Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

ZAŠTO AUSTRIJSKA SKI DATA NE FUNKCIONIŠE SAMO U KOLAŠINU: Sumnjivo lice koči Kolašince

Ljevnaić je, osim što je vlasnik firme generalnog zastupnika Ski Data za Crnu Goru, trenutno direktor Olimpijskog centra Jahorina. Mnogi tvrde da je i u svojevrsnom sukobu interesa jer, iako on nije ovlašteni distributer za Bosnu i Hercegovinu, on je direktor OC Jahorima, kojima Skijalište Kolašin postaje ozbiljan konkurent. Stoga je potpuno jasna dilema da li  može da bude ekskluzivni predstavnik Ski Data-e za Crnu Goru?

Kako je kontorverzno lice iz Srbije Dejan Ljevnaić dobilo ekskluzivno pravo na uvoz austrijske Ski Data opreme za Crnu Goru, nepoznanica je, posebno ako se imaju u vidu problemi sa implementacijom ovog programa u Srbiji, gdje je Ljevnaić jedno vrijeme obavljao funkciju direktora JP “Skijališta Srbije”. Prema nezvaničnim saznanjima Portala Aktuelno, sumnja se da je Ljevnaić prepravljao Ski Data koja je bila instalirana u Srbiji, a pitanje je da li je matična kompanija u Austriji upoznata sa tim sumnjivim intervencijama.

Ljevnaić je, osim što je vlasnik firme generalnog zastupnika Ski Data za Crnu Goru, trenutno direktor Olimpijskog centra Jahorina. Mnogi tvrde da je i u svojevrsnom sukobu interesa jer, iako on nije ovlašteni distributer za Bosnu i Hercegovinu, on je direktor OC Jahorima, kojima Skijalište Kolašin postaje ozbiljan konkurent. Stoga je potpuno jasna dilema da li  može da bude ekskluzivni predstavnik Ski Data-e za Crnu Goru?

Da li su ovo razlozi što Ski Data u Kolašinu ne funkcioniše, a ne zna se ni kada će tačno implementirati automatsko mjerenje kojim se utvrđuje koliko kom investitoru pripada od prodatih ski pasova.

Domaći uhljebi i sumnjive osobe iz Regiona sa kojima su u vezi, sabotiraju razvoj ski turizma i cijelog sjevera

Portal Aktuelno je već pisao po kom principu radi Ski Data – na dnevnom nivou mjeri koliko procenata od prodatih ski pasova pripada svakome od investitora na osnovu dva fiksna parametra i trećeg koji je promjenjiv. Prvi parametar je koliko ko ima kilometara staza, a drugi koliko ko ima uspinjača ili ski-liftova. Ski Data ima precizne koeficijente za ovo bodovanje. Treći parametar se mijenja na dnevnom nivou u odnosu  na broj skijaša na određenim uspinjačima, odnosno stazama.

Međutim, iako je sistem Ski Data instaliran na Skijalištu Kolašin, ova tri važna parametra na osnovu kojih se automatski zna koliko kom investitoru pripada od prodatih ski pasova, u Kolašinu iz za sada nepoznatih razloga, još nijesu instalirana. Iako je bilo dogovoreno da se fiksni parametri implementiraju odmah, što je Ski Data obećala Ministarstvu za ekonomski razvoj i turizam, a varijabilni parametar u kratkom roku, u početku je to bilo do dva mjeseca da bi sada taj rok porastao na čak šest mjeseci!

Osim toga, samo Ski Data ima mogućnost da prati prihode Skijališta Crne Gore od prodaje ski pasova i Ski Centra 1450,  ali se nije moglo ni pretpostaviti da ove dvije kompanije neće moći uzajamno otvoreno i precizno da prate jedna drugu!

Dakle, osim što nema parametara koji su standard Ski Data, ni Skijalištima Crne Gore ni Ski resortu 1450 nije omogućeno online praćenje prodatih ski pasova, već svako od njih ima uvid samo u svoje, pa moraju da vjeruju na riječ jedni drugima. Sve ovo ostavlja prostor za potencijalne manipulacije kojima su, kako se do sada pokazalo, mnogi u Skijalištima Crne Gore više nego skloni.

Da je Ljevnaić povezan sa interesnim grupama u Skijalištu Crne Gore, javnosti je odavno poznato.

Dejan Ljevnaić i Zorica Vojinović – partneri: Od pada imuniteta i stresa koji nastupa kad je neko uhvaćen u krađi i kada shvati da će ga firma koju zastupa otpuštiti, može da izađe herpes na gornjoj usni

Njegov bliski saradnik iz Skijališta Srbije pa onda i sa Jahorine, Predrag Milanović, infiltriran je u Skijalištima Crne Gore gdje je pokrivao funkcije pomoćnika izvršnog direktora i rukovodioca sektora tehničkih poslova i razvoja. Takođe, Ljevnaić se odavno pominje kao partner pojedincima u Skijalištima Crne Gore, posebno članu Upravnog odbora Zorici Vojinović, koja je, kako je portal Aktuelno više puta pisao, opstajala na funkciji u Skijaštima političkim slalomom kroz partijske promjene u vlasti na državnom nivou-od DPS-a, preko Vlade Zdravka Krivokapića do URA,

Milionska afera oko ratraka

Ova ekipa je već bila umiješana u aferu sa nabavkom ratraka – tabača snijega koji se koriste za skijaške staze. Mediji su pisali da je skijalište Kolašin 1600 dobilo ratrake mnogo jeftinije od onih koje su naručili i platili, a sumnja se da je sve urađeno da bi određena grupa ljudi izvukla materijalnu korist.

Naime, dopremljeni ratraci su spolja izgledali isto kao oni koji su naručeni, ali se ustanovilo da su ovo modeli jeftiniji minimum 50 hiljada eura po komadu! Ukupna cijena čitavog posla bila je 1.300.000 eura, a Portal Aktuelno je više puta pisao o zamršenoj šemi nabavke u koju je bio umiješan i Ljevnaić, ali i njegovi prijatelji Milanović i Vojinović. Navodno,  ”mozak operacije” je bio Ljevnaić koji ima kontakte sa firmom Leitner, proizvođačem mašinerije za ski-centre.

Od Srbije, preko BiH do Crne Gore

Od Srbije preko Bosne do Crne Gore, direktorskih funkcija i privatnih kompanija koje su uglavnom vezane za ski opremu, tek Ljevnaić se pominje svuda gdje su afere. Tako je i ovih dana u Kolašinu gdje se problemi zbog nefunkcionisanja Ski Data samo gomilaju, o čemu je obaviješteno i Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma.

Ljevnaiću se očigledno ne žuri da se Kolašin opremi u skladu sa najboljim standardima u oblasti ski turizma, posebno kada su u pitanju ski pasovi sa više različitih investitora. Pored toga što odugovlači instaliranje sva tri parametra kao standard Ski Data, sad se dešava i da sistem blokira pa Ski Centar 1450 ne bi mogao da ima analizu dnevnih prihoda da ne vode i svoj paralelni obračun.

Inžinjeri Ski Data  ne javljaju se na uporne pozive da riješe problem, ili nijesu “pri kompjuteru” pa ne mogu da intervenišu. Ako nije riječ o namjernoj opstrukciji Skijališta Kolašin kako se ne bi mogli precizno pratiti novčani tokovi od prodatih ski pasova, uz osnovanu sumnju da završavaju u privatnim džepovima, onda je amaterski i neozbiljno čak i za mnogo manje kompanije u odnosu na austrijsku Ski Data. Ostaje da se vidi šta će na ovaj “profesionalizam” reći centrala firme Ski Data.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tijana
29.01.2023-21:16 21:16

Ocel sramotno govedo iz vesti pisat ko je kupova jakne fischer yelow o trosku drzave koje su nosili dritanga i ministri cijena 399e