Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Radnicima Instituta Igalo jednokratna pomoć od 1.136.000 eura

Vlada odlukom spriječila početak štrajka

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici odlučila da radnicima Instituta Igalo uplati jednokratnu pomoć od 1.136.000 eura, saznaje portal Pobjeda.

To je bio uslov zaposlenih u Instiutu koji su ranije najavljeni štrajk odložili do 25. aprila, do kada su dali rok Vladi da uplati pomoć. Pomoć će biti isplaćena posredstvom reprezentativnog Sindikata.

Vlada je odluku o jednokratnoj pomoći donijela na prijedlog Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine završilo je procjenu imovine Instituta Igalo, a Plan spašavanja bi uskoro trebalo da se nađe pred Agencijom za zaštitu konkurencije, čije bi odobrenje omogućilo uplatu 10 miliona eura ovoj ustanovi.

Resorni ministar Janko Odović je za RTHN potvrdio da je procjena imovine Instituta završena, što je ključni prvi korak kako bi mogla biti isplaćeno najavljenih 10 miliona eura pomoći.

– Procjena je, zaista uz veliki napor i trud i procjenjivača i kolega završena. Time su se stekli uslovi da se uradi i plan spašavanja Instituta Igalo, koji će se završiti u narednih desetak dana, ja računam možda i kraće od toga. On će biti dostavljen Agenciji koja se bavi zaštitom konkurencije, te će nakon odobrenja Agencije moći i da se uplati ovaj novac. Zahvaljujem radnicima na razumijevanju. Znam u kakvoj su teškoj situaciji i oni su se prosto pokazali kao jako dobri zaposleni i dobri domaćini, jer su pružili šansu, uz veliko svoje odricanje, da Vlada uradi nešto za spašavanje Instituta Igalo. Dakle, kao što sam rekao, u narednih desetak dana očekujemo završetak Plana spašavanja, a onda će Agencija, takođe, nadam se ažurno i brzo, kao i do sada ocijeniti taj plan, i time će se steći uslovi da se novac za Institut Igalo uplati. Ovim ćemo uraditi prvi korak, ne samo za spašavanje Instituta „Dr Simo Milošević“, već i za njegovo dalje unapređenje i valorizaciju, čime će se on vratiti kao jedan krunski dragulj, mogu slobodno reći, crnogorskog zdravstva ali i turističke ponude, i time ćemo ga na valjan način ponovo učiniti privlačnim i dostupnim, kako našim građanima, tako i strancima – poručio je Odović.

Vlada je nedavno odlučila da formira ekspertsku Komisiju koja će tražiti rješenja za izlazak iz krize i pozicioniranje Instituta na tržištu. Odobrila je i povećanje usluga prema fondovskim osiguranicima za 10 odsto.

Ministar zdravlja dr Vojilav Šimun kazao je ranije da su u stalnim pregovorima sa Ministarstvom finansija i drugim relevantnim institucijama.

– Pokušavamo da iznađemo optimalno rješenje za Institut Igalo. Svakako bih istakao da je to dragulj našeg zdravstvenog sistema i uopšte Crne Gore i jedan od prioriteta za vrijeme mog mandata će biti rješavanje problema sa kojima se suočava ova ustanova – kazao je Šimun.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve