Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

RASPETLJAVA SE MREŽA INTERESNO-POLITIČKIH ODNOSA: Koruptivna posla temelj odnosa Demokrata i URA?

Uz Demokrate u Kolašinu ide i URA, pa se po ovom gradu sve više može čuti da je u čitavu zavrzlamu umiješan i Miodrag Vlahović poznatiji po nadimku Mijo Struja, inače nosilac liste URA na posljednjim izborima u gradu. Navodno je Martinović upravo preko Vlahovića gurao izmjene projekta u pravcu koji odgovara jednom ponuđaču, o čemu je, kako se spekuliše, spreman sve da ispriča nadležnim organima Vojin Vlahović iz Vodovoda

Mreža političko-porodičnih i interesnih odnosa u Kolašinu, zbog koje je zaustavljeno niz projekata u ovom gradu koji se sa investicionog aspekta rapidno razvija, svakim danom dobija nove obrise. Iza svega, kako se sumnja, stoji bivši predsjednik Opštine Kolašin, Vladimir Martinović, koji je prevario građane svoga rodnog kraja raznim obećanjima, a svo vrijeme je mjerkao funkciju u Podgorici, dokazujući da pojedincima Kolašin služu samo za sopstvene, a ne ineterese grada.

Primjer za to je projekat vještačkog osnježavanja i vodosnabdijevanja ski centara Kolašin 1450 i 1600, jedan od najvažnijih za razvoj turističkih kapaciteta Kolašina. Ko je mijenjao idejni projekat suprotno zakonima i urbanističko-tehničkim uslovima, i da li je kapacitet vode namjerno povećan kako bi se tender namjestio samo jednom ponuđaču, te da li je u ovom višemilionskom projektu bilo korupcije, odgovor će morati da daju istražni organi.

Miodrag Vlahović poznatiji po nadimku Mijo Struja, nosilac liste URA na posljednjim izborima u gradu: Navodno je Martinović upravo preko njega gurao izmjene projekta u pravcu koji odgovara jednom ponuđaču

Gdje su sumnjive radnje u Kolašinu, tu je i Martinović koji je radio u Vodovodu i kanalizaciji d.o.o. kao i njegova supruga i dvije sestre i koji je, kako tvrde upućeni, od tada do danas siva eminencija Vodovoda i stoji iza svake odluke. Uz Demokrate u Kolašinu ide i URA, pa se po ovom gradu sve više može čuti da je u čitavu zavrzlamu umiješan i Miodrag Vlahović poznatiji po nadimku Mijo Struja, inače nosilac liste URA na posljednjim izborima u gradu. Navodno je Martinović upravo preko Vlahovića gurao izmjene projekta u pravcu koji odgovara jednom ponuđaču, o čemu je, kako se spekuliše, spreman sve da ispriča nadležnim organima Vojin Vlahović iz Vodovoda.

Mijo Struja je nagrađen time što je njegova supruga postavljena za predsjednicu Odbora direktora Skijališta Crne Gore, uprkos činjenici da je Vlahovićeva bila na rukovodećem položaju u Atlas banci kada je došlo do izdvajanja kredita na tuđa imena, čime je prevareno preko 100 Kolašinaca, tako što su na njihova imena odobravani i isplaćivani krediti bez njihovog znanja. Slučaj je dospio u medije, a završio je na sudu.

GLAVNI STRATEG U PODUHVATU KRAĐE DRŽAVE, PREDRAG MILANOVIĆ: Došao iz Srbije da uči domaće uhljebe kako najbolje malverzacijama izvući ličnu korist. Doveden od strane bivše vlasti, ali je zahvaljujući kameleonskim sposobnostima preživio i posljednje dvije vlade, a da li će i treću zavisi od toga koliko će nova administracija biti spremna da stane na kraj potkradanju državnih resursa

Imenovanjem Vlahovićeve za predsjednicu Odbora direktora Skijališta, stari prevejani kadar je dobio priliku da upravlja iz sjenke, a očigledno je da im Vlahovićeva služi kao paravan na koji će prebaciti odgovornost za loše poteze u kompaniji. O kakvoj se uigranoj mreži povezanih odnosa radi, govori i činjenica da je glavni strateg ove “taktike” pomoćnik izvršnog direktora i rukovodilac sektora tehničkih poslova i razvoja Skijališta Crne Gore Predrag Milanović, kojeg je dovelo staro rukovodstvo, ali se on dobro uklopio sa novim koje je došlo nakon izbora 30. avgusta 2020. Milanović je desna ruka izvršnom direktoru Skijališta Crne Gore, Đuru Miloševiću, koji je kadar Demokrata, a čitavom akcijom rukovodi njegov partijski šef Martinović.

Martinović koji je u Kolašinu poznat pod nadimcima Balvan i Šega (odnedavno i ”Osvrtaj”), jer je, mimo svih  zakonskih procedura, sa rođacima posjekao 1000 m3 šume, izvezao je bez prijema, lagerisao bez dozvole i uz opasnost  od požara i namnožavanja fitopatogenih organizama, i finalno odvezao bez otpremnice. Osim što je prekršio procedure, Martinović je oštetio državni budžet jer nije platio ni centa od predviđene takse.

Šeganje drveća bez dozvole nije ga omelo da se kasnije predstavi kao ekolog i veliki borac za zaštitu životne sredine, pa je išao da blokira pravljenje mini hidro elektrana a branio je i postavljanje vojnog poligona na Sinjajevini, gdje je redovno učestvovao na protestima. Kada je, međutim, njegov lični interes u pitanju, nije se zamarao ni zakonima ni ekologijom u devastaciji prostora. Ekologu Martinoviću ljubav prema prirodi nije smetala ni kada je na Skijalištu Kolašin, u sred planine, napravljen parking do samog ulaza na stazu, takođe mimo zakona i propisa.

Ministar mješovitog ”osvrtaja”, prvi ”balvan” śevera i najoštrija ”šega” iz Bara Kraljskih, Vladimir Martinović: Iako su svi otišli iz Vodovoda, on, sestre i supruga i dalje su siva eminencija u toj firmi, čiji glavni strateg za krađu Peđa Milanović smišlja prevaru, a nastradaće neznaveni Vojin Vlahović… Ukoliko ne progovori…

Da je odgovoran čovjek, Martinović bi prije odlaska na funkciju u Podgoricu, Kolašincima objasnio da li je hotel na Dulovini koji se vodi na njegovog rođaka, njegov, da li je zgrada koja se radi u blizini,  takođe njegova uz partnerstvo sa investitorom koji mu je, zauzvrat, pomogao da sagradi vilu u Podgorici od 200 kvadrata, i da li je veći dio uže i šire familije zaposlio, pretežno u profitabilnom energetskom sektoru?

Martinović je iz Kolašina otišao tiho, bez ispraćaja. Na svoje mjesto je postavio kuma vatrogasca Petka Bakića, čovjeka skromnog obrazovanja i ponašanja, čija se kćerka takođe zaposlila u energetskom sektoru! Ona je glasala za svog tatu u Skupštini Opštine,  pa je sve više onih koji otvoreno govore da Martinović  upravlja opštinom iz sjenke.

I dok je pokazao značajne menadžerske sposobnosti kada je u pitanju lični interes, za opšti je demonstrirao veliko neznanje. Kolašin je ostavio razrovan, raskopanih ulica,  uz urbanistički haos, sumnjive tendere i najveću komunalnu taksu u državi, ali bez komunalne infrastrukture, o čemu će Portal Aktuelno takođe pisati. Ni put do Skijališta, najvažniji za razvoj turizma, nije uspio da rekonstruiše.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
kolašinac
25.11.2023-10:35 10:35

Sinoć smo imali fontanski spektakl pored Vodenice. Gejzir je izbijao sa mjesta gdje voda godinama izbijala o čemu je obavještavan Vodovod. Nije bilo radova da se to otkloni do sinoć kada je proradio gejzir. Kolašinski Vodovod deset godina nije bio u stanju da napuni novi rezervoar za vodu i riješi problem vodosnabdijevanja. Treba naći nekog ko zna šta je vodovod i voda i zaposliti ga da brine o gradu. Postojeći zaposleni rukovodioci i “stručnjaci” nijesu sposobni za to.