Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

ZAŠTO CRNOGORSKE VLASTI FORSIRAJU VUČIĆEVOG POTRČKA LJEVNAIĆA: Upropastio sve osim svojih kompanija

Do kada će ''sumnjivo'' lice iz Srbije, preko Bosne i Hercegovine, do Crne Gore, uništavati državna preduzeća, a širiti svoj privatni ''portfolio'' ne zna se. Očigledno da se u razne projekte, poput onoga oko tabača snijega i ovoga oko kolašinkog boba, ''utabala'' staza za mnoge sumnjive poslove i ''ugradila'' uigrana šema potencijalne korupcije. Sve dok ima podršku od vlasti tri države, Ljevnaić je relaksiran.

Olimpijski centar „Jahorina“ ponovo nije u stanju da izmiruje svoje obaveze zbog čega su im blokirani računi, ali rukovodstvo ovog centra to ne brine mnogo jer njihove obaveze, kako sami priznaju, izmiruje Vlada Republike Srpske, piše portal Kapital. Po pisanju ovog medija, banke su blokirale većinu računa Olimpijskog centra „Jahorina“ koji očigledno nije u stanju da plaća nagomilane obaveze. Trenutno su im aktivna samo dva, a blokirano je 15 računa.

Kako je OC Jahorina došla u situaciju da joj Vlada Republike Srpske često izmiruje dugovanja, nije teško odgonetnutni kada se zna da je direktor Olimpijskog Centra Dejan Ljevnaić, kontoverzno lice koje se povezuje sa predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem. Upravo to prijateljstvo, po tvrdnjama mnogih, omogućava Ljevnaiću da po ski centrima regiona radi šta hoće, uprkos brojnim aferama koje se vežu za njegov rad.

Ljevnaić je na Jahorinu došao sa funkcije direktora JP “Skijališta Srbije”. Prema nezvaničnim saznanjima Portala Aktuelno, sumnja se da je Ljevnaić prepravljao Ski Data opremu koja je bila instalirana u Srbiji, a pitanje je da li je matična kompanija u Austriji upoznata sa tim sumnjivim intervencijama.

Ljevnaić u društvu bivših visokih funkcionera crnogorske vlasti

Ljevnaić je u međuvremenu postao miljenik “oslobodilaca” od 30. avgusta 2020. U Kolašin dolazi kao “stručnjak”, a uprava Skijališta Crne Gore više puta je javno izražavala oduševljenje radom Ljevnaića. Visoki policijski zvaničnici Vlade Drtitana Abazovića, ex Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić i ex v.d. direktora uprave policije Nikola Terzić su tokom boravka  na Jahorini  prošle godine  “uživali” u društvu kontroverznog Ljevnaića i time se javno pohvalili.

Ovakav snishodljv odnos tadašnjeg vrha policije samo je relaksirao Ljevnaića od potencijalne odgovornosti u aferi oko nabavke tabača snijega za Skijališta Crne Gore. Portal Aktuelno je otkrio zamršenu šemu uprave ovog preduzeća sa Ljevnaićem  u poslu vrijednom preko milion eura. Ni danas se ne zna kako je naručena mehanizacija jedne cijene i kvaliteta, a isporučeni oni jeftiniji i lošiji, i ko je odgovoran za to.

Ljevnaićev mandat u Skijalištima Srbije obilježen je aferama, a najpoznatija je ona o prepravljanju Ski Data opreme, za koju javnost nikada nije dobila odgovor da li je bilo malverzacija ili ne. Kao “ekspert” za Ski Data dobio je ekskluzivno zastupništvo ove opreme i to za Crnu Goru. Skandal je izbio odmah po instaliranju te opreme na Skijalištima Kolašin jer nije funkcionisala. Portal Aktuelno je pisao da u jeku zimske turističke sezone sistem Ski Data, austrijske firme, osim što nije bio instaliran u punom kapacitetu i po sopstvenim standardima, često je i blokirao, posebno u danima kada Skijalište ima najviše gostiju. Za renomirani brend kao što je Ski Data, ovo je ozbiljan neprofesionalizam, na ivici skandala.

Dejan Ljevnaić agent ”srpskog sveta”: Prepravljao Ski Data opremu koja je bila instalirana u Srbiji, doveo Jahorinu do blokade i uspio da postane protagonista mnogih afera

Ljevnaića očigledno mnogo ne brine ni to što je OC Jahorinu doveo do potpune blokade. Ovaj dokazani glasnogovornik ”srpskog sveta” sebe je uveliko promovisao kao Vučićevog agenta za širenje velikosrpskih interesa što je potvrdio i u poltronskom pisanom uratku iz septembra prošle godine objavljenom u srpskoj propagandi, gdje je na sva zvona promovisao Otvoreni Balkan i šlihtao se srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću.

Očigledno da se Ljevnaić ugodno smjestio u Vučićevoj pozadini, odakle upravlja skijalištima regiona. Državni posao mu nije mnogo uspješan, obzirom na to da je OC Jahorina u blokadi, a Skijališta Crne Gore godinama posluju sa gubitkom. To se međutim ne može reći za njegove privatne biznise. Ljevnaićeva firma je eksluzivni zastupnik Ski data opreme za Crnu Goru, a pouzdano se tvrdi i da je dobio zastupništvo za austrijski SunKid, kompaniju koja se bavi proizvodnjom opreme za zabavu, kao što su bob, tjubing, dječiji parkovi i slično.

Srpski autokrata Aleksandar Vučić osim poltrona kalibra Andrije Mandića ima i agente kao što su Ljevnaić koji preko ekonomske sfere žele da integrišu Crnu Goru u ”srpski svet”

Upravo ta kompanija je radila bob na Jahorini, po cijeni od 1.800.000 eura. U tu cijenu je uključen i “prateći objekat” koji je izgrađen u blizini vještačkog jezera na vrhu Jahorine. Riječ je Olimpijskom baru, izgrađenom na 1.879 metara nadmorske visine sa više od 700 kvadratnih metara prostora.

I dok je jahorinski bob, bez pratećeg objekta koji je, po procjeni stručnjaka, koštao oko 700.000 eura, plaćen nesto više od million eura, Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera za isti bob, bez pratećeg objekta, opredjeljuje tri miliona eura. Kako je kolašinski bob gotovo tri puta skuplji od jahorinskog, jasno je kada se ima u vidu da je uz Ljevnaića, u čitav posao umiješan i Vladimir Martnović koji je kao predsjednik opštine prošle godine potpisao odluku o za određivanje lokacije, da bi ove godine kao resorni ministar, gurao projekat za nevjerovatnu cijenu od tri milona eura. Da bi građanima bilo jasnije o čemu se radi, bob koji planiraju da „ugrade“, ne može da radi bez žičare, a zimi se mora demontirati. Bob koji je na jednoj šini, ide metar od zemlje a ručno se prebacuje na žičaru i onda se na vrhu opet ručno skidaju. Minimum pet fizičkih radnika treba da ga opslužuje u svakom trenutku.

Vladimir Martinović poznat i kao ”Balvan”, ”Šega” i ”Osvrtaj”: Sinonim za korupciju

Do kada će ”sumnjivo” lice iz Srbije, preko Bosne i Hercegovine, do Crne Gore, uništavati državna preduzeća, a širiti svoj privatni ”portfolio” ne zna se. Očigledno da se u razne projekte, poput onoga oko tabača snijega, i ovoga oko kolašinkog boba, ”utabala” staza za mnoge sumnjive poslove i ”ugradila” uigrana šema potencijalne korupcije. Sve dok ima podršku od vlasti tri države, Ljevnaić je relaksiran. Do te mjere da, prema nezvaničnim informacijama” zvanična Crna Gora nudi Ljevnaiću “novi izazov” – Žabljak. Konekcija Ljevnaić-Martinović očigledno daje rezultate, ali ne u poslovanju kompanija, sa OC Jahorinom u blokadi i Skijalištima Crne Gore pred stečajem. Imovina se jedino uvećava Ljevnaiću i Martinoviću, čije “nasljedstvo” se posljednih godina naglo povećalo na kuće, stanove, livade, pašnjake, šume…

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
LoMi
19.04.2024-09:18 09:18

Aktuelno postalo ko CIA i FBI uz primjese MOSADa i MI %…. ha ha ha

dragan
19.04.2024-13:42 13:42
Reply to  LoMi

Jugoslovensko kraljevsko činovništvo u Južnoj Srbiji, VLADAN JOVANOVIĆ 17/04/2024, Pjescanik Beograd

UPRAVA PONIŠTILA TENDER, POTVRĐENO PISANJE PORTALA AKTUELNO: Bob razotkrio šemu namještanja tendera tri puta skupljeg od jahorinskog | Skala radio
30.04.2024-14:26 14:26

[…] Portal Aktuelno je detaljno pisao o Ljevnaićevim poduhvatima u regionu, i kako je OC Jahorinu doveo minus koji se mjeri stotinama miliona eura. Da se to ne bi desilo Kolašinu, nadležni državni organi bi morali da reaguju. Jer je korpuciju bolje spriječiti, posebno kada su sumnje u nelegalne radnje više nego očigledne. […]