Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
Rubrika:

Učenici OŠ ”Savo Pejanović” uživali u školi u prirodi

Prevoz, hranu i smještaj za sve učenike organizovala je turistička agencija ''Globus Tours'', a škola je bila u obavezi da izvrši sve potrebne pripreme za odlazak

JU OŠ ”Savo Pejanović” je, od 22. do 27. aprila, organizovala školu u prirodi na lokaciji turističkog kompleksa Bečići-hotel „Naftagas“ u Budvi.

Prevoz, hranu i smještaj za sve učenike organizovala je turistička agencija “Globus Tours”, a škola je bila u obavezi da izvrši sve potrebne pripreme za odlazak.

Tako je 341 učenik, iz svih odjeljenja dobio saglasnost roditelja za odlazak u školu u prirodi.

Učiteljice su pripremile i uspješno realizovale bogate nastavne sadržaje predviđene Nastavnim planom i programom. Učenicima je organizovano plesno veče, zabava u pidžamama i maskenbal, čemu su se djeca najviše obradovala.

– Cjelokupna organizacija i realizacija programskih sadržaja zasnivala se na neposrednom posmatranju, uočavanju, doživljavanju i praktičnim aktivnostima, koje podstiču samostalnost i stvaralaštvo učenika. U realizaciji ove nastave, iskusni pedagozi JU OŠ ”Savo Pejanović” su maksimalno koristili aktivne metode i oblike rada, kako bi razvili kompetencije učenika nastavom i podstakli ih na istraživanje, razumijevanje, otkrivanje, analiziranje i shvatanje svijeta oko sebe – saopšteno je iz OŠ “Savo Pejanović.

Prigodnim aktivnostima u okviru programa Škola u prirodi obilježen je i Međunarodni dan djevojčica.

Učenike je tokom boravka u školi u prirodi posjetila direktorica JU “Savo Pejanović” Milja Božović. Osnovna specifičnost programa „Škola u prirodi“ je, kako kažu u Upravi škole, to što se stvarno odvija u prirodi i što učenicima omogućava sticanje potpunijih, trajnijih i dubljih znanja.

– Obrazovna i vaspitna uloga programa je veoma važna za djecu ovog uzrasta.Učenici su u prilici da stiču znanja na zaista poseban način, prateći sve prirodne promjene i pojave u pravom smislu te riječi, uočavajući njihove međusobne uzročno-posljedične odnose.U prilici su da steknu osnovna saznanja o samoj prirodi, odnosu čovjeka prema prirodi, važnosti suživota čovjeka i prirode. Iz svega toga proizilazi i jedan važan zadatak „Škole u prirodi“, a to je humani odnos prema prirodi i razvoj ekološke svijesti – ističe Božović.

Direktorica škole pojašnjava da je Škola u prirodi poseban vid cjelodnevno organizovanog vaspitno- obrazovnog rada škole koji se ostvaruje u prirodnoj sredini, van mjesta stanovanja učenika.

– U okviru ovog vida pedagoške djelatnosti, pored nastave, ostvaruju se i ostali vidovi vannastavnog rada učenika kao što su raznovrsne aktivnosti u slobodnom vremenu, samostalan rad učenika, fizičko- rekreativne i sportske, kao i društveno- korisne i kulturno- zabavne aktivnosti – dodaje Božović.

Božović smatra da ovaj vid školskih aktivnosti donosi brojne benefite među kojima su bolja socijalizacija djece, razvijanje saradništva i timskog učenja, kontakt sa prirodom i mnogi drugi , ali najvažnije od svega lijepo iskustvo koje će se pamtiti čitav život.

Učenike su tokom boravka u Bečićima mogli da posjete i roditelji, koji su na licu mjesta mogli ispratiti proces realizacije Škole u prirodi.

Učiteljica Ankica Martinović, koja je iskusni pedagog preko dvije decenije, kaže da je Škola u prirodi posebno iskustvo za djecu i da učenici sa velikim interesovanjem prate časove na otvorenom.

– Vrijeme provedeno u prirodi pomaže u obnavljanju i razvijanju dječije pažnje. Dok su napolju, djeca su angažovanija u procesu učenja. Radost otkrivanja, istraživanja i stvaranja podstiče intelektualne sposobnosti učenika. Motivacija, radoznalost i želja za novim saznanjima ostaju i nakon povratka u zatvoreni prostor – ističe Martinović.

Prema njenim riječima odgovornost je velika, ali iskustvo i posvećenost poslu pomažu u dobroj organizaciji i motivaciji djece.

– Velika je odgovornost i zaista izuzetan izazov uspostaviti autoritet i izgraditi kvalitetan odnos i sa djecom i sa roditeljima koji vam tu djecu povjeravaju. Nastavnici ponekad strahuju da će djeca u prirodi biti hiperaktivna, a istina je da boravak u prirodi pomaže djeci da razviju samodisciplinu i samokontrolu. Da bi se preduprijedile nezgode, pred svaki čas na otvorenom dogovaramo pravila ponašanja i podsjećamo na mjere opreza. Izuzetno mi je zadovoljstvo da istaknem da je ove godine realizovan program-Škola u prirodi bez ijednog incidenta – dodaje Martinović.

Iz Uprave škole ističu da su zadovoljni ovogodišnjom realizacijom programa “Škola u prirodi.”

– Naši učenici su se vratili kući puni pozitivnih utisaka, umorni, ali srećni. Još jednom smo se uvjerili da Škola u prirodi zaista može ostaviti dubok trag u životu učenika i djetinjstvu uopšte. Brojni roditelji su putem društvenih mreža i viber grupa uputili čestitke i zahvalnost učiteljicama koje su na sebe preuzele veliku odgovornost, noću se budile i pokrivale djecu, hranile ih i komunicirale sa roditeljima, među kojima su brojni na specifičan način doživljavali prvo odvajanje od djece. Učiteljice su uložile veliki trud i rad da bi se uspješno realizovao ovaj vid nastavnog procesa, jer smatramo da je ovo veoma važan segment u procesu razvoja i obrazovanja naših učenika -ističu iz Uprave škole.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve