Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
Rubrika:

”PROFESIONALAC” ODGOVORIO ABAZOVIĆU: ”Zamjena teza” (DIO VI)

Gospodine Potpredsjedniče, možda su Vaše prijetnje “preventivne”, jer sam u komunikaciji sa Vašim najbližim saradnikom nagovijestio da neću stati na portirima, pa ste se zabrinuli kad ćete Vi doći na red i šta ću o Vama objaviti? Možda znajući što ste sve radili protiv interesa nacionalne bezbjednosti, pretpostavljate što bi o Vama mogla da zna ANB?

Čitalac portala Aktuelno koji se iz objektivnih razloga potpisuje kao ”PROFESIONALAC”, nakon dva dana pauze, dostavio nam je šesto otvoreno pismo koje je ovog puta upućeno potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću povodom njegovih izjava na konferenciji za medije u subotu.

Uz tekst koji nam je poslao došla je i sljedeća napomena:

I da ponovim, ja sam PROFESIONALAC – moj pseudonim i moj direktni nalogodavac je Dejan Vukšić koji me je svojim postupcima i djelima natjerao da se latim pera. Moje pravo ime je Crna Gora – časnih i poštenih ljudi.

Za bezbjednu i sigurnu Crnu Goru.

Šesto otvoreno pismo PROFESIONALCA prenosimo u cjelosti:

Nastup potpredsjednika Vlade gospodina Abazovića na konferenciji za štampu mi je nametnuo obavezu da na kratko odložim informacije o još par uzdanica Dejana Vukšića, kako bih ukazao na očigledan pokušaj zamjene teza, kojim Abazović “Profesionalca” nastoji prikazati kao izdajnika Agencije i Države, koji odaje tajne podatke i pokušava da uvede strane službe u ANB.

Prije toga, gospodine Abazoviću, da Vam još jednom kažem da me nećete zastrašiti prijetnjama, povišenim tonom i gestikulacijom koja je, evo do skoro, a već odavno, čak i među državnicima na Zapadnom Balkanu bila ekskluziva dvojice predsjednika, jednog većeg i jednog manjeg, na koje ste u subotu neodoljivo podsjećali. Možda je koincidencija.

U svoj srdžbi, očigledno nijeste primijetili da “Profesionalac” nije iznio ni jedan “tajni podatak” u dosadašnjim tekstovima. I ni jedan podatak kojim bi se dekonspirisala sredstva i metode, operativci, saradnici, ili ugrozio ugled Agencije.

Kao trenutno najodgovorniji čovjek za oblast bezbjednosti u Crnoj Gori, trebalo bi da znate da je “tajni podatak” onaj podatak koji je označen stepenom tajnosti u smislu Zakona o tajnosti podataka, a ne onaj koji biste Vi, Vaši mentori ili poslušnici željeli da sakrijete od javnosti. Da Vam objasnim primjerom, ljubavni život direktora ANB možda jeste njegova tajna koju bi on, a i Vi, željeli da sakrijete, ali to nije “tajni podatak” i njegovo objavljivanje ne bi predstavljalo odavanje tajnih podataka.

U konkretnom slučaju, objavljivanje podataka o stručnosti i karakternim osobinama pojedinih službenika u Agenciji, ne samo da nije odavanje tajnog podatka, već nije ni tajna, jer to znaju svi sadašnji i mnogi bivši službenici Agencije.

Dakle, “Profesionalac” nije počinio krivično djelo, ali gospodin Abazović jeste sva ova o kojima govori, a o onim iz oblasti demokratije i ljudskih prava, za koja se navodno bori, da ne govorimo. Ali krivična djela je Abazović počinio i ranije, makar po objektivnoj odgovornosti kao potpredsjednik Vlade zadužen za oblast bezbjednosti, kada nije reagovao na objavljivanje tajnih podataka i ugrožavanje integriteta Agencije od strane svog potčinjenog, Dejana Vukšića.

Gospodine Abazoviću, za razliku od ovih koje sam ja objavio, podaci o imenima bivših rukovodilaca i dužnostima koje su oni obavljali, koji su javno objavljeni, su podaci iz Akta o organizaciji i sistematizaciji koji je označen stepenom tajnosti “Tajno”. Iznošenje podataka o sredstvima i metodama Agencije je takođe odavanje tajnih podataka, a priče o navodnim zloupotrebama predstavljaju narušavanje njenog ugleda. Tada kad ih je objavio, Vukšić nije imao ni dozvolu za pristup tajnim podacima (što možete provjeriti), što znači da je počinio krivično djelo i samim ostvarivanjem uvida u njih, a kamoli javnim objavljivanjem.

Vi ne samo da nijeste reagovali, nego izgleda takve aktivnosti opravdavate i podstičete. Kažete da za njegove (a i Vaše) optužbe postoje dokazi. Ko je procijenio da su to dokazi Potpredsjedniče Vlade? Dejan Vukšić u postupku koji je sam pokrenuo, prikupio “dokaze” i presudio da je prekršen zakon, a onda sa tim upoznao domaću i međunarodnu javnost?

O kršenju zakona, gospodine Potpredsjedniče, jedini ko može da se izjasni u našoj i bilo kojoj drugoj zemlji u ovom dijelu svijeta, osim možda ovim na čije se lidere ugledate, je Sud, nakon zakonski sprovedenog postupka. U momentu kada je javno objavio sve izmišljotine, ne samo da nije bilo presude Suda o tome, nego Vukšić bilo koji podatak nije bio dostavio Tužilaštvu. Dakle on je bio i policajac i tužilac i sudija.

A i dodatno gospodine Abazoviću, tvrdite da ima fotografija, službenih zabilješki, izjava službenika, a dobro znate da nema ništa od toga. Postoje samo izjave nekolicine službenika, i to ne iz perioda kada su radnje navodno izvršene, nego iz onog kad ih je Vukšić prosvijetlio da su to bila krivična djela (o načinu Vukšićevog prikupljanja “dokaza” više ću govoriti narednih dana).

I usput, ovo nijesu podaci iz istrage, za razliku od onih koje objavljuje gospodin Vukšić, nego iz njegovog Kabineta i sa njegovog Kolegijuma, od savjesnih kolega koji iskreno podržavaju napore da se sačuva Agencija za nacionalnu bezbjednost.

Dakle, gospodine Potpredsjedniče, nakon ovolikog ćutanja, pa čak i odobravanja očiglednog kršenja zakona, čudi Vaša reakcija na par tekstova o nekolicini bezvrijednih ljudi? Ili su možda Vaše prijetnje “preventivne”, jer sam u komunikaciji sa Vašim najbližim saradnikom nagovijestio da neću stati na portirima, pa ste se zabrinuli kad ćete Vi doći na red i šta ću o Vama objaviti? Možda znajući što ste sve radili protiv interesa nacionalne bezbjednosti, pretpostavljate što bi o Vama mogla da zna ANB?

U svakom slučaju, dok god se integritet Agencije za nacionalnu bezbjednost urušava na ovaj način od strane njenog prvog čovjeka, nemam ni ja profesionalnu obavezu da ćutim o svemu što znam. I neću ćutati. A Vama ako je stvarno stalo da zaštitite ugled ANB i tajne podatke, onda to zaustavite na izvoru, tamo odakle je poteklo, prije nego što pređe u bujicu jer se ona teško zaustavlja. Čim to zaustavite, sve drugo će stati i Agencija će nastaviti da radi u interesu nacionalne i međunarodne bezbjednosti. Vjerujte da ću biti srećniji od Vas, jer me kao pravog profesionalca ni malo ne raduje što na ovaj način moram da štitim instituciju bez koje ova država ne bi postojala.

PROFESIONALAC

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

11 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
!!!
08.02.2021-09:28 09:28

Nestrpljivi smo!Raskrinkati ovu izdajnicku bandu!!!Sto prije!!!

Vjecna da je
08.02.2021-09:35 09:35

Ja bih strasno voljela da konacno raskrinkamo reljaksiranog cetnickog-albanca!Njega ne zanima 1918.,ne zanima ga nista,sem da spija I radi za srbiju!E,Dritancicu,mali covjece u svakom smislu,moji su ginuli za ovu zemlju,ja sam odrastala po crnogorskim trgovima boreci se za njenu nezavisnost I sad si dosao ti jedan ljudski otpad,jedan Pajac pun kompleksa,sa malim stopalima i smijesnom glavom da meni otimas zemlju?E,nece moci!Necemo ti dati,ni tebi,ni tvojim saradnicima posrbicama!

Mistrija
08.02.2021-10:19 10:19

Jedva cekamo novi nastavak! SVAKA CAST gospodine Profesionalac !

Bar
08.02.2021-11:12 11:12

Bušiii hahaha, bušiii

gagi
08.02.2021-11:24 11:24

Profesionalac ovaj IZDAJNIK Crne Gore Albanski cetnik ima obraza(sigurno ga nema )da vam rece da ste “izdajnik” Crne Gore,to rece i “ostade ziv”zacrvenit se nece”jer se on “stidi od gu…e,jer nema obraza”no neka zna kikirez “da nicije nije gorjela do zore”pa nece ni njegova.

Lana
08.02.2021-13:46 13:46

‘Profesionalac’ uljepsate mi dan!uljepsate zivot!!!Kao gradjanka Crne Gore,koja je Volim vise od zivota,molim Vas da iznesete sve sto imate o najvecem izdajniku nove istorije…Nista jadnije,iskompleksiranije,grdje,manje se nije rodila u nasoj zemlji od Dritana…Uvijek se za Crnogorce pricalo…O njihovoj ljepoti,visini,stasu…I onda sve rodi izrod da nam se smije svijet!uhh,zaboravih ipak je on cetnik!Njihova je slika i prilika!

Tihana
08.02.2021-15:19 15:19

Ovo treba cijela CG da pročita! Na sve portale dati, treba malo osvijestiti glasače URE koji su mislili da nam dovode Mesiju! Mislim da je Dritko sve manje i manje relaksiran.

Profesor
08.02.2021-15:34 15:34

Svaka čast Profesionalac! Tako se bori za svoju državu! Samo nastavi! Puna podrška od svih Crnogoraca i Crnogorki, bošnjaka bošnjakinja hrvata hrvatica albanki albanaca liše jednoga !

Prvi
08.02.2021-18:59 18:59

Abazovic ne zna šta ga je snašlo, kao pile u kučinu.. potpuno nedorastao prvo diplomi koju ima i poslu koji “obavlja”. Ali je dorastao za ono što niko nikad nije cijenio u Crnoj Gori.

Boro
09.02.2021-08:55 08:55

Pratim sa pažnjom sve vaše komentare i skidam kapu. Jedno vas molim u ime Crne Gore i svih njenih patriota nemojte stati ni po koju cijenu otkrijte guzu ovog smrada

CEKLINJANIN
10.02.2021-16:31 16:31

Carli Caplin, komedijas a za razliku od nijemog filma pomenutog glumca, ovaj nas je lajavac. Da bar nesto kaze kako treba, pa ajde..