Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
Rubrika:

PROFESIONALAC: ANB se uništava u korist srpskog i ruskog uticaja, Daki omogućava krijumčarenje cigareta i narkotika (DIO X)

Vukšić i njegovi pokrovitelji, Zdravko Krivokapić i Miodrag Daka Davidović dobili su odriješene ruke da upravljaju bezbjednosno obavještajnom službom Crne Gore. Njihove aktivnosti odvijaju se u dva pravca, jedan je uništenje Agencije, kako bi se stvorili uslovi za realizaciju srpskih i ruskih interesa u Crnoj Gori, a drugi je oživljavanje krijumčarskih aktivnosti preko njene teritorije.

Čitalac portala Aktuelno koji se iz objektivnih razloga potpisuje kao ”PROFESIONALAC”,  dostavio nam je i deseto otvoreno pismo upućeno šefu Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejanu Vukšiću.

Uz današnji tekst podsjećamo na napomenu koju nam je ranije poslao:

I da ponovim, ja sam PROFESIONALAC – moj pseudonim i moj direktni nalogodavac je Dejan Vukšić koji me je svojim postupcima i djelima natjerao da se latim pera. Moje pravo ime je Crna Gora – časnih i poštenih ljudi.

Za bezbjednu i sigurnu Crnu Goru.

Deseto otvoreno pismo PROFESIONALCA prenosimo u cjelosti:

Iz svega što je prethodnih dana navedeno, više su nego očigledne razmjere štete koju je Dejan Vukšić napravio crnogorskom bezbjednosnom sistemu, a na taj način i državi Crnoj Gori. Sasvim je izvjesno da šteta od njegovih aktivnosti neće imati samo lokalne razmjere, nego će se itekako odraziti na Region, pa i šire prostore.

Zato se logičnim čini pitanje da li je moguće da njegovi pretpostavljeni, uprkos nespornom neiskustvu iz oblasti vođenja Države, to ne primjećuju. Da se predsjednik i potpredsjednik Vlade za dva mjeseca nijesu zapitali zašto nijesu dobili ni jednu informaciju o stanju u oblasti bezbjednosti, stranim agentima čije je prisustvo očigledno i mnogo manje obrazovanim i zainteresovanim ljudima, nikad intenzivnijim kriminalnim aktivnostima koje samo zahvaljujući efikasnim aktivnostima Policije i Tužilaštva nijesu imale teške posledice, intenziviranju svih nacionalnih i vjerskih ekstremizama koji u pojedinim sredinama prijete da eskaliraju, situaciji u Nikšiću koja sve više podsjeća na dešavanja u pojedinim crnogorskim gradovima sa početka 90-ih godina itd.

Nijesu zbog toga što oni od Agencije i ne žele takve informacije, niti namjeravaju da tu instituciju koriste za borbu protiv bezbjednosnih izazova.

Sam dolazak Vukšića na čelo Agencije bio je veliko iznenađenje, ne samo zbog njegovih karakteristika, od kojih smo neke opisali a druge ćemo narednih dana, već i zbog toga što se očekivalo da na to mjesto bude postavljen profesionalac, ili kadar blizak URA, a kakvih je bilo više u opticaju. Ipak, na opšte iznenađenje, Abazović je bez problema pristao da ključno mjesto za zaštitu nacionalnih, ali i interesa strateških partnera, prepusti čovjeku sa veoma snažnim vezama sa brojnim bezbjedonosno interesantnim strukturama, od kriminalnih, preko ekstremističkih do ruskih. I ne samo mjesto direktora, Abazović je bez riječi odustao i od zahtjeva da sebi bliske kadrove postavi po dubini, što se očekivalo da će biti mjera kompromisa.

Tako su Vukšić i njegovi pokrovitelji, Zdravko Krivokapić i Miodrag Daka Davidović dobili odriješene ruke da upravljaju bezbjednosno obavještajnom službom Crne Gore. Njihove aktivnosti odvijaju se u dva pravca, jedan je uništenje Agencije, kako bi se stvorili uslovi za realizaciju srpskih i ruskih interesa u Crnoj Gori, a drugi je oživljavanje krijumčarskih aktivnosti preko njene teritorije.

Izgleda da aktivnosti za koje je dobio mandat Vukšić sasvim uspješno realizuje. Agenciju je u potpunosti obesmislio i doveo na najniže grane u njenoj istoriji, obezbijedivši da ona potpuno pasivno posmatra sve pomenute bezbjednosne izazove i ne preduzima bilo kakve aktivnosti. Sa istim uspjehom, Vukšić i Davidović realizuju i druge aktivnosti, na planu krijumčarenja cigareta i narkotika.

Krijumčarske aktivnosti Davidović je, preko svog saradnika Zdravka Kosanovića, započeo prvih dana nakon izbora, kada su ponudili saradnju nekolicini „biznismena“ koji imaju iskustva i razvijenu logistiku za ove poslove. Posebno je značajna bila njihova saradnja sa kriminalnom grupom iz Tuzi, koja je prepoznata u međunarodnim razmjerama po poslovima krijumčarenja cigara i svih vrsta narkotika.

Dok je Kosanović bio zadužen za operativni nivo i kriminalne veze, Davidović je pravio infrastrukturu na državnom nivou, naravno uz punu logistiku premijera Krivokapića, koji je mnogo manje naivan i neobaviješten nego što to izgleda. Koristeći iskustva iz sličnih poslova 90-ih godina, crtao je mjesta u državnim organima koja su mu potrebna za razvijanje biznisa. Pošto je procedura za promjene u Upravi policije i Carini zahtijevala duže vrijeme, krenuo je od Agencije za nacionalnu bezbjednost gdje je postavio svog dugogodišnjeg saradnika, Dejana Vukšića.

U čitavom poslu veoma je značajna uloga Dritana Abazovića, koji im je odličan paravan da, pod plaštom međunarodnih interesa i strateških opredeljenja Crne Gore, ospore pojedina mjesta koalicionim partnerima, kako bi ih dobila URA kao navodno prozapadna članica vlasti, a onda ih predala Krivokapiću i Davidoviću, kao u slučaju ANB.

Da je ovo tačno pokazaće se i u narednom periodu, kada će URA tražiti određena mjesta i u drugim državnim organima koji su po dogovoru pripali Demokratskom frontu. Dokaz za to je i činjenica da Abazović već bira kadrove za pojedina mjesta u Upravi carina, što radi zajedno sa Krivokapićem, pripremajući teren da tamo postavi ljude koji će realizovati Davidovićeve interese.

Abazović će svoju ulogu pokrivati histeričnim nastupima na konferencijama za štampu i TV emisijama, gdje će publikovati epohalna otkrića Dejana Vukšića na kojoj je sjeckalici, kojeg dana, koji službenik ANB uništio „dokumenta“, kad je ko ušao u zgradu Agencije i kada je i sa koliko uspjeha preduzeta koja operativna aktivnost.

Hljeba i igara…

PROFESIONALAC

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

11 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rovca
12.02.2021-07:56 07:56

Šta je tu loše ako je srpski i ruski uticaj? U Crnu Goru se govori srpski a vecina naroda su srbi. Rusi su dovijeka pomagali staru Crnu Goru a i prvi su poslali sjeme krtole . Od carice Katarine dobili smo ta put i konje. Bèz krtole i konja rovčanibi jos teze živjeli. Zato mi srbi iz rovacavolimo Rusiju a postujemo Ameriku jer su i nasi preci ta put bili rudari po Americi.

gagi
12.02.2021-16:26 16:26
Reply to  Rovca

Rovca-ovo isto si skoro napisao,i sve je “to lijepo”,a tebe ostade “uspomena”na konje i magarce.Rovca nja mali njaaaaaaa,ajde skini samar i brzo u kakvu slamu se izvaljaj.

Milano
12.02.2021-19:06 19:06
Reply to  Rovca

A da se mi ostali iselimo? Posto nam obecavate Srebrenicu po zidova.

Mina
12.02.2021-09:52 09:52

Mrs splacine,vise sa vasim tekstovima! Opljačkana ova žalosna država,svi koji su to radili u Spuž,zajedno sa vama! Branite Milove lopuže,zajedno sa.njim!

Kolasin
12.02.2021-13:34 13:34

I nisi za više od krtole i konja da vodiš.

gagi
12.02.2021-16:24 16:24

Odlican tekst istinit i ceoma zabrinjavajuce za Drzavu Crnu Goru,postoji sigurno “veliki interes”od 21 miliona da se apostol Abazovic “pravi Francuz”da nista ne zna i da ga nista ne interesuje sto rade Podoljub Rukoljub,zatim advokat kriminalnih klanova iz Kotora Vuksic,posebno tast Vladimira Bozovica bivseg ambasadora Srbije u CG ratni profiter Daka Davidovic. kako je Daka “tast”Bozovica,lijepo,Dakin sin prvijemac je ljubavnik/ca Bozpovica,Niksicki Srbi se “drze zajedno”.Aj sa srecom Daka,kad ce to veselje.

Lea
12.02.2021-18:56 18:56

@Rovca Ti se sprdas,zar ne?

Breza
12.02.2021-19:00 19:00

Kolasin, Pa nas kumpijer je najbolji u CG ,a bolji je no i iz bracke Republike srpske i bracke Srbije. Fala brackoj Rusiji da su ga ta put darovali brdima.

Mena
12.02.2021-19:03 19:03

@Mina Pa sto citas ove tekstove?O kojoj pljacki pricas?Ako si licno opljackana-ti prijavi pljacku.Promasila si temu.U Spuz ce ovi sto nas opljackase prodavsi Drzavu.To je za mene jedina pljacka.A ti brisi odavde na neki od tvojih cetnickih portala.

pero
12.02.2021-20:25 20:25

Sto pustate komentare ovih glibavih cetnika i posrbica, eto im na jjihove portale pa neka laju bolesnici.
Za njih i ove glibane an vlasti nema lijeka .

Los otac
12.02.2021-21:39 21:39

Respekt za Profesionalce..
Slozeno im je,ipak sluzba pokazuje Snagu profesionalnosti i rodoljublja.Svakidnevne slozene akcije,uperene ka dezorganizaciji drzave se sprecavaju,ogroman trud uz ne mali rizik.
Kako licnog tako i profesionalnog integriteta svakog jedinacno..Profesionalca,na braniku domovine.Respekt