Četvrtak, 30 Maja, 2024
Rubrika:

Vlasnik TikToka ne planira da proda aplikaciju uprkos potencijalnoj zabrani u SAD

Vlasniku kompanije dat je period od devet mjeseci da ugovori prodaju, uz mogući produžetak od tri mjeseca, prema kopiji zakona objavljenoj ranije ovog mjeseca, navodi CBS

Vlasnik platfrome TikTok, kompanija BajtDens sa sjedištem u Pekingu, nema planove da proda aplikaciju, saopšteno je iz firme na društvenim mrežama.

”The Information” je ranije objavio da BajtDens preispituje različite scenarije za prodaju TikTok-a u Americi bez algoritma koji preporučuje video zapise korisnicima aplikacije, prenosi Rojters.

Predsjednik SAD Džozef Bajden je u srijedu potpisao zakon koji zabranjuje TikTok u zemlji ukoliko BajtDens ne proda platfromu.

Dio paketa pomoći koji je potpisao američki lider namijenjen je potencijalnoj zabrani aplikacije TikTok u ovoj zemlji usljed zabrinutosti zakonodavaca i bezbjednostih eksperata da bi vlasnik ove platforme, kompanija BajtDens mogla da podijeli podatke o američkim korisnicima sa kineskom vladom.

Kako navodi CBS, zakonodavci ciljaju da primoraju BajtDens da proda svoj vlasnički udio, a ukoliko do toga ne dođe, ovim zakonom predviđena je zabrana TikToka u SAD.

Vlasniku kompanije dat je period od devet mjeseci da ugovori prodaju, uz mogući produžetak od tri mjeseca, prema kopiji zakona objavljenoj ranije ovog mjeseca, navodi CBS.

Klejton Alen, analitičar ”Eurasia Group”, kompanije za procjenu političkih rizika, istakao je da se ovaj rok poklapa sa predsjedničkom inauguracijom u januaru, a da bi ova politika prema TikToku mogla da se preokrene ukoliko bivši predsjednik Donald Tramp osvoji drugi mandat u novembru.

‘Ovo bi moglo postati pitanje za sljedeću administraciju. Nisam siguran da bi Tramp bio toliko obavezan da slijedi ono što bi administracija (predsjednika Džozefa) Bajdena željela. Tramp bi ovo mogao da iskoristi za pregovore s Kinom”, ocijenio je Alen.

“Vrijednost Tiktoka bi se drastično promijenila”

Kompanije koje bi ciljale da otkupe udio BajtDensa u TikTok-u uključuju Majkrosoft, Orakl i privatne dioničke grupe, rekao je analitičar kompanije ”Wedbush Securities” Den Ajvs.

On, ipak, smatra da je malo vjerovatno da će ”ByteDance” prodati TikTok sa osnovnim algoritmima, vitalnim softverom koji korisnicima pruža video preporuke na osnovu njihovih interesovanja i navika gledanja.

”Vrijednost TikTok-a bi se dramatično promijenila bez algoritama i čini konačnu prodaju ili ukidanje TikTok-a veoma složenim poduhvatom, sa mnogim potencijalnim strateškim i finansijskim ponuđačima koji sa nestrpljenjem čekaju da ovaj proces počne“, primijetio je Ajvs u istraživačkoj bilješci.

Rivali kao što je Meta mogli bi imati koristi ukoliko Bajden potpiše ovaj zakon, ”Wedbush” procjenjuje da bi u tom slučaju otprilike 60 odsto korisnika TikTok-a prešlo na Metin Instagram i Facebook, a Gugl bi takođe imao koristi, dodao je Ajvs.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve