Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Živković i Bojović: Besmislen zahtjev tužiteljke Šišević

Prema njihovim riječima radi se o kompromitaciji tužilaštva koje u totalitarnom i teokratskom duhu želi da spriječi kritičku riječ upućenu Srpskoj pravoslavnoj crkvi

Viša državna tužiteljka Snežana Šišević podnijela je pravno besmislen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Bobana Batrićevića, profesora na FCJK, saopštili su predsjednik Savjeta i izvršni koordinator Građanske inicijative 21. maj Miodrag Živković i Rade Bojović.

“Pozivajući se bez pravnog utemeljenja na član 19. Zakona o javnom redu i miru Tužiteljka je poželjela da se prof. Batrićević kazni za nepostojeći prekršaj, jer je u svom tekstu navodno vrijeđao SPC. Osim što se radi o nonsensu u smislu razumijevanja pomenutog zakona, ipak zabrinjava činjenica da je VDT uopšte palo na pamet da zahtijeva kažnjavanje slobodne misli i javno izgovorene kritičke riječi”, istakli su oni.

Prema njihovim riječima radi se o kompromitaciji tužilaštva koje u totalitarnom i teokratskom duhu želi da spriječi kritičku riječ upućenu Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

“Inače, podsjećamo javnost da je riječ o crkvi koja je već dva puta u rezolucijama Evropskog parlamenta ocijenjena kao destabilizirajući i regionalni proputinovski klero-politički faktor. S druge strane, svako na Balkanu ko išta zna o ovoj crkvi upoznat je sa njenim etno-filetizmom, podrškom ratnim zločincima i velikodržavnim političkim šovinizmom. Kao što i svi u Crnoj Gori znaju da se radi o crkvi koja osporava nacionalni, kulturni i istorijski identitet Crnogoraca i neskriveno djeluje u pravcu velikosrpske asimilacije crnogorske nacije i razgradnje građanske države. Pritom, da se ovo dešava u bilo kojoj evropskoj državi tužilaštvo bi se bavilo upravo tom crkvom umjesto što se bavi njenim javnim kritičarima. Konačno, ovakav vid ustavne i formalno-pravne diskreditacije tužilastva u svakoj demokratskoj državi bio bi dovoljan razlog da se Tužiteljka pozove na odgovornost, kako zbog demonstrirane nestručnosti, tako i zbog skandaloznog odnosa prema temeljnim građanskim i političkim pravima, zaključuju Živković i Bojović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Bratonožić
28.10.2023-12:35 12:35

U potpunosti podržavam stav i mišljenje
Pokreta 21. Maj.
I do sada je kritička javnost očekivala da tužilaštvo pokrene postupke protiv crkve Srbije.
Tužilaštvu je jasan i pravni status tkz.
Temeljnog ugovora kojim cekva Srbije može sa Dritanom /što se tiče pravnog utemelhenja/ očistiti onu stvar ali muče vajni tužioci i tužiteljke bojeći se kletvi i ne znam čega od sotone kakva je crkva Srbije.

Tara
28.10.2023-13:23 13:23

Potpisi protiv ove gospodje..koja trazi slamku u jajetu..i koja radi nezakonito…sloboda govora jos uvijek nije zabranjena..iako bi to zeljeli cetnici-antidrzavnici..

dragan
28.10.2023-18:07 18:07

Svaka cast Gospodo. Respekt!