Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
Rubrika:

Vaš telefon treba da se ohladi: Kako spriječiti pregrijavanje

Optimalna unutrašnja temperatura vašeg telefona treba da bude između 0º i 35º C

Da li imate naviku da ostavljate telefon na suncu? Ako je tako, postoji rizik da se pregrije. Ovo nije problem samo za starije uređaje.

Ako vam se telefon pregrije, moraćete da ga ohladite prije nego što ponovo možete da ga koristite

Čak i najnoviji flagship telefoni kao što su Samsung S24 ili iPhone 15 mogu postati previše topli ako se ostave na direktnom suncu predugo. Ne želite da vam se telefon pregrije, jer to može usporiti rad ili ga potpuno onemogućiti. Previše toplote može izazvati trajno oštećenje, što može zahtjevati zamjenu baterije ili čak kupovinu novog telefona. A to zahtjeva trošenje novca, čak i ako imate osiguranje. Zato želite da preduzmete sve mjere koje možete da biste spriječili pregreijavanje vašeg iPhone-a, Android uređaja ili drugog telefona. Ne možete spriječiti sve slučajeve pregrijavanja, ali postoji mnogo stvari koje možete uraditi. Evo šta treba da znate.

Zašto se vaš telefon uopšte zagrijava?

Vaš telefon može da se pregrije iz više razloga, ali ovo su neki od najčešćih krivaca:

– Ostavili ste telefon na direktnom suncu

– Držite telefon u toplom okruženju

– Prekomjerno koristite telefon dok se puni

– Kvar baterije ili punjača

– Greške u softveru

– Neispravne aplikacije ili malware

Vaš telefon može da se pregrije i zbog drugih uzroka, kao što su neispravna aplikacija ili čak futrola za telefon, ali gore navedeni razlozi su najvjerovatniji uzroci pregrijavanja vašeg telefona.

Šta pregrijavanje čini vašem telefonu?

Ako unutrašnja temperatura vašeg telefona premaši normalnu i uređaj se pregrije, možete očekivati nekoliko problema:

– Ne možete koristiti telefon

– Telefon se usporava

– Punjenje se usporava ili potpuno prestaje

– Signal je oslabljen

– Blic kamere je privremeno onemogućen

Takođe postoje moguće trajne štetne posledice – pregrijavanje može izazvati trajno oštećenje baterije, SIM kartice i drugih ključnih djelova unutar vašeg telefona.

Kako možete spriječiti pregrijavanje telefona?

Najvažnije je da držite telefon dalje od direktnog sunca kad god je to moguće, posebno kada je toplo. Vaš telefon može biti u redu na travi na oblačan dan, ali što je temperatura veća, vaš telefon teže može da izdrži sunce. Na plaži, vaš telefon može da se pregrijje za samo nekoliko minuta na suncu. Isto važi i ako ga stavite na sunčano mjesto u autu. Umjesto toga, sklonite telefon iz direktne svjetlosti, bilo da je u vašem džepu, u ruksaku ili ispod peškira/ćebeta ili kontrolne table. Bilo koje mjesto koje će ga držati dalje od sunca će raditi. Relativno je lako zaštititi telefon od sunca, ali visoke temperature same po sebi takođe mogu izazvati pregrijavanje telefona. Na primjer, unutrašnjost automobila može dostići 60 stepeni kada je napolju 38 stepeni, tako da telefon ostavljen u držaču za čaše može brzo da se pregrijeje i ošteti. Kratak odgovor: Ne držite telefon u toplom okruženju duže vrijeme, čak i ako nije na direktnom suncu. To uključuje vaš auto, saunu, kuhinju, pustinju ili bilo koje mesto u blizini vatre.

Optimalna unutrašnja temperatura vašeg telefona treba da bude između 0º i 35º C. Da biste spriječili pregrijavanje, Apple preporučuje da držite uređaj na mjestu gdje je temperatura između -20º i 45º C.

Takođe, pratite ove savjete da biste spriječili pregrijavanje telefona:

– Nemojte koristiti aplikacije koje zahtjevaju intenzivno korišćenje grafike ili procesora dok se telefon puni. To uključuje velike mobilne video igre kao što su PUBG Mobile ili aplikacije za striming kao što su Netflix i Hulu.

– Ažurirajte sistemski softver i aplikacije na svom telefonu na najnoviji dostupan softver. Greška u softveru može izazvati probleme sa pregrijavanjem, tako da uvijek budite ažurni sa softverom.

– Izbjegavajte punjače trećih strana. U većini slučajeva ćete biti u redu, ali jeftino dizajniran punjač može izazvati pregrijavanje vašeg telefona.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve