Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

VUČIĆEV BALKANSKI NACIONAL IZ MEDELJINA: Fantomski gol u derbiju i kladioničarski podvizi u Srbiji i Evropi

Vjerovali ili ne, samo od dolaska Vučića na vlast Crvena zvezda je u prelaznim rokovima angažovala ukupno 167 fudbalera, odnosno u svakom prelaznom roku preko 10 fudbalera, a omanula je samo jednom kada je dovela skroman paket od svega osam pojačanja

Piše: Stanko Radulović

U sezonu 2017/18, Crvena zvezda je ušla sa jasnom idejom da više ništa ne prepusti slučaju, ni u Evropi, ni u domaćim takmičenjima. U međuvremenu je prošle jeseni na čelo UEFA došao advokat iz Ljubljane Aleksandar Čeferin, blizak prijatelj Zvezdana Terzića, Zorana Lakovića, Jovice Šurbatovića i ostalih faca okupljenih oko Crvene zvezde i FSS na čije čelo je u međuvremenu zasio intimus Aleksandra Vučića, predsjednika svega i svačega u Srbiji, Slaviša Kokeza.

I već u kvalifikacijama za Ligu Evrope Crvena zvezda dobija najlakše moguće rivale, pa čak i u plej-ofu za ulazak u grupnu fazu, od svih mogućih rivala rangirana kao 191.na rejting listi dobija ruski Krasnodar, a ostatak posla odradile su sudije.

Naime, kod rezultata 3:1 za Ruse u Krasnodaru sudije ne vide čist gol domaćina, pošto se lopta metar odbila od prečke u gol. Ispostavilo se da je Crvena zvezda u Krasnodaru imala svog Grujića koji nekoliko mjeseci ranije u vječitom derbiju nije video da je lopta kod gola Kange prešla gol aut liniju, iako se sve dešavalo nedaleko od njega.

Vjerovali ili ne, do tog trenutka, samo od dolaska Vučića na vlast Crvena zvezda je u prelaznim rokovima angažovala ukupno 167 fudbalera, odnosno u svakom prelaznom roku preko 10 fudbalera, a omanula je samo jednom kada je dovela skroman paket od svega osam pojačanja.

U istom ritmu Zvezdan Terzić i Crvena zvezda, pod pokroviteljstvom cijelog državnog aparata, nastavila je i tog ljeta. Naime tabor Crvene zvezde pojačan je već do početka jula, a prelazni rok je trajao do septremba, sa 13 novih fudbalera (ukupno je bilo 20), a kupovina je pojačana  pogotovo nakon što su “crveno-bijeli” preskočili drugu evropsku prepreku, ovog puta evropskog velikana Iritiš, a očekivao se dvomeč sa Spartom iz Praga.

Predsjednik svega u Srbiji gura svoj klub

Zvezdan Terzić je tada izjavio kako je Crvena zvezda drastično smanjila svoj dug jer joj je prvo Marfin banka sa Kipra za uplatu od milion otpisala dug od šest i po miliona, potom je isto uradila još Agrobanka i ekonomski mag je za samo nekoliko dana sa dva miliona otplatio nevjerovatnu sumu od 13 miliona. Lakonsko objašnjenje je da su banke uzele ono što su u tom trenutku mogle jer Zvezda nema novca da plati nagomilovane dugove, iako je kredite uzela pod hipotekom, a da je njima dobro što su i to dobili. Nikome u Srbiji nije zasmetalo.

Sad nije važno što se sirotinjske porodice sa djecom, zbog mnogo manjih dugova istim tim bankama izbacuju na ulicu i ostaju bez krova nad glavom, važno je da je dobro mezimčetu države u koje se godinama slivaju novčana sredstva građana Srbije, a uprava Zvezde taj novac nemilice troši na kupovinu promašenih pojačanja i dovođenje divljih trenera i lažnih veličina poput Grofa of Montenegro. Božović je podnio ostavku nakon gubitka titule, a Terzić je na klupu doveo još jednog fudbalskog ”maga” sa klupe Vladana Milojevića.

Niko da na konferencijama za novinare nije smio da postavi Zvezdanu Terziću pitanje , zašto je ”najsrpskiji” klub prošle sezone evropske utakmice igrao sa osmoricom stranaca i odmah ispao, i zašto ove sezone u rosteru Zvezda ima devetoricu stranaca, uz još nekoliko iz republika bivše Jugoslavije? Iako se iz Zvezde već godinama kunu u svoje omladince i okretanje mladim igračima iz vlastite škole i Srbije, Zvezdina budućnost i te sezone gradila se na čistoj ”srpskoj djeci” koju su predvodili mlađani i supertalentovani La Telek, Donald, Rikardinjo, Boaći, Fripong, Ruiz, Kanga, Ze Markos… uz više nego poletne i talentovane Anđelkovića i Milijaša.

Dolazak Milojevića na klupu Crvene zvezde dodatno je motivisao Zvezdana Terzića da razvija “infrastrukturu” na terenu, od delegata, preko sudija, do ključnih ljudi u klubovima rivala, i naravno FSS, gdje je novi predsjednik Slaviša Kokeza uspješno odrađivao zadatke, istovremeno izigravajući sukob sa svojim mentorom Terzom. Nastavljeno je insistiranje na tituli iz 1946. godine koja je bila lijek na Terzićevu ljutu ranu za gubitak one iz 2017.godine.

Nastavljen je neviđeni pritisak na sudije, Terzić je svaki primljeni gol proglašavao neregularnim, optuživao sve druge kada Zvezda ne bi pobijedila, a i ti događaji su bili rijetki jer su se svi sklanjali. Crvena zvezda se osim serijama pobjeda bez kraja isticala brojnim saopštenjima koja su obilježila cijelu sezonu 2017/18. Iako su sudije ponovo oborile rekord po broju dosuđenih penala za Crvenu zvezdu, ovog puta je za miljenicu nacije dosuđeno vrtoglavih 16 penala!

Crvena zvezda je pisala saopštenja na dnevnom nivou, nekad se dešavalo da se u medijima dnevno pojavi i više od jednog saopštenja doktora Terze, i prvi put kada je Partizan odgovorio reagovali su iz FSS i kaznili oba kluba oduzimanjem po dva boda. Poput Grofa i Miloje je predstavljan kao mesija, trener koji će sa Crvenom zvezdom da napravi čudo. U Al Ahliju iz Džade se nije zadržao do kraja sezone, dobio je otkaz u martu kada je imao 17 pobjeda i 18 poraza. Ubrzo je sjeo na klupu Aeka iz Grčke gdje se zadržao veoma kratko, u stvari odmah na takmičarskom debiju već u julu, doživio je pravi fijasko pošto je ispao u kvalifikacijama za Ligu konferencija od mostarskog Veleža. U klubu je ostao pet kola prvenstva i nakon poraza u praktično je otjeran iz kluba “sporazumnim raskidom ugovora. Zašto i ne reći, Milojevića više nema na trenerskom nebu, jer niko nije zainteresovan za usluzge Terzićevog keca iz rukava.

Čeferin je uspješno vodio UEFA i Crvena zvezda je u kvalifikacijama za Ligu šampiona uvijek dobijala željene rivale i polako napredovala na rejting listi. U plej-ofu za Ligu šampiona najpoželjniji protivnik bio je austrijski Salsburg, klub koji ima kvalitet, ali iza sebe i deset neuspješnih pokušaja za ulazak u Ligu šampiona i veliki Miloje je uspio. U Beogradu je bilo bez golova, a u Salsburgu je domaćin vodio 2:0. Austijanci su se opustili i Zvezda je izjednačila i ušla u Ligu šampiona.

Nakon senzacionalne pobjede protiv Liverpula čudesnim golovima Milana Pavkova usljedili su ubjedljivi porazi, a nakon utakmice protiv PSŽ i istraga zbog milionskih uplata na tu utakmicu od 7+ golova, bilo je 6:1. Terzić se kleo da nikad nije ušao u kladionicu i da nema pojma šta to znači iz 1 u 1 ili 7+.

Ta utakmica je nakon nekog vremena sklonjena sa liste sumnjivih, iako se u Evropi i danas priča o njoj kao namještenoj.

Kupljeni mediji nastavili su da dižu frku oko velikog uspjeha Crvene zvezde, pa se danima pisalo kada se miljenica nacije našla na rejting listi UEFA na 99 mjestu. Sportski žurnal je objavio ogromnu priču o velikom podvigu, a da pri tom nijednom riječi nije pomenuo da je Partizan u tom trenutku na 73. mjestu i da je u prvih 100 klubova proteklih godina bio nekoliko puta, a kamoli da je neko pomenuo da je Partizan već punih 15 godina ispred vječitog rivala na rejting listi evropske kuće fudbala.

U ovom prelaznom roku pred početak sezone Crvena zvezda se razbacivala parama poreskih obveznika Srbije, i pored enormnih dugova, jer kako drugačije protumačiti činjenicu da je Zvezdan Terzić već angažovao 23 fudbalera, čak 14 fudbalera uz veliku pompu, a za to potrošeno preko 10 miliona eura koje klub nema? Nijedan srpski medij to nije konstatovao. Već u februaru poslije dovođenja još 13 fudbalera Terzić javno kaže igračima da se strpe i da plata nema do kraja sezone, a onda potom u julu dovede još 14 igrača u tim koji pola godine nije dobio plate? Međutim, jedan od ”objektivnih” srpskih medija nakon što je Partizan angažovao četvrtog fudbalera u prelaznom roku konstatuje u svom naslovu “Partizan gomila fudbalere”. Inače, Partizan je u ovom prelaznom roku doveo samo šestoricu igrača.

Ipak, sezonu je oblježio fantomski gol Ričmonda Boačija u derbiju nakon akcije poslije kornera. Naime, prilikom izvođenja kornera uključena je kamera paralelna sa linijom gola Partizana (vidi gotografiju), ali nakon fantomskog pogotka javnost nikad nije imala priliku da vidi “gol” snimnjen tom kamerom i niko se u srpskim medijima nije pitao zašto kamera “nije radila” i snimila fantomski gol Crvene zvezde u 158. derbiju? Nešto slično se dogodilo i dvije godine ranije kada nijedna kamera Arene nije zabilježila zašto je kapiten Vojvodine dobio crveni karton nakon kojeg je Crvena zvezda stigla do pobjede.

Zašto ne konstatovati u sezoni 2018/19. Crvena zvezda postavlja novi rekord po broju penala u sezoni, ovog puta su zaustavljeni na broju 17, a evropski mediji konstatuju da je miljenica nacije svjetski rekorder po broju dosuđenih penala u posljednje tri sezone. Za narednu sezonu, 2019/20. Na kladionicama se pojavila  ponuda  koliko će penala izvesti Crvena zvezda u predstojećem prvenstvu – kvota na više od 17 penala bila je mršavih 1,6, dakle sudije i Crvena zvezda bili su veliki kladioničarski favoriti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Merlin
21.04.2023-07:58 07:58

Kakve veze vi imate za beogradskom Crvenom Zvezdom ? Ima li nekih fudbalskih vesti u Rožajama, Plavu i Gusinju ?

Superjoe
03.04.2024-10:59 10:59
Reply to  Merlin

Vjerovatno zbog toga što se ovakav tekst ne može pročitati u srpskim medijima.
Čak i kad se objavi nešto što nije isključivo pozitivno o državnoj mezimici, odmah slijedi propratni tekst da se sanira šteta.
ŠTO VIŠE OVAKVIH TEKSTOVA, MOLIM VAS! Barem negdje da se čuje istina

Stefan Beograd
21.04.2023-12:52 12:52

Postovani Stanko, svaka Vam je na mestu, navijač sam CZ ali sam fudbal prestao da gledam zajvaljujući ovim “madjioničarima” koje ste redom pominjali.
Bilo bi mi jako drago da se osvrnete i na Partizan, da se podsetimo i njihovih magija.
Da imam mogućnosti ugasio bih Titove blizance odmah i iz budzeta nikada ni dinar ne bi dobili.
Srdačan pozdrav.

Milenko Janjic
02.04.2024-19:49 19:49

Ne treba zaboraviti da su ljudi iz Zvezdinog kartela pomogli Partizanu da zataska smrt Majkla Odza. Pocivaj u miru!