Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

CeMI: U kampanji zaposleno preko 5.000 ljudi, listama po 42.000 eura

Izvršna direktorka Centra za monitoring i istraživanje Ana Nenezić kazala je da su smo u nedjelju imali miran izborni dan uz nikad manju izlaznost

Vanredni parlamentarni izbori u Crnoj Gori sprovedeni uz demokratske principe, a svaka od 15 lista bez obzira na izborni rezultat dobila je iz budžeta po 42.000 eura, saopšteno je iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI). Navode i da je u kampanji zaposleno preko pet hiljada ljudi, a podijeljeno je i preko 26 miliona socijalne pomoći.

Izvršna direktorka Centra za monitoring i istraživanje Ana Nenezić kazala je da su smo u nedjelju imali miran izborni dan uz nikad manju izlaznost.

“Izborna administarcija dobro je odradila posao, ali i dalje ostaje pitanje nesređenog biračkog spiska”, saopštila je Nenezić, na konferenciji za medije.

Ognjen Mitrović iz CeMI-ja kaže da su organi za sprovođenje izbora efikasno pripremili izborni proces, iako posmatračke misije nijesu bile uključene u taj posao.

Iz CeMI-ja su saopštili da je DIK objavio rezultate u zakonskom roku.

Kada je riječ o izbornoj kampanji u CeMI-ju kažu da su je obilježile tri faze, prva faza mogućnost odlaganja izbora, druga faza je bila umjerena kapanja i treća faza, kako navode, nešto intezivnija i negativna završnica.

Miloš Vukanović (CeMI) kaže da je, što se tiče finansiranja kampanje, izdvojeno više od tri miliona eura, što je, kako dodaje, za skoro milion manje u odnosu na prethodne 2020. godine.

Vukanović ističe i da je svaka od 15 potvrđenih lista dobila po 42 hiljada eura na staru kampanje.

“Zakon ne predviđa mehanizme kontrole, pa se postavlja pitanje motiva kandidovanja na izborima”, kazao je Vukanović.

Kaže i da je notirana velika stopa zapošljavanja tokom izborne kampanje.

“Preko pet hiljada ljudi je zaposleno, a podijeljeno je 26 miliona socijalne pomoći”, kazao je Vukanović.

RTCG balansirano izvještavao o kampanji

Nenezić je saopštila i da je Javni servis RTCG balansirano izvještavao o kampanji.

“Ali ukazujemo na zastario način prezantacija bez ukršanja agrumenata”, kazala je Nenezić.

Na drugoj strani, kako ističe Nenezić, svi učesnici izbora nijesu imali ravnopravnu mogućnost predstavljanja na privatnim medijima što bi, kako dodaje, u narednom periodu trebalo promijeniti.

“Tradicionalni mediji poštovali su izbornu ćutnju, ali se tokom nje kampanja vodila preko društvenih mreža”, upozorila je Nenezić.

U novom parlamentu biće manje žena, a neće biti ni Roma, saopšteno je iz CeMI-ja.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve