Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Poziv mladima da se prijave za kamp o prevenciji diskriminacije i govora mržnje

''Kamp će biti ispunjen i rekreativnim sadržajima kao što su igrice i kvizovi, ali i razgovorima sa uspješnim mladim ljudima koji će podijeliti lična iskustva borbe sa diskriminacijom'', saopšteno je iz UNDP-a

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 pozvao je mlade građane i građanke na „Sunčani kamp tolerancije“, koji će ovog proljeća biti organizovan na nekoliko lokacija širom zemlje.

“Na dvodnevnom kampu će mladi učiti o borbi protiv rastućeg govora mržnje i narativa koji izazivaju podjele, značaju rodne ravnopravnosti i kako sami mogu doprinijeti prevenciji diskriminacije na raznim osnovama. Kamp će biti ispunjen i rekreativnim sadržajima kao što su igrice i kvizovi, ali i razgovorima sa uspješnim mladim ljudima koji će podijeliti lična iskustva borbe sa diskriminacijom”, saopšteno je iz UNDP-a.

Poziv je otvoren za mlade od 18 do 30 godina iz četrnaest crnogorskih opština: Budva, Kotor i Herceg Novi – klaster Coastal Mates; Podgorica, Cetinje, Zeta i Danilovgrad – klaster Središnji region; Berane i Andrijevica – klaster Zajedno za sjever; Kolašin, Mojkovac, Pljevlja – klaster Tara i Nikšić i Plužine – klaster Zajedno Nikšić i Plužine.

Raspored kampova:

Za mlade iz klastera „Tara“ – 8. i 9. maj u hotelu Serdar, Mojkovac

Za mlade iz primorskih opština – 11. i 12. maj u hotelu Grand, Cetinje

Za mlade iz „Središnjeg regiona“ – 25. i 26. maj, u hotelu Grand, Cetinje

Za mlade iz klastera „Zajedno za sjever“ – 1. i 2. jun u Zvjezdanoj dolini, Andrijevica

Za mlade iz klastera „Zajedno Nikšić i Plužine“ – 7. i 8. jun, u etno-selu Montenegro, Plužine.

Kako navode u saopštenju, prevoz i pun pansion za sve učesnike/ce kampa su obezbijeđeni.

Mjesta su ograničena, te će prvih 15 koji se prijave dobiti priliku za učešće. Poziv za prijave je otvoren, a zatvara se pet dana prije početka svakog kampa. Za prijavu je potrebno poslati: ime i prezime, datum rođenja, grad i kontakt podatke na [email protected].

“ReLOaD istraživanje o potrebama mladih ukazalo je na široko rasprostranjen problem podjela, koji vodi ka porastu govora mržnje i netolerancije. Nalazi fokus grupa su pokazali da mlade osobe često ne cijene različitost, imaju mnogo predrasuda prema osobama sa invaliditetom, ili građanima iz nižeg socijalnog statusa”, navode iz UNDP-a.

Mladi su u istraživanju prepoznali da oni sami, ali i u saradnji sa institucijama moraju raditi na prihvatanju različitosti i identifikovali ovu temu obuka. S tim u vezi, predstojeći kampovi ojačaće njihova znanja i vještine suzbijanja štetnih narativa u zajednici. ReLOaD2 program, čiji je jedan od ciljeva podsticanje učešća mladih u donošenju odluka i razvoju zajednice, finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa lokalnim samoupravama.

Podgorica, 29. jul 2023. – Projekti 39 nevladinih organizacija dobili su podršku ReLOaD programa za ideje koje će direktno unaprijediti kvalitet života lokalnih zajednica. Između ostalog, Pljevlja će dobiti botaničku baštu, Kolašin funkcionalno sportsko penjalište, a Podgorica i Zeta radionice koje će pripremiti djecu sa autizmom za školu. Nikšić dobija mobilne timove podrške za osobe sa invaliditetom, a Herceg Novi podsticaj za razvoj ženskog preduzetništva.

Na konkursima koji su bili otvoreni tokom aprila i maja, komisija je od 87 pristiglih aplikacija odabrala najuspješnije, u ukupnoj vrijednosti od 508.000 eura. Spisak svih podržanih projektnih ideja možete pronaći na ovom linku.

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) prepoznaje važnost rada nevladinih organizacija u omogućavanju kvalitetnog pružanja javnih usluga, ali i nedovoljnu saradnju lokalnih samouprava i civilnog sektora u regionu. S tim u vezi, kroz ove grantove i transparentnu metodologiju, ReLOaD uspostavlja konkretna partnerstva opština i nevladinih organizacija.

Projektna menadžerka ReLOaD2 programa u Crnoj Gori, Dženana Šćekić, navodi da je cilj programa veće učešće građana, pogotovo mladih, u procesima donošenja odluka.

„Više od stotinu projekata koji su podržani u okviru obje faze ReLOaD dokazuju da, uz povoljno okruženje, civilni sektor može da stvara zajednicu po mjeri građana i građanki na kreativan i inovativan način. Kreiran je prvi digitalni turistički vodič kroz Budvu, podržani Omladinski klubovi i brojne aktivnosti i inicijative mladih, otvorene pješačke staze na Bjelasici, Ljubišnji i Vranjini, osnovan prvi Društveni klub za osobe sa invaliditetom u Nikšiću, aktiviran Klub Penzionera u Andrijevici i još mnogo toga“, kazala je ona.

Šćekić podsjeća da je do 11. septembra 2023. otvoren i regionalni poziv za nevladine organizacije. Poziv predstavlja priliku za NVO sa Zapadnog Balkana da sarađuju i osmišljavaju projekte za osnaživanje mladih. Prioritetne oblasti su: volontiranje mladih, angažman unutar i među zajednicama, regionalna saradnja mladih i razmjena, te mobilnost mladih.

Ističu da će odobreni projekti dobiti sredstva u rasponu od 30.000 eura do 60.000 eura.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve