Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
Rubrika:

PROFESIONALAC: Kako će Vukšić zaštititi tajne podatke NATO-a kada mu Vladu „izbuše“ ruske službe? (DIO VII)

Poseban rizik po bezbjednost, ali i ugled države, predstavlja pokretanje postupaka koji će podrazumijevati da se računari i drugi uređaji na kojima se nalaze tajni podaci, uključujući i one dobijene od partnera, pa i one čiji je kreator NATO savez sa najvećim stepenom tajnosti, predaju na vještačenje. Planirana aktivnost podrazumijeva iznošenje tajnih podataka iz strogo obezbijeđenih bezbjednosnih zona i omogućavanje pristupa istima od strane većeg broja lica, što bi impliciralo ogroman rizik od njihovog odlivanja.

Čitalac portala Aktuelno koji se iz objektivnih razloga potpisuje kao ”PROFESIONALAC”,  dostavio nam je i sedmo otvoreno pismo koje je ovoga puta upućeno šefu Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejanu Vukšiću.

Uz današnji tekst podsjećamo na napomenu koju nam je ranije poslao:

I da ponovim, ja sam PROFESIONALAC – moj pseudonim i moj direktni nalogodavac je Dejan Vukšić koji me je svojim postupcima i djelima natjerao da se latim pera. Moje pravo ime je Crna Gora – časnih i poštenih ljudi.

Za bezbjednu i sigurnu Crnu Goru.

Sedmo otvoreno pismo PROFESIONALCA prenosimo u cjelosti:

Proteklih dana novinski stupci su puni informacija, među kojima su i one dobijene od novoimenovanog direktora ANB, da su agenti ove institucije vrijeme od izbora do njegovog dolaska potrošili na uništavanje dokumenata iz sopstvenih, ali i svih drugih fondova u Državi. Uprkos tome, po pouzdanim informacijama, aktivnosti službenika ove institucije u tom periodu bile su usmjerene na pripreme sveobuhvatnih informacija o aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji u zemlji, regionu i svijetu, te planova rada za naredni period, kako bi novom direktoru omogućili da se u što kraćem roku upozna sa njemu nepoznatom problematikom i što prije nastavi sa izuzetno kompleksnim poslovima zaštite nacionalne bezbjednosti.

Međutim, na opšte iznenađenje svih pravih profesionalaca, direktor Vukšić, ni nakon skoro mjesec i po od dolaska na funkciju, nije preduzeo ili naredio bilo kakvu aktivnost iz domena rada Agencije u smislu prikupljanja obavještajno bezbjednosnih saznanja. Dakle punih mjesec i po, i ko zna koliko će još, svi pojedinci i organizacije koji rade protiv Crne Gore mogu nesmetano da djeluju.

Posebno je problematično što se ovo dešava u uslovima kada se formira nova vlast i kada nova lica, najčešće bez bilo kakvog iskustva i znanja o državnim, a pogotovo o bezbjednosnim poslovima, ulaze u državne institucije na svim nivoima, uključujući i obavještajno bezbjednosni aparat, ali i najveće privredne, energetske, infrastrukturne i druge subjekte. Ovo je više nego dovoljno vremena za jedan izuzetno iskusni ruski obavještajni sistem i inače dobro pozicionirane „proksije“ da se veoma dobro pozicioniraju na svim strateškim mjestima i razviju infrastrukturu neophodnu za buduće djelovanje u Crnoj Gori, ali vrlo vjerovatno i bazu za obavještajne nastupe prema zemljama okruženja.

Istu šansu sigurno nijesu propustili ni pripadnici domaćih i međunarodnih organizovanih kriminalnih struktura, a moguće i simpatizeri i podržavaoci ekstremističko terorističkih organizacija, čija bi infiltracija u institucije bila ogroman problem, ne samo za Crnu Goru nego i za mnogo šire prostore. Učestali boravci pojedinih vodećih pripadnika regionalnih kriminalnih struktura u našoj zemlji proteklih dana, moguće to potvrđuju.

Od svega toga, Vukšić je procijenio da je važnije redovno poziranje foto reporteru svojih pokrovitelja i svakodnevno bombardovanje javnosti „epohalnim“ otkrićima o navodnim zloupotrebama Agencije za vrijeme njegovih prethodnika. Mesijansku ulogu Vukšića u vrlo kratkom periodu prepoznao je i njegov šef, predsjednik Vlade, koji ga je, očigledno zadovoljan ovakvim rezultatima, prije isteka roka na koji je postavljen za VD, predložio za direktora Agencije. Sasvim je sigurno da bi ga i predsjednik ruske, ili nekih njima bliskih vlada, predložili još ranije, ali ne za direktora službe u njihovoj, nego u našoj zemlji.

Onima koji nešto znaju o ovom poslu poznato je da je šteta za Agenciju, ali i kompletan bezbjednosni sistem, a onda i za Državu, još i veća. Dekonspirisanje sredstava i metoda, načina rada, službenika i rukovodilaca, je izuzetan gubitak institucije koja je građena u dužem periodu do nivoa da postane ravnopravan i respektabilan partner mnogo većim sistemima. Takođe, povjerenje u instituciju, kolege, saradnike i domaće i međunarodne partnere predstavlja osnovni uslov uspješnog funkcionisanja Agencije, i zbog toga je meta djelovanja Vukšića, koji na sve načine pokušava da među kolege ubaci „crv sumnje“ u sve i svakoga. Tako je Vukšić od prvog dana počeo sa plasiranjem poluinformacija i dezinformacija o nepočinstvima bivših rukovodilaca, navodnim brojnim „profesionalcima“ koji mu dostavljaju informacije o kršenjima zakona (iliti podmeću kolegama), te stvaranju atmosfere u kojoj je izdaja i blaćenje kolega normalno i poželjno ponašanje, a savjesni rad i dostojanstvo neprihvatljivo.

Poseban rizik po bezbjednost, ali i ugled države, predstavlja pokretanje postupaka koji će podrazumijevati da se računari i drugi uređaji na kojima se nalaze tajni podaci, uključujući i one dobijene od partnera, pa i one čiji je kreator NATO savez sa najvećim stepenom tajnosti, predaju na vještačenje. Planirana aktivnost podrazumijeva iznošenje tajnih podataka iz strogo obezbijeđenih bezbjednosnih zona i omogućavanje pristupa istima od strane većeg broja lica, što bi impliciralo ogroman rizik od njihovog odlivanja. Među obavještajcima se pominje i mogućnost da Vukšić zatraži tehničku pomoć od ruskih službi ili njihovih proksija, što bi bio presedan u obavještajnom svijetu.

Mislim da bi Vukšić strateškim partnerima iz NATO-a, umjesto vješto odglumjelog servilnog odnosa i svakodnevnog podmetanja navodnih dokaza o zloupotrebama prethodnog menadžmenta, trebao da objasni šta je preduzeo da se suprotstavi formiranju ruske obavještajne baze u Crnoj Gori i kako će se to odraziti na geostrateške odnose na Balkanu. Ili kako misli da zaštiti njihove tajne podatke kada mu Vladu „izbuše“ ruske i druge obavještajne službe. Ili kako će upliv kriminalnih grupa u državne strukture uticati na njihove aktivnosti u Crnoj Gori i inostranstvu, uključujući i NATO zemlje. Ili kako će se jačanje ekstremističkih ideja i organizacija odraziti na bezbjednost regiona i Evrope.

Možda će strateški partneri to i sami shvatiti ako im samo objasni njegove veze i kontakte sa pojedinim ruskim subjektima u Crnoj Gori, koji su i ranije prepoznati od Agencije zbog plasmana kapitala sumnjivog porijekla, ali i, što je još važnije, veza sa ruskim političkim strukturama.

PROFESIONALAC

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ik
09.02.2021-10:14 10:14

A gde je bio ovaj pošteni “Profesionalac” pre godinu, dve, tri, pet da “upozori” na devastaciju braće Đukanović?

ICXC
09.02.2021-10:58 10:58

Profesionalac kao sto mu ime kaze bavi se bezbjednoscu drzave, nije mu posao da izigrava tuzioca, pa pitaj Katnica. Profesionalac stiti drzavu i crnogorski narod i kapa mu do poda i hvala mu! I njemu i portalu Aktuelno.

Śole
09.02.2021-11:51 11:51

De si ti bre, keviću? Jesi li se to obrazovao čitajući Informer, Alo, i SerBski telegraf?

gagi
09.02.2021-18:51 18:51

Ne vidjeh odavno dvije vece POGANI nevaljale,nego ova dva svetosavska smeta na slici,ajde sjutra vama “palili”svijece.