Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

KAKO JE MINISTAR VLADIMIR MARTINOVIĆ VODIO OPŠTINU: Taksista farba Spomen dom u Kolašinu u dilu vrijednom više od pola miliona eura

Da Martinoviću rodni grad nije služio samo kao pit stop, pokazuju i sumnje u brojne nepravilnosti koje je Portal Aktuelno objavio, ali i u potencijalne koruptivne radnje koje bi morale biti predmet istražnih organa. Jedan od tih poslova je i rekonstrukcija Spomen doma u Kolašinu. Iako je budžetom za ovu godinu, bilo predviđeno 200 hiljada eura za ove namjene, taj iznos je povećan na 550 hiljada, a da niko ne zna na osnovu kojih pokazatelja.

Jedan od najljepših primjera crnogorske poslijeratne arihtekture, čuveni Spomen dom u Kolašinu, „rekonstruiše“ taksista iz Kolašina, kao podizvođač kompanije koja je dobila posao vrijedan više od pola miliona eura! I to sve bez mišljenja nadležnih institucija koje su morale da budu uključene u čitav proces, od Ministarstva kulture, preko Uprave za zaštitu kulturnih dobara, do stručnih lica koja se bave rekonstrukcijom i restauracijom spomenika kulture.

Sve ovo se odvija u kratkom zadržavanju Vladimira Martinovića na mjestu predsjednika Opštine Kolašin. Da mu rodni grad nije služio samo kao pit stop, pokazuju i sumnje u brojne nepravilnosti koje je Portal Aktuelno objavio, ali i u potencijalne koruptivne radnje koje bi morale biti predmet istražnih organa.

Jedan od tih poslova je i rekonstrukcija Spomen doma u Kolašinu. Iako je budžetom za ovu godinu, bilo predviđeno 200 hiljada eura za ove namjene, taj iznos je povećan na 550 hiljada, a da niko ne zna na osnovu kojih pokazatelja.

Vladimir Martinović poznat i kao ”Balvan” i ”Šega”: Učinio sve što je u njegovoj moći da suzbije svaki vid razvoja u Opštini Kolašin, ali je pri tom odradio odličan posao u zadovoljavanju sopstvenih interesa kroz hotelijersku djelatnost, razne malverzacije i nepotističke poduhvate

Nakon izbora izvođača radova koji je posao dobio i potpisivanja ugovora, izabrani izvođač nalazi podizvođača iz Kolašina, taksistu po profesiji, koji farba Spomen dom.  Iako su kulturna dobra, prema Zakonu o zaštiti kulturnih dobara, valorizovani dio kulturne baštine od opšteg interesa, to znači da je to segment kulturne baštine koji je država formalno prepoznala i u posebnoj je obavezi da ga čuva. To dalje znači da svi radovi na spomenicima kulture moraju biti predmet interesovanja Uprave za zaštitu kulturnih dobara, njihovih nalaza i elaborata, uz stručni nadzor. Da li je to sve urađeno u slučaju Spomen doma u Kolašinu koji je, kao značajno djelo jugoslavenske arhitekture predstavljen i na izložbi “Toward Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980” (MOMA, New York, jul 2018. – januar 2019.)? Po izboru platforme World Monuments Fund, Spomen dom se našao i među 30 najatraktivnijih arhitektonskih dostignuća u svijetu.

Može li krečenje da košta pola miliona eura? U Martinovićevoj računici odavno se saldo ne slaže, ali ne na štetu aktuelnog predsjednika Opštine i ministra.

Mušič očigledno ne zna o kakvoj se rekontstrukciji radi, te da su na zdanju koje je dizajnirao nakačeni klima uređaji – split sistemi, koji uveliko narušavaju izgled ovog zdanja

Da je Spomen dom trebalo rekonstruisati, znaju odavno svi u Kolašinu.  Izgrađen 1976. godine, smješten u samom centru grada okruženog planinama, ova građevina predstavlja jedinstveni primjer spoja moderne arhitekture i gotovo netaknute prirode. Spomen dom predstavlja sublimaciju obilježavanja događaja iz Drugog svjetskog rata koji su se u Kolašinu održali kao slobodarsko-partizanskoj teritoriji.

Dizajnirao ga je poznati slovenački arhitekta Marko Mušič u spomen na prvu skupštinu Nacionalnog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Crne Gore i Boke.

Martinović se pohvalio pismom zahvalnosti arhitekte Mušiča na rekonstrukciji Spomen doma. Mušič očigledno ne zna o kakvoj se rekonstrukciji radi, te da su na zdanju koje je dizajnirao nakačeni klima uređaji – split sistemi, koji uveliko narušavaju izgled ovog zdanja.

Čuveni slovenački arhitetka Marko Mušič dočekao da se njegovo djelo pretvara u ruglo nestručnom restauracijom i postavljanjem klima uređaja, dok se usput kao predmet malverzacija, koristi za političko šićarenje

Portal Aktuelno je među prvima pozdravio odluku lokalnih vlasti da se rekonstruiše ovaj spomenik, predlažući da rekontrukcija  objekta ide u pravcu njegove prenamjene u muzej savremene umjetnosti Crne Gore. To bi predstavljalo unikatan projekat u svijetu – da se muzej savremene umjetnosti nalazi u zdanju koje predstavlja spomenik savremene umjetnosti i arhitekture sam po sebi. Poznato je da je Kolašin centar investicija u turizmu, uz otvaranje prve dionice auto puta. Tako se i za Spomen dom otvara nova perspektiva, posebno ako se ima u vidu da Crna Gora nema muzej savremene umjetnosti. Jer ako se zna da se u Kolašinu trenutno gradi 2.500 smještajnih kapaciteta sa preko 5.000 kreveta, takav muzej bi bio i nova turistička ponuda grada.

Nakon godinu dana od ove odluke, očigledno je da su lokalne vlasti na čelu sa Martinovićem bile više zainteresovane za ličnu dobit nego za napredak grada. U svemu tome imali su i svesrdnu pomoć tajkunskih medija, koji su im davale medijski prostor za javno “pranje” odluka bez opravdanja, stručnih analiza i mišljenja. Da li su to radili iz entuzijazma, ili nekih drugih, mnogo konkretnijih razloga, tek, mnoge potencijalno štetne odluke po budžet, građane i grad nikada nijesu zavrijedile medijsku pažnju nijedne od brojnih platformi medijskog ganga. Za čiji džep, pokazaće vrijeme.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
džudović
03.11.2023-10:26 10:26

Vlado Martinović nije nimalo naivna osoba. Treba gledati gdje će isplivati sve ovo što je dobio kao mito. Pogledajte mu u Humskoj ulici u Doljanima “kućicu”! Šta mu je hipoteka na kuću i plac koja se vidi u listu nepokretnosti br. 953 K. O. Doljani?

kolašinac
03.11.2023-18:19 18:19
Reply to  džudović

Veli da je sve naslijedio i kuće i zemlju? Što je hipoteka sa glavnim gradom ako nije parcela na kojoj je kuća građena od 2019:? Je li hipoteku naslijedio?

COL
03.11.2023-18:03 18:03

Izgleda da je taxisti bio mali dio, pa anexom ugovora nabudžiše troškove za još 150 000€ …