Ponedjeljak, 27 Juna, 2022
Rubrika:

Šoškić četiri mjeseca prije “afere Delta” sumnjao da se protiv njega sprema hajka

Osim što je raskrinkao brutalne zloupotrebe medija koji su filovani “pouzdanim” informacijama iz tužilaštva, Šoškić je u svojoj izjavi koju je dao 6. 12. 2019. godine pred tužiteljkom ODT-a Ivanom Vuksanović, kazao da je još u avgustu prošle godine predvidio da će doći do pokušaja njegove kompromitacije kroz montiranu aferu ili sličan napad i to zbog njegove analize izvještavanja i rada medija u pojedinim predmetima

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, kako smo opširno elaborirali, ne bira sredstva i ne štedi resurse SDT-a za obračune sa neistomišljenicima. U tim obračunima često zna da ide protiv zakona, propisanih procedura i slobodnog novinarstva, pa osim što resor na čijem je čelu koristi za lične obračune, takođe koristi medije za promociju, javni progon ali, kako se sumnja i za obavljanje prljavih poslova.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: „Ja, kao glavni specijalni tužilac i jedan od najiskusnijih građana u pravu danas crnogorskom, i to je činjenica…“.

Portal Aktuelno je detaljno opisao način i motive koji stoje iza fabrikovanja “afere Delta” a ukazali smo da je tužilac Miloš Šoškić bio primarna meta ove lažirane afere. Dnevne novine Dan, Vijesti i Nova Pobjeda na osnovu “pouzdanih” izvora iz SDT-a danima su nakon fabrikovanja lažne afere sprovodili hajku na Šoškića, što nije nimalo začuđujuće s obzirom da je tužilac u svom iskazu do detalja raskrinkao sve zloupotrebe i teška kršenja Kodeksa novinara Crne Gore načinjena u ovom slučaju.

Osim što je raskrinkao brutalne zloupotrebe medija koji su filovani “pouzdanim” informacijama iz tužilaštva, Šoškić je u svojoj izjavi koju je dao 6. 12. 2019. godine pred tužiteljkom ODT-a Ivanom Vuksanović, kazao da je još u avgustu prošle godine predvidio da će doći do pokušaja njegove kompromitacije kroz montiranu aferu ili sličan napad i to zbog njegove analize izvještavanja i rada medija u pojedinim predmetima.

Miloš Šoškić

Šoškić je naglasio u svom iskazu, u koji je portal Aktuelno imao uvid, da je osjetio strah za sebe i svoju familiju čim je saznao da ga proganja novinar Dana, jer je ta novina već duže vremena svojim tekstovima stavljala metu na čelo pojedinih tužilaca.

“Sjutradan (nakon događaja u Delti) kada su počeli medijski napadi na mene i kada sam shvatio da se zaista radi o novinaru Dana, od toga trenutka sam osjetio ozbiljan strah za svoju bezbjednost, a koja je vezana za rad na pojedinim predmetima. Naime, smatram da je ovo lice konkludentnim radnjama praćenjem i fotografisanjem bez oznaka i legitimacije da se radi o novinaru, meni uputilo ozbiljnu prijetnju da će da napadne na moj život i tijelo ili članove moje porodice. Sve je ovo vezano za funkciju koju obavljam”, navodi se u Šoškićevom iskazu u ODT-u.

Šoškić dalje naglašava da je u svom izjašnjenju zamjenici rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici iz avgusta 2019. godine, analizirao izvještavanje i rad medija u pojedinim predmetima.

“Istakao sam da se time ozbiljno ugrožava bezbjednost državnih tužilaca. Od tada sam u saznanju da će pojedini državni tužioci koji rade na pojedinim najsloženijim predmetima za najteža krivična djela, kako se bude bližila kraju istraga u tim predmetima biti izloženi sve većim medijskim napadima i ugrožavanju njihove bezbjednosti”, naveo je Šoškić.

Dnevna novina Dan daje prostor na naslovnicama osumnjičenima za najteža krivična djela

Šoškić je tada  priložio tekstove Dana i naslovne strane od 23. 02. 2019. godine s naslovom “Lažima rješavaju ranjavanje novinarki i ubistvo Kruščića”. Takođe navodi da je dnevna novina Dan 11.07 2019. godine na naslovnoj strani najavila a zatim kasnije i objavila tekst pod naslovom “Podmetnut pištolj iz kog je ubijen Migi Kruščić”.

“Na taj način kršenjem Kodeksa novinara, stvaraju pogrešnu sliku u javnosti da državni tužioci zloupotrebljavaju službeni položaj i podmeću dokaze okrivljenima za najteža krivična djela, bez ikakve potrebe da se upoznaju ili postave pitanja u vezi sa radom državnih tužilaca, već prosto daju prostor okrivljenima za najteža krivična djela da objavljuju svoja saopštenja. Zbog svega ovoga osjećam ozbiljan strah za svoju bezbjednost”, naveo je Šoškić u svom iskazu.

Zapisničar i tužiteljka Vuksanović konstatovali su tada da je Šoškić priložio izjašnjenje zamjenici rukovoditeljeke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici iz 12. avgusta 2019. godine, a takođe je priložio fotokopije tekstova Dana i naslovne strane od 23. 02. 2019. godine s naslovom “Lažima rješavaju ranjavanje novinarki i ubistvo Kruščića”, kao i fotokopiju naslovne strane i strane broj 10 dnevne novine Dan od 11.07 2019. godine kada je objavljen tekst pod naslovom “Podmetnut pištolj iz kog je ubijen Migi Kruščić”.

Pitanje koje se ovdje nameće je zašto tužilaštvo nije zaštitilo kolegu koji je očigledno bio meta organizovne hajke i progona, već je Komisija za Etički kodeks državnih tužilaca, konstatovala da je Šoškić povrijedio etički kodeks tužilaca jer se u javnosti nalazio sa biznismenom Zoranom Bećirovićem?

Portal Aktuelno je već napominjao da u Tužilaštvu vlada strah od Katnića kada smo pisali o tužiteljki Ivani Vuksanović, koju je zapao predmet vezan za montiranu “aferu Delta” i koja je potpisala odluku da se ne dostave snimci sa šest nadzornih kamera iz Delte.

Iako je Vuksanović bila dovoljno hrabra da donese zakonsku i na dokazima zasnovanu odluku o odbacivanju krivične prijave novinara Dana Vladimira Otaševića protiv Mladena Mijatovića za nepostojeći napad, jednostavno nije željela da ulazi u konflikt sa tužilačko-medijskom organizovanom grupom hajkača i pokrene postupak po službenoj dužnosti protiv Otaševića zbog lažnog svjedočenja. A očigledno je da ne želi da se zamjera određenim medijsko-tužilačkim strukturama dostavljanjem snimaka nadzornih kamera iz Delte.

Podsjetimo, ovakve metode i način postupanja nijesu ništa strano specijalnom tužiocu Milivoju Kantiću koji se ponaša kao što su to činili agenti UDBE u periodu od 1948 – 1951. godine, pa stoga nije na odmet podsjetiti na hajku koju je SDT vodio protiv Bećirovića i portala Aktuelno zbog sms poruka.

Sve je postalo jasno nakon što su prvo Osnovni, a nedavno i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju protiv Bećirovića.

Sada je već postalo jasno da je Katnić u napadu na Bećirovića i portal Aktuelno stavio lične motive ispred struke.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal.

U medijskim napadima posebno se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan.

Ova bivša medijska ispostava KOS-a i glasilo Srpske pravoslavne ckve, po svemu sudeći, je služilo kao posrednik između specijalnog tužioca Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića.

Ono što posebno treba naglasiti je da isljednik Milivoje Katnić – samoproklamovani tajnovidac koji sve zna i sve vidi, nije našao za shodno da odgovori na mnoštvo ozbiljnih pitanja koje je Bećirović postavio u saopštenju prije pet mjeseci.

U.P.A.

Najnovije

Abazović danas odgovara na pitanja posalnika

Predsjednik Vlade Dritan Abazović danas će u okviru Premijerskog sata odgovarati na pitanja poslanika. Premijer će odgovarati na pitanja o Temeljnom ugovoru, Otvorenom Balkanu,...

Blinken: Uprkos osvajanju nekih teritorija u Ukrajini Putin nije ostvario svoj cilj

Američki državni sekretar Enroni Blinken izjavio je da je, uprkos osvajanju nekih teritorija u Ukrajini, ruska invazija doživjela neuspjeh i da će se tako...

PEN centar: Abazović nastavlja s politikom opasne destabilizacije i produbljivanja podjela

Crnogorski PEN centar s velikom zabrinutošću prati najavljene poteze Vlade Crne Gore koji – ukoliko se zaista implementiraju – prijete da destabilizuju društvo i...

Pogled na urbanizam ”Bloka 5” u Titogradu (IV)

Piše: Miodrag Draga Blažo'a BAJKOVIĆ, univ. dipl. inž. arh. - iz Građanah (Riječka nahija) Vjerovali ili ne: na ovom istom zahvatu u prostoru (površini), i...

Скидање духовних окова – пут до црногорске слободе

За актуелно.ме Пише: Никола Полексић, јереј Црногорске православне цркве Kao презвитер свете Црногорске Православне Цркве, и слуга Христоса, желим да се обратим својим вољеним Црногорцима, са...

Najčitanije

Povezano

UTIHNULA GOVEČAD I KUČKE: Dokle se stiglo?

Vidjeli smo inkriminišuću dokumentaciju, transkripte koji duboko kompromituju čitavu crnogorsku policiju i sektor bezbjednosti, uvjerili se u komunikaciju kriminalaca i policajaca. Sve to nije...

Abazović: Katnićeva bezbjednost nije ugrožena, priča nebuloze, Petar Lazović u Crnoj Gori

Premijer Dritan Abazović je, nakon hapšenja predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, kazao da su rezultati krenuli i da očekuje da se ovaj trend nastavi. - Policija...

KAKO ODBRANITI NEODBRANJIVO: Da li je ”Z” šef?

Piše: Balša Knežević Trulež koruptivno-kriminalne kaljuge čije se emanacije posljednjih dana prelivaju u javni prostor, poprimile su neslućene razmjere nakon objelodanjivanja neumoljive dokumentacije Europola o...

Mandić: Katnić i Čađenović namjerno čekali da istekne rok od šest mjeseci

Bivši Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i njegov zamjenik Saša Čađenović namjerno su čekali da istekne rok od šest mjeseci od dobijanja operativnih podataka od Europola, nakon čega...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve