Utorak, 25 Juna, 2024
Rubrika:

Rusija plijeni imovinu tri evropske banke

Brojne zapadne firme suočile su se sa zaplijenom imovine i postavljanjem novog rukovodstva u ruskim podružnicama

Rusija namjerava da zaplijeni imovinu tri evropske banke, piše DW.

Zvaničan razlog je izlazak tri banke iz finansiranja postrojenja za preradu gasa. Tako će Dojče bank, Komercbank i UniCredit ostati bez blizu milijardu eura imovine u Rusiji. To je nastavak osvete zbog zapadnih sankcija.

Prema dokumentima suda u Sankt Peterburgu, Dojče bank je pogođena zaplijenom vrijednosnih papira, nekretnina i sredstava u iznosu do 238 miliona eura, uključujući imovinu same banke i njene ruske podružnice, piše Dojče Vele (DW).

Što se tiče Komercbanke, zaplijenjena je imovina u vrijednosti od 93,7 miliona eura, uključujući vrednosne papire i zgradu banke u centru Moskve.

Pogođena i italijanska UniCredit

Pozadina je planirana izgradnja postrojenja za preradu gasa od strane koncerna Linde u ruskoj baltičkoj luci Ust-Luga, zapadno od Sankt Peterburga.

U finansiranju izgradnje namjeravale su da učestvuju obje njemačke banke. Naručilac projekta od Lindea bila je RusChemAlliance, koja je polovinom u vlasništvu državnog ruskog koncerna Gazproma.No, Linde je zbog zapadnih sankcija protiv Rusije odustao od radova na ovom projektu.

Pored dvije velike njemačke banke, pogođena je i italijanska UniCredit – jedna od evropskih banaka koja je do početka rata u Ukrajini bila najviše angažovana u Rusiji.

Po nalogu suda, zaplijenjena je njena imovina u vrijednosti od oko 463 miliona eura.

Osveta zbog sankcija

U saopštenju iz Dojče Banke rečeno je da će se sačekati „da se vidi kako će ova odluka sudova biti sprovedena i kakve će posledice imati na naše operativno poslovanje u Rusiji“.

Ova finansijska institucija smatra da je „u potpunosti zaštićena sporazumom o obeštećenju sa klijentom“.

Iz UniCredit banke su u saopštenju naveli da im je poznata odluka ruskog suda o zaplijeni imovine i da je potrebno „detaljno proučiti“. Iz Komercbanke se još uvijek nisu oglasili.

Rusija na ovaj način sve češće reaguje na sankcije koje su joj zapadne zemlje uvele zbog agresije protiv Ukrajine.

Brojne zapadne firme suočile su se sa zaplijenom imovine i postavljanjem novog rukovodstva u ruskim podružnicama.

Firme koje se povlače iz Rusije prinuđene su da svoje poslovne projekte prodaju ruskim firmama po drastično niskim cijenama. Često se za njih plaća simbolično samo jedna rublja.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve