Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Dok odgovorne svjetske luke redukuju broj kruzera, Crna Gora im se raduje

Dok se u normalnom i društveno odgovornom svijetu bore da smanje broj kruzera u svojim lukama, mi se hvalimo većem broju uplovljavanja

Piše: Miodrag Živković

Evo čitam kako se LUKA KOTOR hvali povećanim brojem kruzera koji su uplovili u Kotor ove godine.

Dok se u normalnom i društveno odgovornom svijetu bore da smanje broj kruzera u svojim lukama, mi se hvalimo većem broju uplovljavanja.

Venecija i Dubrovnik su još odavno, drastično ograničili broj kruzera i nastavljaju sa redukcijama. To rade i druge odgovorne luke na Mediteranu. Kotor i Crna Gora im se nažalost raduju.

Važno je znati:

– Da jedan kruzer zagađuje životnu sredinu kao 7.000 automobila, što bi značilo (a ćuti se o tome) da je Kotor ljeti zagađeniji od Pljevalja zimi.

– Da se godinama ozbiljno ugrožava biodiverzitet mora u Bokokotorskom zalivu gdje su morske struje značajno slabije nego na otvorenom moru.

– Da su za saobraćajni kolaps Kotora u toku ljetne sezone u značajnoj mjeri zaslužni gosti sa kruzera.

– Da kotorski stari grad ne rijetko više liči na  košnicu u kojoj je nepodnošljivo i kotoranima i turistima.

– Da turisti sa kruzera troše veoma malo i najveća je laž procjena da troše oko 60-70 eura, kada je to mnogo, mnogo manje (obzirom da na kruzerima imaju sve plaćeno kroz aranžman).

– Da se ništa ne preduzima u istoj toj luci da obezbijede savremene pontonske vezove koji bi omogućili gašenje pomoćnih motora kruzera i time spriječili zagađenje (obezbjeđenjem njihovog napajanja strujom) ili da obezbijede mnogo veću zaradu sopstvenim iskrcajem turista sa sidrišta i ne dozvoljavaju brodarima da to rade u sopstvenom aranžmanu.

I mnogo toga još o čemu se ćuti zarad smiješno niskog profita kojeg ostvaruje LUKA KOTOR, zanemarujući da bi pametnim promišljanjem on mogao biti mnogo veći i sa manjim brojem kruzera.

Eto, ne znam što mi bi da o ovome pišem… valjda me iznervirao ovaj tekst i činjenica da o ovome svi ćute.

Tekst je preuzet sa Facebooka 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve