Utorak, 5 Jula, 2022
Rubrika:

Advokat već pripremao odbranu: Zašto Katnićev i Markovićev “novinar” nije procesuiran za lažno svjedočenje?

Otašević nikad nije saslušan i procesuiran zbog davanja lažnog iskaza, iako je na osnovu svih činjenica koje je iznio portal Aktuelno očigledno da je lažno svjedočio, na što je ukazao i njegov advokat Nebojša Asanović, koji je čak javno rekao da “priprema odbranu”

Korišćenje novinara Vijesti, Dana i Nove Pobjede za širenje propagande i kako se sumnja, za obavljanje prljavih poslova u obračunu sa neistomišljenicima i konkurencijom, neraskidivo su vezani za lik i djelo glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića. Ovakav način djelovanja se najbolje mogao uočiti u metodologiji fabrikovanja lažne “afere Delta” koja je, kako smo dokazali u prethodnim tekstovima, direktno obavljana preko novinara na specijalnom zadatku.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: “Vidite da je ovo Spartakova ekipa – podržite ih”, “Za sada ne postoji niko ko bi bio na toj funkciji nepovoljniji nego Ivica Stankovic”

U posljednjih nekoliko tekstova u potpunosti smo rasvijetlili ulogu operativca-provokatora, novinara Dana i bivšeg novinara Vijesti Vladimira Otaševića, kao i njegovog direktnog nalogodavca iz redakcije – urednika Nikole Markovića i indirektnog iz SDT-a.  Pitanje kojim ćemo se ovom prilikom pozabaviti je zašto Otašević nikad nije saslušan i procesuiran zbog davanja lažnog iskaza, iako je na osnovu svih činjenica koje je iznio portal Aktuelno očigledno da je lažno svjedočio, na što je ukazao i njegov advokat Nebojša Asanović, koji je čak javno rekao da “priprema odbranu”!

Kako smo precizno ukazali u ranijim tekstovima, Otašević je priznao da je proganjao tužioca Miloša Šoškića, zatim se ispostavilo da je prijetio Šoškiću, biznismenu Zoranu Bećiroviću i Mladenu Mijatoviću, a sebe je, uz pomoć nalogodavaca orkestrirane medijske histerije nastojao da predstavi kao žrtvu.

“Novinar” Dana je, kada je davao iskaz pred tužiteljkom Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Ivanom Vuksanović kazao da se nakon što su Bećirović, Šoškić i Mijatović otišli, Mijatović vratio i “uputio mu riječi ‘praviš mi veliki problem, ja čuvam ovog čovjeka, on je ugrožen’, nakon čega je otišao”.

Otašević je, kako smo već pisali, “izostavio” jedan veoma važan detalj koji je jasno naveden u iskazu Mijatovića pred tužiocem i u kom leži razlog zbog kog se vratio kod Otaševića.

“Vidjećete ga, zapamtićete vi mene, sad ću da vam zagorčam život. Mrtvi ste”, su riječi koje je Otašević uputio Bećiroviću, Šoškiću i Mijatoviću nakon što su krenuli da se udaljvaju od njega! Dakle, Otašević je prećutao okolnost od ključnog značaja za ovaj slučaj.

On je takođe slagao da je odmah pokazao ličnu kartu čim je došao Bećirović. Izvadio je tek kad ga je Mijatović fotografisao radi identifikacije, a prije toga mu je sugerisao da odu kod obezbjeđenja tržnog centra da utvrde njegov identitet. To je druga laž novinara Dana.

Otašević je slagao i da ga je Mijatović “svo vrijeme gurkao rukama u tijelo, gurnuo ramenom”, kao i da ga je u jednom trenutku Mijatović “uhvatio rukom za zadnji dio vrata i držeći ga za vrat povukao prema dolje”, o čemu smo juče opširno pisali.

Pitanje koje se ovdje postavlja je – ZAŠTO OTAŠEVIĆ I PORED OVOLIKOG BROJA LAŽI U SVOJOJ IZAJVI PRED TUŽIOCEM NIJE KRIVIČNO GONJEN, ILI MAKAR SASLUŠAN!? To je i pitanje koje smo poslali Osnovonom dražvnom tužilaštvu u Podgorici.

Otašević se potpisom obavezao da će na saslušanju govoriti istinu pod prijetnjom krivične odgovornosti

Od ključnog je značaja da napomenemo da je novinar Dana prije saslušanja bio upozoren, pod prijetnjom krivične odgovornosti da mora govoriti istinu i da “ne smije ništa prećutati”.

“Svjedok je opomenut u smislu čl. 113 st.2 ZKP-a, da je dužan da govori istinu i da ne smije ništa prećutati i upozoren je da davanje lažnog iskaza predstavlja krivično djelo, te da u smislu čl. 111 ZKP-a, nije dužan da odgovara na pojedina pitanja kad je vjerovatno da bi time izložio sebe, bračnog druga, lice sa kojim živi u vanbračnoj zajednici, svog srodnika po krvi u pravoj liniji, srodnika u pobočnoj liniji zaključno do trećeg stepena, srodnika po tazbini do drugog stepena, usvojenika ili usvojioca, teškoj sramoti ili krivičnom gonjenju”, upozoren je Otašević prije početka saslušanja.

Dodatnu sumnju na vjerodostojnost Otaševićevog svjedočenja baca i izjava njegovog advokata Nebojše Asanovića, koji je kao dobar i iskusan pravni zastupnik vjerovatno odmah primjetio da priča njegovog klijenta “ima mnogo rupa” i da postoji velika vjerovatnoća da Otašević bude procesuiran.

Izjava advokata Asanovića

“Dobili smo dokaze na koje nijesmo imali pravo. Riječ je o šest sinimaka sa sigurnosnih kamera Tržnog centra Delta. Kada ih pregledamo planiraćemo odbranu”, rekao je Asanović u izjavi medijima par dana nakon što je njegov klijent saslušan u ODT-u.

Jasno je da Asanović kao oštrouman pravnik primijećuje očigledno krivično djelo svog klijenta i čak najavljuje odbranu, pa se stoga opravdano treba zapitati zašto ODT, odnosno tužiteljka Vuksanović nije po službenoj dužnosti pokrenula krivični postupak protiv Otaševića zbog lažnog svjedočenja. To je tema kojom ćemo se baviti u narednom tekstu.

Podsjetimo, ovakve metode i način postupanja nijesu ništa strano specijalnom tužiocu Milivoju Kantiću koji se ponaša kao što su to činili agenti UDBE u periodu od 1948 – 1951. godine, pa stoga nije na odmet podsjetiti na hajku koju je SDT vodio protiv Bećirovića i portala Aktuelno zbog sms poruka.

Sve je postalo jasno nakon što su prvo Osnovni, a nedavno i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju protiv Bećirovića.

Sada je već postalo jasno da je Katnić u napadu na Bećirovića i portal Aktuelno stavio lične motive ispred struke.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal.

U medijskim napadima posebno se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan.

Ova bivša medijska ispostava KOS-a i glasilo Srpske pravoslavne ckve, po svemu sudeći, je služilo kao posrednik između specijalnog tužioca Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića.

Ono što posebno treba naglasiti je da isljednik Milivoje Katnić – samoproklamovani tajnovidac koji sve zna i sve vidi, nije našao za shodno da odgovori na mnoštvo ozbiljnih pitanja koje je Bećirović postavio u saopštenju prije pet mjeseci.

U.P.A

Najnovije

Promjenljivo oblačno

Promjenljivo oblačno u južnim predjelima prijepodne sa dužim sunčanim periodima. Ponegdje se očekuje i slaba kiša, na sjeveru moguće već tokom jutra. Vjetar slab...

Nadal: Primjetno je da napredujem

Španski teniser Rafael Nadal smatra da je uspio da podigne svoju igru na viši nivo u posljednjih par mečeva na Vimbldonu. Nakon što je maksimalnim...

Adžić: Zaštitićemo žrtve i unapređivati sistem borbe protiv trgovine ljudima

Cilj nam je ne samo da spriječimo i istražimo slučajeve trgovine ljudima, već da u najvećoj mogućoj mjeri zaštitimo žrtve, kazao je ministar unutrašnjih...

Pogledajte koliko Mbape zarađuje više od Mesija i Nejmara

Kilijan Mbape sedmično zarađuje 1,6 miliona eura od Pari Sen Žermena. “Bild” prenosi da će na godišnjem nivou francuskom reprezentativcu to donijeti nešto preko 83...

Spreman bogat ljetnji program u Narodnom muzeju Crne Gore

Narodni muzej Crne Gore, osnovan 1926. na Cetinju, predstavlja riznicu i centar istorijske baštine. Sastoji se iz četiri muzejske jedinice, obuhvata 11 objekata i...

Najčitanije

Povezano

UTIHNULA GOVEČAD I KUČKE: Dokle se stiglo?

Vidjeli smo inkriminišuću dokumentaciju, transkripte koji duboko kompromituju čitavu crnogorsku policiju i sektor bezbjednosti, uvjerili se u komunikaciju kriminalaca i policajaca. Sve to nije...

Abazović: Katnićeva bezbjednost nije ugrožena, priča nebuloze, Petar Lazović u Crnoj Gori

Premijer Dritan Abazović je, nakon hapšenja predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, kazao da su rezultati krenuli i da očekuje da se ovaj trend nastavi. - Policija...

KAKO ODBRANITI NEODBRANJIVO: Da li je ”Z” šef?

Piše: Balša Knežević Trulež koruptivno-kriminalne kaljuge čije se emanacije posljednjih dana prelivaju u javni prostor, poprimile su neslućene razmjere nakon objelodanjivanja neumoljive dokumentacije Europola o...

Mandić: Katnić i Čađenović namjerno čekali da istekne rok od šest mjeseci

Bivši Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i njegov zamjenik Saša Čađenović namjerno su čekali da istekne rok od šest mjeseci od dobijanja operativnih podataka od Europola, nakon čega...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve