Srijeda, 29 Maja, 2024
Rubrika:

Telefon vam se pregrijava? Evo zbog čega je to ozbiljan problem

Iako je većini ljudi jasno da pregrijavanje telefona nije poželjno, ne znaju svi koliko ono zaista može da bude problematično

Poput računara, i smartfoni generišu toplotu dok rade. To je neizbježno, pa su zato uređaji dizajnirani tako da se prilagode očekivanom povećanju temperature. Ali, šta ako telefon postane topliji od predviđenog?

Povećanje temperature može biti posljedica intenzivne i dugotrajne upotrebe, poput igranja igara, ili eksternih činilaca, poput direktnog sunčevog svjetla ili grešaka u softveru. Moderniji smartfoni će biti nešto otporniji, ali stariji će se teže nositi s takvim problemima. Toplota može da otopi lijepak, iskrivi komponente i ošteti bateriju.

Kako se telefoni sami hlade?

Proizvođači su ovom problemu “doskočili” na različite načine, a većina telefona će se isključiti ako postanu previše vrući ili će barem prikazati obavještenje kojim vam smartfon daje do znanja da se previše zagrijao, piše Tom's Guide. Neki moćniji telefoni, kao što je Samsung Galaxy S23 Ultra, počeli su da koriste tehnologiju Vapor Cooling.

Ova tehnologija koristi komoru ispunjenu parom kako bi pomogla održavanju telefona hladnim tokom izvođenja zahtjevnijih aktivnosti. Komora sadrži tečnost koja može da isparava ili se kondenzuje bez mehaničkog kondenzatora. Tečnost će upiti toplotu i pretvoriće je u paru, a zatim je premjestiti na hladniji dio komore. Ta komora je zapravo cijev tanka otprilike milimetar.

Šta možete da uradite kao korisnik?

Najjednostavnija stvar koju možete da uradite je da ne ostavljate telefon na direktnom suncu ako je to ikako moguće. Na primjer, ako ga ostavite na kontrolnoj tabli automobila, sigurno ćete napraviti problem. Ako igrate igrice na telefonu, budite na dobro provjetrenom mjestu i izbjegavajte direktno sunce. Konačno, ugasite aplikacije koje trenutno ne koristite, pogotovo ako nešto preuzimate.

Međutim, što ako vam je telefon javio da je previše vruć? Prvi korak je da utvrdite zašto se toliko zagrijao. Ako niste sigurni, premjestite ga u hlad, ako se puni, isključite ga s punjača. Ako ništa od toga ne pomogne, moguće je da se radi o kvaru. Možete da uradite hard reset, odnosno da vratite telefon na fabrička podešavanja. Ako ni to ne pomogne, obratite se nadležnom servisu.

Na kraju, iako možda djeluje pametno da stavite telefon u frižider, nemojte to raditi. Brze promjene temperature mogu prouzrokovati kvarove, pa je bolje pustiti telefon da se ohladi sam. Stavite ga u hlad i čekajte.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve