Utorak, 4 Oktobra, 2022
Rubrika:

DOSIJE ISLJEDNIK (31): Katnićev čovjek na čelu Advokatske komore

Čudno je da nakon što je Begović dovođen u vezu sa pričama o saradnji sa Katnićem, kršenjem kodeksa i profesionlne etike, sumnjivim načinom na koji mu je dodjeljen treći mandat, niko od njegovih kolega i stručne javnosti nije postavio pitanje kako je on i dalje na čelu Advokatske komore?

Privatno lice Milivoje Katnić, koji je skoro sedam godina obavljao funkciju glavnog specijalnog tužioca nedavno je razriješen sa te pozicije, a iza njega je ostala zaostavština nepočinstava za čiju će sanaciju biti potrebno mnogo vremena.

Portal Aktuelno će otvoriti neke predmete iz čuvenih Katnićevih fioka povezanih sa velikim pranjem novca kada za to dođe vrijeme.  Javnost Crne Gore će tada vidjeti šta je sve skrivao i koga je štitio samoproklamovani Lovćenski tajnovidac.

Ali prije nego što pređemo na otvaranje tih tema od velikog značaja za crnogorsko društvo, ispunićemo obećanje koje smo dali našim čitaocima i u feljtonu od 40 nastavaka prikazaćemo način na koji je funkcionisao bivši glavni specijalni tužilac Katnić.

Portal Aktuelno je u periodu od 30. 04. do 30. 6. 2020. godine na slučaju biznismena Zorana Bećirovića u seriji od 60 tekstova prikazao način rada Katnića koji je za vrijeme svog mandata pretvorio SDT u nešto što je ličilo na ispostavu UDBA-e. Feljton koji od 21. februara objavljujemo upravo će se bazirati na ovom slučaju, kroz koji je najbolje prikazan način na koji je radio Katnić.

U feljtonu čiji će svaki nastavak sadržati po dva teksta iz serijala koji smo već objavljivali u navedenom periodu, biće riječi o sljedećim temema:

Zloupotreba specijalnog policijskog tima za nelegalno hapšenje biznismena Zorana Bećirovića, njegovo isljeđivanje u prostorijama SDT-a, pravdanje i laganje preko medija da je saslušanje obavljeno u ODT-u, pokušaj da se u sudsku proceduru progura potpuno neosnovani optužni predlog, zloupotreba medija za širenje laži i obračun sa neprijateljima, ucjenjivanje, kreiranje “afere Delta” i crtanje mete na čelo kolege tužioca, širenje straha u tužilaštvu, neartikulisane i neodmjerene izjave, javno širenje panike u vrijeme pandemije koronavirusa, pravno neznanje, drzništvo, nerazjašnjeno pitanje famozne čokolade od 4.000 eura, sumnjiva ratna prošlost, fizički sukob u diskoteci, ukidanje crvene potjernice protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića, fizičko maltretiranje zatvorenika dok je bio vojni tužilac…

Takođe ćemo se dotaći teme kako je Katnić, pored ličnog animoziteteta, vođen naređenjima koje je dobijao od njegovih pretpostavljenih iz takozvane Organizovane tužilačke grupe (OTG ili OKG) kupovao ćutanje medija i pokušavao da ućutka portal Aktuelno, čiji je Bećirović jedan od osnivača.

Biće riječi i o tome kako je Katnić sprovodio metod kreiranja problema, da bi onda spašavao okrivljenog i naplatio mu usluge po tarifi OTG dok je njegov predmet čuvao u čuvenim fiokama.

Krajni cilj Katnića i opskurne OTG bio je ”uhapsiti” Portal Aktuelno onako kako je njegova OTG ”uhapsila” sve ostale medije u državi. Međutim, te teme ćemo se samo dotaći u feljtonu, a portal Aktuelno i Online magazin Luča će o tome opširnije pisati kada za to dođe vrijeme!

Feljton ćete moći da čitate i na Online magazinu Luča, u posebnoj rubrici ‘’Milivoje Katnić’’. U svakom nastavku biće naznačen naslov teksta i datum kada je objavljen da bi čitaoci mogli da dovedu stvari u pravilan kontekst i da bi uvidjeli da je portal Aktuelno još prije gotovo dvije godine naglašavao koliku štetu su za crnogorsko pravosuđe i čitavo društvo učinili Katnić i grupa njegovih saradnika poznata kao Organizovana tužilačka grupa (OTG).

 

SRAMOTA ZA ADVOKATSKU KOMORU: ZAŠTO BEGOVIĆ ĆUTI O SARADNJI SA KATNIĆEM? (28.06.2020)

Zloupotreba položaja, specijalnog policijskog tima, stavljanje ličnih motiva ispred struke, kompromitacija Specijalnog državnog tužilaštva, ali i čitavog pravosudnog sistema su oklolnosti koje su nerazdvojno povezane za lik i djelo reizabranog glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: “Moja krv je krv pravednika, ne bi valjalo da se prolije kao što je Pilat prolio Isusovu krv”, “Prihvatio bih Nobelovu nagradu, ali nema u mom zanimanju”

Katnić u saradnji sa svojim “medijskim batinama” za jednokratnu upotrebu i bliskim licima iz tužilaštva u kom vlada strah od njegovih isljedničkih metoda, beskrupulozno se obračunavao sa neistomišljenicima što se najbolje vidjelo nakon hapšenja biznismena Zorana Bećirovića i u slučaju progona tužioca Miloša Šoškića o čemu opširno pišemo već dva mjeseca.

Osim što smo ukazali na strah koji od Katnića i njegove “ekipe” vlada u tužilaštvu, pisali o zloupotebi medija prije svih Nove Pobjede, Dana i Vijesti u obračunu sa neistomišljenicima, takođe smo napomenuli da je glavni specijalni tužilac imao saradnike i među advokatima.

Sprega Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića, koji je zastupao Bećirovića u montiranom procesu oko nepostojećih prijetnji sudskom vještaku Aleksandru Rakočeviću, isplivala je na vidjelo nakon što je 18. decembra prošle godine u Danu osvanuo tekst sa bombastičnim naslovom – “Vještak potvrdio da mu je Ćoćo prijetio”.

U tekstu se navodi da je “vještak Aleksandar Rakočević potvrdio tokom saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu da mu je biznismen Zoran Ćoćo Bećirović prijetio. On je ostao pri ranije datom iskazu”. Kao izvor Dan je naveo advokata Begovića koji je tada zastupao Bećirovića.

“Rakočević je saslušan u svojstvu svjedoka i ponovio je sve što je rekao kada je prijavio slučaj. Moj klijent nije prisustvovao saslušanju”, rekao je tada Begović tada za Dan.

Bećirović se nakon saslušanja Rakočevića sreo sa advokatom Begovićem koji mu je prenio detalje saslušanja. Begović je tada ubjeđivao Bećirovića da se Rakočević “nije pridružio gonjenju i izjavio da nije osjećao prijetnju”, pripremajući iza leđa duplu igru sa Danom i specijalnim tužilaštvom.

Stoga se Bećirović, blago rečeno, našao u čudu kada je dan nakon razgovora sa Begovićem vidio tekst Dana i advokatovu izjavu koja se potpuno kosi sa onim što je ranije tvrdio u privatnom razgovoru sa svojim klijentom.

Teško je naći riječi koje bi mogle da opišu ovakvo ponašanje pravnog zastupnika koji laže klijenta, zatim biva uhvaćen u notornoj laži, sarađuje sa medijskom kućom koja otvoreno radi na štetu tog istog klijenta i sve to u korist Tužilaštva. Da stvar bude još gora u ovom slučaju Begović je na čelu Advokatske komore Crne Gore!?

Zdravko Begović – Još uvijek na mjestu predsjednika Advokatske komore iako je lagao klijenta, sarađivao sa tabloidom i radio u korist specijalnog tužioca

Begović, kojeg su novinari više puta kontaktirali nakon ovog skandala nema komentar i ćuti nakon što je u javnost isplivalo ovo ozbiljno kršenje profesionalne etike. Ono što je najporaznije za sve crnogorske advokate je što se ćutanjem Begovića svakim danom sve više kompromituje čitava advokatska struka, na koju je njegovim postupanjem bačena velika ljaga i sramota.

Takođe je začuđujuće što niko nije postavio pitanje ili pokrenuo inicijativu o daljem položaju Begovića na čelu krovne advokatske institucije, s obzirom da ovo nije jedina “mutna radnja” u koju je umješan predsjednik Advokatske komore, a o čemu ćemo pisati u narednom tekstu.

 

ZAŠTO JE KATNIĆEV ČOVJEK I DALJE NA ČELU ADVOKATSKE KOMORE? (29.06.2020)

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je čovjek za čije ime se vezuju zloupotrebe položaja, drzničko ponašanje, korišćenje novinara za širenje propagande i kako se sumnja, za obavljanje prljavih poslova u obračunu sa neistomišljenicima i konkurencijom.

Portal Aktuelno već skoro dva mjeseca piše o brojnim neregularnostima u tužilaštvu, Katnićevim zloupotrebama, ispoljavanju bahatosti i pravnom neznanju, pa smo u cilju ispunjavanja profesionalnih novinarskih i moralnih standarda, u kontinuitetu slali pitanja tužilačkim organima.

Osim što smo ukazali na strah koji od Katnića i njegove “ekipe” vlada u tužilaštvu, pisali o zloupotrebi medija prije svih Nove Pobjede, Dana i Vijesti u obračunu sa neistomišljenicima, takođe smo napomenuli da je glavni specijalni tužilac imao saradnike i među advokatima.

Sprega Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića, koji je zastupao Bećirovića u montiranom procesu oko nepostojećih prijetnji sudskom vještaku Aleksandru Rakočeviću, isplivala je na vidjelo nakon što je 18. decembra prošle godine u Danu osvanuo tekst sa bombastičnim naslovom – “Vještak potvrdio da mu je Ćoćo prijetio”.

Kako smo juče pisali Begović, kojeg su novinari više puta kontaktirali nakon ovog skandala nema komentar i ćuti nakon što je u javnost isplivalo ovo ozbiljno kršenje profesionalne etike.

Takođe je začuđujuće što niko nije postavio pitanje ili pokrenuo inicijativu o daljem položaju Begovića na čelu krovne advokatske institucije, s obzirom da ovo nije jedina “mutna radnja” u koju je umiješan predsjednik Advokatske komore.

Treba podsjetiti da je Begović 2016. godine izabran po treći put za predsjednika Advokatske komore, kao i da je zbog toga morao da bude izmjenjen Statut na veoma sumnjiv način.

Glasanje na skupštini Advokatske komore je bilo tajno a, kako saznajemo, Begović je kolege koje su ga glasale odveo na ručak i zadužio sekretaricu da broji glasove. Toliko o regualrnosti.

Umjesto da je doživio medijske napade od strane Nove Pobjede, Vijesti i Dana koji već godinama po naslovnicama “razvlače” predsjednicu Vrhvonog suda Vesnu Medenicu zbog trećeg mandata, Begoviću je pružen medijski prostor u dnevnoj novini Dan da se samoreklamira i hvali kako je “izborna skupština Advokatske komore bila u skladu sa Statutom i kako je reizbor podržala većina prisutnih advokata”.

Zdravko Begović: Lagao klijenta, sarađivao sa tabloidom i radio u korist specijalnog tužioca, a još uvijek na čelu Advokatske komore

Čudno je da nakon što je Begović dovođen u vezu sa pričama o saradnji sa glavnim specijalnim tužiocem, kršenjem kodeksa i profesionlne etike, sumnjivim načinom na koji mu je dodjeljen treći mandat, niko od njegovih kolega i stručne javnosti ne postavlja pitanje kako je on i dalje na čelu Advokatske komore.

Takođe, niko ne postavlja pitanje da li zbog ovakvih primjera zloupotrebe položaja i kršenja profesionlne etike treba razmiliti o formriranju još jedne Advokatske komore, kao što je to slučaj u Srbiji.

Ili možda i kod crnogoroskih advokata vlada strah od glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i njegovih saradnika iz tužilaštva, medija i advokatske komore?

Podsjetimo, zastrašivačke metode i način postupanja nijesu ništa strano specijalnom tužiocu Milivoju Kantiću koji se ponaša kao što su to činili agenti UDBE u periodu od 1948 – 1951. godine, pa stoga nije na odmet podsjetiti na hajku koju je SDT vodio protiv Bećirovića i portala Aktuelno zbog sms poruka.

Sve je postalo jasno nakon što su prvo Osnovni, a nedavno i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju protiv Bećirovića.

Sada je već postalo jasno da je Katnić u napadu na Bećirovića i portal Aktuelno stavio lične motive ispred struke.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal.

U medijskim napadima posebno se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan.

Ova bivša medijska ispostava KOS-a i glasilo Srpske pravoslavne ckve, po svemu sudeći, je služilo kao posrednik između specijalnog tužioca Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića.

Ono što posebno treba naglasiti je da isljednik Milivoje Katnić – samoproklamovani tajnovidac koji sve zna i sve vidi, nije našao za shodno da odgovori na mnoštvo ozbiljnih pitanja koje je Bećirović postavio u saopštenju prije pet mjeseci.

Najnovije

Konjević: Rade Milošević nije mogao da uradi ništa bez Dritana Abazovića

Raško Konjević, koji je danas smijenjen sa mjesta koordinatora svih službi bezbjednosti, kazao je nakon sjednice da se radilo o jednoj veoma dobroj sjednici,...

Kirios se pozvao na mentalno zdravlje u slučaju fizičkog napada

Nik Kirios, finalista Vimbldona, pred sudom u australijskoj Kanberi tražio je da se oslobodi optužnice za fizički napad, a kao razlog naveo je probleme...

Rovčanin: Postoji osnovanost da cijene struje ostanu iste i 2023. godine

Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Nikola Rovčanin ponovio je da do kraja godine neće biti poskupljenja struje, ističući kako nastavljaju s popustima. Kad...

ZBOG LICEMJERJA ZASLUŽILI PAKAO: Zaštitinici pedofila najavili ritual ”krvi i tla” posvećen očuvanju porodičnih...

Ratnohuškačko-pedofilska svetosavska sekta (SS) poznata pod akronimom SPC, uoči Parade ponosa koja će se održati u Podgorici u subotu 8. oktobra,  organizovaće, kako su...

Održan tematski panel pod nazivom: ŽENE ZA BAR – PRAVA STVAR

Sinoć je, u prepunoj sali Dvorca kralja Nikole, održan tematski panel pod nazivom ‘’ŽENE ZA BAR – PRAVA STVAR”. Učešće u panelu uzele su žene...

Najčitanije

Povezano

Knežević: Nikad nijesam komunicirao sa ”škaljarcima”, zašto Katnić i Radonjić nijesu reagovali ako je bilo krivičnog djela?

Povodom teksta objavljenog na ''M portalu'', u kojem se u jednom dijelu spominje i njegovo ime u  SKY  prepisci navodnih pripadnika Škaljarskog klana, reagovao...

Avetinja

Piše: Balša Knežević Besprekorno lobotomirani, penzionisani isljednik, samoproklamovani tajnovidac i kandidat za papu, Milivoje Katnić, dobio je u poneđeljak veče priliku da na BEMAX televiziji...

URA: Hvala Katniću na priznanju da smo glavni krivci jer je zaštitnik mafije uklonjen sa pozicije SDT

Zahvaljujemo Milivoju Katniću na priznanju da su URA i Dritan Abazović glavni krivci jer je zaštitnik mafije uklonjen sa pozicije Specijalnog državnog tužilaštva, poručuju iz ove partije. “Nastavljamo borbu...

SDT će saslušati Abazovića i osobe koje je optužio i pomenuo

Specijalno državno tužilaštvo razmotriće da u izviđaju i istrazi saslušaju premijera Dritana Abazovića, nakon njegovih današnjih izjava kojima je teško optužio potpredsjednika Vlade Raška...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve