Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić imao je obilatu pomoć medija u relativizovanju i pravdanju zloupotrebe ovlašćenja, specijalnog policijskog tima, kreiranju afera i progonu osoba prema kojima ima lični animozitet.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: “On nema nikakve nadležnosti sa predmetima”, “Nepovratno pozitivno izmijenio strukture i supstance u tužilaštvu”, “Poslije toga dakle zbog toga. Znači to je logička greška”

Kako smo juče pisali, advokat Branko Čolović koji zastupa biznismena Zorana Bećirovića već je uputio dnevnim novinama „Vijesti“, “Dan” i “Pobjeda” zahtjev za objavljivanje informacije o pravosnažnom odbijanju optužbe protiv njegovog klijenta nakon nezakonitog hapšenja, kao i za uklanjanje sadržaja o nezakonitom hapšenju sa internet portala.

Danas se vraćamo temi koju smo otvorili u prethodnim tekstovima, a tiče se fabrikovane “afere Delta” koja je lansirana samo nekoliko dana nakon hapšenja Bećirovića.

Kako smo već pisali, iako je u isceniranom incidentu u Delti učestvovao novinar Dana Vladimir Otašević, dnevna novina Vijesti (za koju je Otašević radio prije dolaska u Dan), istoimena televizija i portal, objeručke su prihvatili da šire negativnu propagandu i laži u ovom slučaju.

Ali u širenju medijske histerije i prenapumpavanju nepostojeće afere isticala se dnevna novina Dan. Intenzitet kojim je na Bećirovića i tužioca Miloša Šoškića udarila ova nekadašnja ispostava srbijanskog KOS-a, bio je previše čak i za njihove veoma niske standarde medijskog izvještavanja.

Kako smo već pisali, novinarka koja se potpisuje M.V.R., imala preciznu informaciju sa saslušanja iz specijalnog tužilaštva kada je Bećirović uhapšen, ali je nije objavila, a kada je portal Aktuelno u decembru prošle godine objavio da je Milivoje Katnić za taj mjesec primio platu od oko 10 hiljada eura, ista ova novinarka je sledeće jutro energično pravdala glavnog specijalnog tužioca. Inače, ima još dosta primjera koji upućuju na vezu Katnića i ove novinarke, koja je zasigurno bila posrednik između zamjenika glavnog i odgovornog urenika Dana Nikole Markovića i SDT-a prilikom kreiranja “afere Delta”.

Električar zapošljen kao urednik medija, Nikola Marković: Sa posebnim žarom predvodio medijsku hajku protiv Bećirovića i Šoškića

Ali u medijskom napumpavanju ove lažne afere, Marković je imao glavnu ulogu. Već smo pomenuli da je dobio odriješene ruke da iznosi morbidne laži na TV Vijesti gdje je izmišljao kako je novinar Otašević, udaran, uhvaćen za vrat, psovan i kako je pretrpio “stravičan napad”. Uz to dnevna novina Dan plasirala je naslove kao što su “Ćoćovo obezbjeđenje prijetilo, tužilac ćutao i gledao”, a isti Marković je agresivno u javnosti urgirao da se tužilac Miloš Šoškić suspenduje jer je bio u društvu Bećirovića.

Marković je čak vršio pritisak na vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića, kome se obratio pismom zahtjevajući da Šoškić bude suspendovan jer je navodno “nezakonito postupao tokom incidenta u Delti”.  Dakle, dikretno je na osnovu montirane afere želio da izvrši pritisak i ne samo diskredituje Šoškića, već i da ga ostavi bez posla!

Vrhunac novinarskog umijeća uredništva Dana – špijuniranje ljudi koji sjede u restoranu

Treba takođe pomenuti da su kroz tekstove ovog propagandnog glasila danima obrađivane priče o “stravičnom napadu na Otaševića”, a Bećirović i tužilac Šoškić su proganjani od paparaca iz Dana, pa su čak i fotografije njihovog susreta u restoranu završavale na naslovnim stranama uz neukusne naslove u kojima je prozivan i Ivica Stanković.

Ono što se da zaključiti je da je Dan, na mig svog nalogodavaca, težište medijskog pendrečenja sa Bećirovića, lagano prebacivao na tužioca Šoškića koji je počeo da izlazi na naslovnim stranama ovog dnevnog lista. Dan je činio sve da kompromituje Šoškića, a pošto nijesu mogli da nađu ni najmanju mrlju u njegovoj karijeri, dobili su nalog da ponavljaju kako se Šoškić druži sa Bećirovićem – koji je već ranije od strane iste tužilačko-medijske ekipe proglašen za “opasnog kriminalca koji prijeti sudskim vještacima i tužiocima”.

Cilj je bio jasan – nakon što je Bećirović kompromitovan i kriminalizovan kroz sulude optužbe i zloupotrebu položaja glavnog specijalnog tužioca, preko njega je trebalo narušiti ugled tužioca Šoškića. Po principu – tužilac se druži sa sumnjivim kontroverznim biznismenom, pa mora da i on nije čist.

O motivima i načinu na koji proganjan tužilac Šoškić naknadno ćemo opširnije pisati, a takođe ćemo se pozabaviti razlozima zbog kojih Dan i Vijesti moraju da sprovode svako naređenje koje dobiju iz kancelarije glavnog specijalnog tužioca.

Podsjetimo, ovakve metode i način postupanja nijesu ništa strano specijalnom tužiocu Milivoju Kantiću koji se ponaša kao što su to činili agenti UDBE u periodu od 1948 – 1951. godine, pa stoga nije na odmet podsjetiti na hajku koju je SDT vodio protiv Bećirovića i portala Aktuelno zbog sms poruka.

Sve je postalo jasno nakon što su prvo Osnovni, a nedavno i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju protiv Bećirovića.

Sada je već postalo jasno da je Katnić u napadu na Bećirovića i portal Aktuelno stavio lične motive ispred struke.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal.

U medijskim napadima posebno se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan.

Ova bivša medijska ispostava KOS-a i glasilo Srpske pravoslavne ckve, po svemu sudeći, je služilo kao posrednik između specijalnog tužioca Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića.

Ono što posebno treba naglasiti je da isljednik Milivoje Katnić – samoproklamovani tajnovidac koji sve zna i sve vidi, nije našao za shodno da odgovori na mnoštvo ozbiljnih pitanja koje je Bećirović postavio u saopštenju prije pet mjeseci.

U.P.A.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve