Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Živković: Najavljeni popis višestruko opasan za budućnost Crne Gore

Prema njegovim riječima kao što je poznato popis treba da organizuje i sprovede Uprava za statistiku pod okriljem tzv. tehničke vlade

Centralni Savjet GI 21. maj na jučerašnjoj sjednici ocijenio je da ne postoji niti jedan valjan razlog zbog koga je u postojećim okolnostima moguće sprovesti normalan popis stanovništva u Crnoj Gori, saopštio je predsjednik Savjeta
Miodrag Živković.

“Popis je predviđen u okolnostima institucionalnog rasula, jer niti postoji legitimna Vlada, niti imamo funkcionalni Parlament, niti imamo ustavno odgovornog predsjednika države. Takođe, popis ne prati međunarodni stručni monitoring, niti je popis proizvod unutrašnjeg političkog i društvenog konsenzusa”, naglasio je Živković.

Prema njegovim riječima kao što je poznato popis treba da organizuje i sprovede Uprava za statistiku pod okriljem tzv. tehničke vlade.

“Ova vlada nema politički legitimitet, niti je organizovala popis na način koji bi bio politički i društveno odgovoran i opšte prihvatljiv. Svima koji razumiju crnogorske prilike jasno je da se ovim popisom podilazi interesima nacionalističkog i hegemonističkog režima u Srbiji sa konačnim ciljem da se projektovani rezultati popisa upotrijebe za buduću reviziju Ustava Crne Gore i dekonstrukciju građanske države”, naveo je on.

Pritom, dodaje Žuvković, velikosrpski projektanti popisa su već angažovali političku, medijsku, logističku i crkvenu infrastrukturu kako bi se dobili projektovani rezultati popisa koji ne odgovaraju realnom stanju u Crnoj Gori.

“Podsjećamo javnost da je Crna Gora jedina ustavno definisana građanska država u Regionu i da je politička pozadina popisa vezana za nacionalistički motivisane razloge. Naime, popis treba da pokaže da ima uvećan broj stanovnika koji se izjašnjavaju kao Srbi kako bi se na osnovu te činjenice tražila revizija Ustava. Tom revizijom bi se pod tezom o “ravnopravnosti naroda” Crna Gora transformisala u državu nacija, čime bi se brisalo njeno postojanje kao građanske države. Ovaj ustavni koncept bi našu državu pretvorio u zbir nacionalnih zajednica nalik nesrećnom ustrojstvu u BiH, što bi državu vodilo u rasulo, nacionalističke sukobe i marginalizaciju manje brojnih naroda. Ovo je ujedno i ključni razlog zbog čega predstojeći popis treba masovno bojkotovati. Svi kojima je stalo do građanske i evropske države i kojima je građanski identitet važniji od nacionalističkog i vjerskog prebrojavanja treba da shvate da je najavljeni popis višestruko opasan za budućnost Crne Gore”, zaključio je on.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
08.10.2023-16:06 16:06

GI 20 maj, nastavlja tradiciju DPS, SDP, LP, LSCG i ikzv državotovrnijeh partija, da sa narodom-građanima kontaktijaju saopštenjima o svojim stavovima, a da prittom ne znaju što narod-građane muči i predlože im izaz iz teške situacije. Prvi dio ovog saopštenja je djelimično logičan,. Riječ je o prirodi, organizaciji, motivima popisa. Onda slijedi direktiva: BOJKOT POPISA JE JEDINO PRAVO RJEŠENJE!I kao uvijek do sada državotvorne paartije diktiraju građanima što treba, ali o mogušim posledicam po “građane” i kako ih prevladati ni riječi! Nema odgovora, što ako srpski okupator-tiranin krene da kažnjava one koji bojkotuju popis? Kolike su te kazne? Kako ih… Pročitaj više »

Tara
08.10.2023-19:33 19:33

Cetinje treba tog dana zatvoriti..stim da niko zivi ne smije uci na cetinju,,tako bi trebalo sa ostalim gradovima kao sto je BAR…Niksic..dje vladaju cetnicki zlocinci…itd…

Bole
08.10.2023-19:45 19:45

Miko ofličan osvrt

Denni
08.10.2023-19:50 19:50

Bravo za comentar ….