Utorak, 5 Jula, 2022
Rubrika:

Pod pritiskom Katnića i njegove kolege tužioci?

U neku ruku treba i razumijeti mladu tužiteljku Vuksanović, jer kada je na primjeru svog kolege Miloša Šoškića i biznismena Zorana Bećirovića, vidjela kako funkcioniše tužilačko-medijska sprega za javno pendrečenje, vjerovatno nije imala volje da se upušta u obračun sa ovom grupom, koja bi sigurno žestoko djelovala da je po službenoj dužnosti pokrenula postupak protiv Otaševića zbog očiglednog lažnog svjedočenja

Portal Aktuelno je u seriji tekstova javnosti ukazao na okolnosti pod kojima je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, ne birajući sredstva, zloupotrebljavao položaj, resurse SDT-a i medije za obračun sa neistomišljenicima.  Takođe smo ukazali na činjenice da su samoproklamovanom tajnovidcu mediji služili za promociju, javno pendrečenje neistomišljenika ali i, kako se sumnja, za obavljenje prljavih poslova za koje nije mogao da angažuje članove Specijalnog policijskog tima.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: “Oni koji žele da čuju glavnog specijalnog tužioca, oni ga nemaju bez jednoga”, “Kako ovo izgleda, a preživim do tada, javiću se. U ozbiljnoj sam borbi”

Nakon što smo raskrinkali način na koji je fabrikovana lažna “afera Delta” ukazali smo na brutalne laži i provokacije novinara-operativca Dana Vladimira Otaševića i iznesenim činjenicama nametnuli pitanje – zašto novinar Otašević nije procesuiran i pored mnoštva laži koje je iznio na saslušanju pred tužiteljkom Ivanom Vuksanović?

Stoga je portal Aktuelno poslao prije nekoliko dana dopis sa pitanjima ODT-u u Podgorici koje prenosimo u cjelosti:

“Predmet vezan za takozvani ‘slučaj Delta’ vodila je tužiteljka u ODT-u Podgorica Ivana Vuksanović koja je donijela rješenje da odbaci krivičnu prijavu koju je novinar Dana Vladimir Otašević podnio protiv Mladena Mijatovića zbog navodnog fizičkog napada. S obzirom da portal Aktuelno već nekoliko dana piše o ovom slučaju, interesuje nas da li je oštećeni u ovom slučaju – Otašević saslušavan, i da li je razmatrano pokretanje postupka protiv njega zbog davanja lažnog iskaza ili lažnog svjedočenja?

Povod za njegovo saslušanje vidimo u činjenici da su očigledne nedosljednosti u Otaševićevom iskazu u odnosu na iskaze drugih svjedoka i video snimke izuzete sa nadzornih kamera.

Takođe, u prilog sumnji da je Otašević “krio istinu” prilikom davanja iskaza u ODT-u 5. decembra 2019. godine ide i odluka tužiteljke Vukčević o odbacivanju prijave za navodni fizički napad.

Ako uzmemo u obzir da je i Otaševićev advokat Nebojša Asanović izjavio da će “kad pregledaju dokazni materijal pripremati odbranu”, interesuje nas odgovor na pitanje:

– Ako Otašević nije saslušavan, da li će biti saslušan i da li će protiv njega biti pokrenut postupak po službenoj dužnosti?

Na ovaj dopis nijesmo još dobili odgovor iz ODT-a Podgorica, a s obzirom da kod svake pravosudne instance u Crnoj Gori nailazimo na zid ćutanja kad pošaljemo pitanja vezana za zloupotrebu položaja od strane glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, ne očekujemo da će bilo ko odgovoriti ni ovog puta.

Stoga smo pirnuđeni da na osnovu pouzdanih informacija koje smo sakupljali mjesecima dođemo do zaključka da tužiteljka Vuksanović, iako je bila dovoljno hrabra da donese zakonsku i na dokazima zasnovanu odluku o odbacivanju krivične prijave Otaševića protiv Miladena Mijatovića za nepostojeći napad, jednostavno ne želi da ulazi u konflikt sa tužilačko-medijskom organizovanom grupom hajkača.

U neku ruku treba i razumijeti mladu tužiteljku Vuksanović, jer kada je na primjeru svog kolege Miloša Šoškića i biznismena Zorana Bećirovića, vidjela kako funkcioniše tužilačko-medijska sprega za javno pendrečenje, vjerovatno nije imala volje da se upušta u obračun sa ovom grupom, koja bi sigurno žestoko djelovala da je po službenoj dužnosti pokrenula postupak protiv Otaševića zbog očiglednog lažnog svjedočenja.

Pitanje koje ovdje treba postaviti je da li je još tužilaca bilo indirektno prinuđeno da zbog pritiska i straha od javnog progaona odustanu od nekih postupaka? Takođe je pitanje koliko je to štete nanijelo našem pravosudnom sistemu i dokle će samosilničke  metode tužilačko-medijske organizovane grupe uslovljavati rad pravosudnih organa?

Podsjetimo, ovakve metode i način postupanja nijesu ništa strano specijalnom tužiocu Milivoju Kantiću koji se ponaša kao što su to činili agenti UDBE u periodu od 1948 – 1951. godine, pa stoga nije na odmet podsjetiti na hajku koju je SDT vodio protiv Bećirovića i portala Aktuelno zbog sms poruka.

Sve je postalo jasno nakon što su prvo Osnovni, a nedavno i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju protiv Bećirovića.

Sada je već postalo jasno da je Katnić u napadu na Bećirovića i portal Aktuelno stavio lične motive ispred struke.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal.

U medijskim napadima posebno se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan.

Ova bivša medijska ispostava KOS-a i glasilo Srpske pravoslavne ckve, po svemu sudeći, je služilo kao posrednik između specijalnog tužioca Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića.

Ono što posebno treba naglasiti je da isljednik Milivoje Katnić – samoproklamovani tajnovidac koji sve zna i sve vidi, nije našao za shodno da odgovori na mnoštvo ozbiljnih pitanja koje je Bećirović postavio u saopštenju prije pet mjeseci.

U.P.A

Najnovije

UŽIVO Nakon pada Luganska, ukrajinske snage brane Donjeck, Zelenski o obnovi Ukrajine

Danas je 132. dan rata u Ukrajini. Nakon što je pao grad Lisičansk - Rusi imaju kontrolu nad cijelom oblasti Lugansk, koja uz Dongecku oblast...

U Baru rasvijetljena četiri krivična djela

Barska policija je prethodnih dana rasvijetlila četiri krivična djela te uhapsila K.R. (31), S.A. (23) iz Podgorice i A.B (21)  B.R (25) iz Bara. “Policija...

Vuković: Podršku smo dali manjinskoj Vladi, koja bi bila evropska, a ne balkanska

Poruka češke ambasadorke Janine Hrebičkove da Otvoreni Balkan i ugovor sa Crkvom Srbije nijesu prioriteti Crne Gore na putu ka EU je kristalno jasna, poručuju sagovornici...

Nadležni da stanu u zaštitu legalnih taksi firmi u Budvi

Odbor za taksi prevoz u Uniji poslodavaca Crne Gore obratio se u petak direktorima Uprave policije i Uprave prihoda i carina, Zoranu Brđaninu i...

Dani porodice Romanov u Nikšiću; Šćepanović: Učvršćivanje patrijarhalnih normi promoviše se na svakom koraku

Od formiranja vlasti u Nikšiću 2021. godine kulturni sadržaj grada nikad raznovrsniji, poručila je Kristina Šćepanović, sekretarka za međunarodnu saradnju Savjeta mladih DPS Crne...

Najčitanije

Povezano

Uhapšen zbog prijetnji ubistvom i samoubistvom

Državna tužiteljka Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju, Danijela Đuković je, nakon saslušanja, odredila zadržavanje u trajanju do 72 h osumnjičenom (R.B.), zbog postojanja osnova sumnje...

Osnovno državno tužilaštvo još nije otkrilo ko je zapalio kombi navijača BiH

U Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, u predmetu povodom paljenja kombija navijača Bosne i Hercegovine izviđaj još uvijek u toku, kazali su za Portal...

ODT formiralo krivični predmet povodom paljenja kombija navijača BiH

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je krivični predmet povodom paljenja kombija navijača Bosne i Hercegovine, saznaje portal Analitika. "Dežurna državna tužiteljka je izašla na...

Tužilaštvo: Optužni prijedlog protiv policajca zbog iznuđivanja iskaza

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici podnijelo je optužni prijedlog protiv policajca D.Lj. zbog iznuđivanja iskaza. “ODT je podnijelo je nadležnom Osnovnom sudu u Podgorici, optužni...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve