuže kolege za kršenje zakona, a da zauzvrat neće krivično odgovarati i da će ostati na svojim mjestima ili ih upozoravao da im od njihove „iskrenosti“ zavisi budući status.

Vukšićeva ”elita”

Za ostvarivanje svojih namjera Vukšić je vrbovao najnesposobniji konvertitski kadar koji se našao u ANB-u i koji je bio spreman da okleveće svoje kolege, podmeće i širi laži da bi se dodvorili novom direktoru i novoj vlasti. Profesionalac je naveo da su navodni „profesionalci“ na čijim izjavama zasnivate javne optužbe o zloupotrebama bivšeg rukovodstva, ”ljudi bez profesionalnog i moralnog kredibiliteta, koji su za svoj „profesionalizam“ nagrađeni funkcijama o kojim čak ni oni nikad nisu ni sanjali”. Gotovo svi su polupismeni, sa kupljenim diplomama sumnjivih fakulteta susjednih država, bez bilo kakvog ozbiljnijeg angažmana u karijeri, a uz to i veoma upitnih moralnih vrijednosti.

Među tom Vukšićevom ”elitom” su, kako je naveo naš čitalac – Vučina Živković – vječiti portir – desna ruka Vukšića  čovjek koji je čitav radni vijek, izuzev kratkog početnog perioda, proveo kao portir ili službenik tzv. Dežurane sa izuzetno lošim rezultatima i više propusta u radu. Uz to, Živković je poznat po veoma problematičnom privatnom životu, a za njega se vezuju kockarski dugovi, prevare prijatelja koji su mu žirirali za kredite… To nije smetalo da dolaskom Vukšića Živković postane ključni strateg i kadrovnik u Agenciji, ali i jedan od glavnih izvora informacija o navodnim zloupotrebama i kršenjima zakona od strane njegovih kolega.

Mihailo Martinović zvani Alapača, kako je dalje istakao Profesionalac, je još jedan od važnijih „profesionalaca“ Dejana Vukšića, koji se svojski trudi da ukaže na navodna nepočinstva i zloupotrebe bivšeg menadžmenta, iako je od njega bio udaljen svjetlosnu godinu. Martinović je poznat kao saradink (doušnik) Sektora koji se bavi kontraobavještajnom zaštitom (unutrašnjom kontrolom, ili špijanjem kolega), što je angažman posebno omražen kod većine službenika.

Treća uzdanica Vukšića je prema navodima Profesionalca, još jedan nekvalifikovani kadar, vječiti portir  Igor Vasiljević Blečka koji je u Agenciji počeo da radi prije tačno dvije decenije sa diplomom Srednje mašinske škole, i od tada je isključivo bio angažovan u Dežurani i Prijavnici.

Foto: ANB

ANB otvorena za kriminalne aktivnosti, srpski i ruski uticaj

Dovođenjem kadrova Zdravka Krivokapića u ANB, koncept bezbjednosnog sektora ide u pravcu razvoja još jednog ruskog proksija na Balkanu i još jedne baze za nastup ruskih obavještajnih službi prema regionu, ali i Sredozemlju, navodio je Profesionalac.

Vukšić i njegovi pokrovitelji, Zdravko Krivokapić i Miodrag Daka Davidović dobili su odriješene ruke da upravljaju bezbjednosno obavještajnom službom Crne Gore. Njihove aktivnosti, kako je navedeno u pismima našeg čitaoca, odvijaju se u dva pravca – jedan je uništenje Agencije, kako bi se stvorili uslovi za realizaciju srpskih i ruskih interesa u Crnoj Gori, a drugi je oživljavanje krijumčarskih aktivnosti preko njene teritorije.

Miodrag Daka Davidović i premijer Zdravko ”Boca” Krivokapić

”Izgleda da aktivnosti za koje je dobio mandat Vukšić sasvim uspješno realizuje. Agenciju je u potpunosti obesmislio i doveo na najniže grane u njenoj istoriji, obezbijedivši da ona potpuno pasivno posmatra sve pomenute bezbjednosne izazove i ne preduzima bilo kakve aktivnosti. Sa istim uspjehom, Vukšić i Davidović realizuju i druge aktivnosti, na planu krijumčarenja cigareta i narkotika” naveo je Profesionalac.

Krijumčarske aktivnosti Davidović je, preko svog saradnika Zdravka Kosanovića, započeo prvih dana nakon izbora, kada su ponudili saradnju nekolicini „biznismena“ koji imaju iskustva i razvijenu logistiku za ove poslove. Profesionalac je takođe postavio pitanje – da li je Vukšić informisan o Davidovićevim aktivnostima vezanim za fabrike duvana u Nikšiću i Banja Luci i planovima da cigarete iz tih fabrika i Luke Bar švercuje prema Poljskoj i Zapadnoj Evropi.

Kompromitovani milioner, advokat sumnjivih Rusa i kriminalaca

Kako je Profesionalac naglasio, Vukšić je čitavog života zastupao kriminalce i ruske biznismene s prljavim novcem i razmišljao kako da izigra zakon i prevari državu da bi dobio neki euro više.  Među značajnijim klijentima Vukšića su i pojedini iz okruženja višedecenijskog gradonačelnika Moskve, sada pokojnog Jurija Luškova, poznatog po bliskim vezama sa Vladimirom Putinom i ruskim obavještajnim službama.

Dejan Vukšić: Plejboj, milioner povezan sa mutnim kriminalno-obavještajnim krugovima

Osim sa ruskim, Vukšić ima veoma snažne veze sa licima iz SNS-a, bliskim vrhu vlasti u Srbiji. Pored ostalog, on je kum sa bivšim rukometašem Nenadom Peruničićem, koji je, kao i njegov brat Predrag, veoma blizak predsjedniku Aleksandru Vučiću. Brat od strica Nenada i Predraga Peruničića, Mladen Peruničić radi u Vukšićevoj advokatskoj kancelariji u Kotoru.

Profesionalac je takođe potencirao veze Vukšića sa ”kavačkim prijateljima” ali je naveo da je diretkor ANB-a pomagao i konkurenciji iz ”Škaljara” i pojedinim njihovim saradnicima da izigraju zakon i izbjegnu izdržavanje kazne za najteža krivična djela koja su počinili.

U pismima Profesionalca navodi se da za pojedine Vukšićeve prijatelje i saradnike postoje dokazi u vidu informacija, pa i audio materijala koji ukazuju na njihova nepočinstva. Neki od njih su sarađivali sa stranim obavještajnim službama, neki krijumčarili kokain, a neki „samo“ podsticali ekstremistička djelovanja. Još gore je što su pojedini bili interesantni i stranim službama pa su i one dostavljale podatke o njihovim problematičnim aktivnostima.

Ako ovo uzmemo u obzir, jasno je da je Vukšić prvi direktor u istoriji obavještajnih službi koji je u debelom konfliktu interesa i da su poštovana pravila službe, kako je naveo Profesionlac, ”Vukšić ne bi mogao ni da kosi travu u dvorištu zgrade ANB-a”.

U pismima koje smo objavljivali takođe se postavlja pitanje – kako je Vukšić od mjesečne zarade od 5.000 eura, uz supruginih 550, mogao steći pokretnu i nepokretnu imovinu čija je vrijednost više miliona?

Rizik

Nakon što je Vukšić u saradnji sa svojim kompromitovanim novim saradnicima u ANB-u pokrenuo krivični postupak protiv bivšeg rukovodstva Agencije, javio se rizik po bezbjednost, ali i ugled države.

Kako je istakao Profesionalac, poseban rizik predstavlja pokretanje postupaka koji će podrazumijevati da se računari i drugi uređaji na kojima se nalaze tajni podaci, uključujući i one dobijene od partnera, pa i one čiji je kreator NATO savez sa najvećim stepenom tajnosti, predaju na vještačenje.

”Planirana aktivnost podrazumijeva iznošenje tajnih podataka iz strogo obezbijeđenih bezbjednosnih zona i omogućavanje pristupa istima od strane većeg broja lica, što bi impliciralo ogroman rizik od njihovog odlivanja. Među obavještajcima se pominje i mogućnost da Vukšić zatraži tehničku pomoć od ruskih službi ili njihovih proksija, što bi bio presedan u obavještajnom svijetu”, upozorio je.

Vukšić i njegov navodni šef Abazović: Ko je koga pokrivao?

Uloga Abazovića

Osim što je raskrinako rad v.d. direktora Vukšića, Profesionlac je u odgovoru na medijska obraćanja i harangu koju je sprovodio potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, postavio više pitanja na koja pošteni ”albanski četnik” nikad nije odgovorio.

Prije svih ona pitanja vezana za sastanak sa sumnjivim stranim državljaninom Stevanom Simijanovićem u konspirativnom hotelu Ambasador.

Naveo je da će Abazović  svoju ulogu u razaranju ANB-a pokrivati histeričnim nastupima na konferencijama za štampu i TV emisijama, gdje će publikovati ”epohalna” otkrića Dejana Vukšića…na kojoj je sjeckalici, kojeg dana, koji službenik ANB uništio „dokumenta“, kad je ko ušao u zgradu Agencije i kada je i sa koliko uspjeha preduzeta koja operativna aktivnost…

Profesionalac je optužio Abazovića da nije žrtva „antirežimskih medija koji su targetirali URA“, nego počinilac krivičnog djela za koje se ide na ozbiljnu robiju.

U nastavku ponovo objavljujemo linkove na kojima možete pročitati sva pisma koje je ”Profesionalac” dostavio portalu Aktuelno:

PROFESIONALAC: Postupcima Vukšića ugroženi svi ljudi u ovoj zemlji, bez obzira na vjeru, naciju ili političku pripadnost (DIO XIX)

PROFESIONALAC: Vukšić portire stavio za načelnike, dovodi nekvalifikovane ljude izvan Agencije (DIO XVIII)

PROFESIONALAC: Bezbjednosni sektor ide u pravcu razvoja još jedne baze za nastup ruskih obavještajnih službi (DIO XVII)

PROFESIONALAC: Vukšić skida oznaku tajnosti sa spiska stranih špijuna u Crnoj Gori, šteta nemjerljiva (DIO XVI)

PROFESIONALAC: Vukšić najpoznatiji zastupnik ruskih interesa, ima snažne veze sa licima iz Vučićevog SNS-a (DIO XV)

PROFESIONALAC: Neki od Vukšićevih prijatelja sarađivali sa stranim službama, neki krijumčarili kokain…(DIO XIV)

PROFESIONALAC: Da su ispoštovani standardi Vukšić ne bi mogao da šiša travu u dvorištu ANB-a, a ne da bude direktor (DIO XIII)

PROFESIONALAC: Da li je Vukšić upoznat sa švercerskim aktivnostima svog druga Dake Davidovića? (DIO XII)

”PROFESIONALAC” PORUČIO ABAZOVIĆU ”Vi nijeste žrtva nego počinilac krivičnog djela za koje se ide na ozbiljnu robiju” (DIO XI)

PROFESIONALAC: ANB se uništava u korist srpskog i ruskog uticaja, Daki omogućava krijumčarenje cigareta i narkotika (DIO X)

PROFESIONALAC: Vukšić će morati da objasni kako je od plate stekao milionsku imovinu (DIO IX)

PROFESIONALAC: Vukšić službenike ”lomio” udbaškim metodama, prijetio gubitkom posla i krivičnim prijavama (DIO VIII)

PROFESIONALAC: Kako će Vukšić zaštititi tajne podatke NATO-a kada mu Vladu „izbuše“ ruske službe? (DIO VII)

”PROFESIONALAC” ODGOVORIO ABAZOVIĆU: ”Zamjena teza” (DIO VI)

DIO V: Vukšiću – dosta je

DIO IV: Ko su profesionalci Dejana Vukšića?

DIO III: Ko su profesionalci Dejana Vukšića?

Ko su profesionalci Dejana Vukšića?

Vukšiću – dosta je

B.Knežević

Najnovije

Papa se opet lično obraća vjernicima na Trgu svetog Petra, zabrinut zbog Ukrajine

Papa Franjo ponovo se pojavio na prozoru apostolske palate koja gleda na Trg svetog Petra za svoje tradicionalno nedeljno obraćanje koje je od 21....

Fjuri trenira sa osuđenim ubicom: Ubio je momka jednim udarcem i sada želi povratak...

WBC šampion svijeta teške kategorije Tajson Fjuri počeo je pripreme pred ljetni obračun za apsolutnog šampiona svijeta protiv Entonija Džošue. Kralj Cigana i AJ konačno...

Lukašenko tvrdi da je osujetio pokušaj državnog udara

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da je osujetio pokušaj državnog udara i pokušaj atentata na njega i njegovu porodicu, koji su planirale Sjedinjene...

PATRIOTSKE AUTO KOLONE U VIŠE GRADOVA: ”Nema predaje, Crna Gora nikada neće nestati!”

U više crnogorskih gradova danas su održane auto kolone. Učesnici patriotske auto kolone okupili su se i ove nedjelje u podgoričkom naselju Zabjelo kod grafita...

Zeković: Abazović i Adžić da zaustave favorizaciju SPC u odnosu na druge vjerske zajednice

Dio Vlade Crne Gore u kojem su i visoki funkcioneri građanskog pokreta URA, posebno Dritan Abazović i Filip Adžić, treba da zaustavi favorizaciju Srpske...

Najčitanije

Povezano

Kako EU hoće da se bori protiv organizovanog kriminala

Trgovina ljudima, krijumčarenje droge, sajber kriminal: kriminalne grupe u EU zarađuju milijarde. Ali rizik da budu uhvaćene, nije tako velik. To bi sada trebalo...

ZAŠTO JE VUKŠIĆA TEŠKO SKLONITI SA ČELA ANB-a: Dritana ucjenjuje snimkom iz Skoplja?

Pakleni plan v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Vukšića da odgovornost za skandalozno odavanje identiteta agenata CIA prebaci na svoju saradnicu sproveden...

Ruski uticaj u Crnoj Gori prijetnja za povjerljive podatke NATO-a

Pojačani uticaj Rusije u Crnoj Gori nakon parlamentarnih izbora mogao bi dovesti u opasnost sigurnost NATO podataka a slične afere, poput najnovijeg curenja podataka...

POTVRĐENO PISANJE PORTALA AKTUELNO: Vukšićeva prva saradnica preuzela odgovornost za odavanje imena agenata CIA

Stalna disciplinska komisija Agencije za nacionalnu bezbjednost juče je saslušala prvu saradnicu direktora Agencije Dejana Vukšića na koju je on prebacio svu odgovornost za...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve