Nedjelja, 19 Maja, 2024
Rubrika:

Živković: Nesrećna zemlja!?

Umjesto da uživamo u onom malom i lijepom što imamo, podsticani smo, ne slučajno na nerealnu megalomaniju i težnju za nečim većim i značajnijim

Piše: Miodrag Živković

Tužno je i gotovo tragično pisati o svojoj zemlji ispod ovakvog naslova. Na to sam se odlučio iz prostog razloga, jer je važnije suočiti se sa istinom, kakva god ona bila, nego živjeti u lažnim iluzijama koje su dugo krojene po našoj mentalnoj mjeri.

Ovo je zemlja sa rijetko viđenom slobodarskom prošlošću. Zemlja svijetle istorije i tradicije, zemlja junaka i vizionara. Zemlja za ponos!

Ovo je zemlja smještena na najljepšem prostoru ovog zemaljskog šara, koji je sami bog mogao izmisliti. Zemlja bogatih resursa i nevjerovatne ljepote.

Pitanje svih pitanja je kako možemo biti nesrećni u takvoj zemlji?

Naravno, nije do nje,… do nas je. Slavimo slobodu, ali je nikada nijesmo znali živjeti u pravom i punom smislu te riječi. Više smo voljeli da nas kao ovce vode jaki lideri, nego da mislimo svojom glavom. Taj pogubni podanički mentalitet, naslijeđen iz duboke prošlosti, naslonjen na loše obrazovanje i deficit želje za emancipacijom, uticao je da se prepustimo vođenju, baš kao što se stado vodi, umjesto da utičemo na svoju budućnost.

Oskudno obrazovanje, dogma i pokornost vođama, izgrađivali su naš put i razvoj sa obilje posrnuća i zabluda. Umjesto istina iz knjiga, učili smo se lažnim usmenim predanjima, mitovima i legendama. To je bio najsigurniji put da izgubimo sami sebe i ništa ne naučimo iz svojih istoriskih grešaka.

Umjesto da uživamo u onom malom i lijepom što imamo, podsticani smo, ne slučajno na nerealnu megalomaniju i težnju za nečim većim i značajnijim. Posebno je tragično što nam je uvijek nuđeno to “veće i značajnije” koje je bilo, ne samo gore od ovoga što imamo, nego zamka za sopstveno nestajanje.

Sve su ovo razlozi i naše sadašnje nesreće. Korijeni naših zabluda i neznanja su duboki i tragični.

Za razliku od svih naših dosadašnjih posrtanja, danas je ipak broj onih koji ovu zemlju čine nesretnom, a našu budućnost neizvjesnom, manji nego ikada do sada. Sreća je u nesreći što je broj onih koji vole i poštuju ovu zemlju značajnije veći od onih koji bi je zauvijek unesrećili radi tuđe sreće.

Stvoreni privid, da je ova naša zemlja pred nestankom je jedna velika laž nesrećnika koji na tome dugo i temeljno, ali neuspješno rade.

Bit će ovo ubrzo srećna zemlja, sa svim svojim manama i vrlinama. I ovoga puta ćemo pobijediti sve svoje zablude i krenuti pravim putem. Ipak smo mi potomci jednog slobodarskog naroda i tu slobodu moramo ostaviti svom potomstvu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Donji kraj
02.06.2021-11:52 11:52

Žile treba da se pridruži Puri . Žile je legenda a Pura je legenda legendarna a Slavko je legenda svih legendi. Svi iz Donjeg kraja vas volimo jer ste vi pravi prestavnici montenegrinskog pokreta.

ZAG
02.06.2021-13:21 13:21

Hvala G.Živković, cveta opet moj optimizam za lepoticu Crnu Goru, domovinu mojih predaka kao i moga oca!
Ksenija V P

Cetinje Dedinje
02.06.2021-15:29 15:29

Ksenija dolazi knama!