Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Živković: Dobijamo vladu na staklenim nogama

Godina pred nama je godina velikih izazova za Crnu Goru. Razarajuća ekonomska i socijalna kriza, izazvana pandemijom korona virusa, već ostavlja ozbiljne posljedice. Očekuje nas dvocifreni procenat budžetskog deficita, rast broja nezaposlenih i produbljivanje ionako teške socijalne krize

Piše: Miodrag Miko Živković

Godina pred nama je godina velikih izazova za Crnu Goru. Razarajuća ekonomska i socijalna kriza, izazvana pandemijom korona virusa, već ostavlja ozbiljne posljedice. Očekuje nas dvocifreni procenat budžetskog deficita, rast broja nezaposlenih i produbljivanje ionako teške socijalne krize.

Živković

Uz sve ovo, nalazimo se na vrhu transmisije pandemije korona virusom, koja proizvodi sve tragičnije posljedice, zaustavlja i ograničava privredni život, sa neizvjesnim rokom trajanja.

Sve ovo dešava se u trenutku kada dobijamo novu vlast koja do sada, ni u najavi nije pokazivala interesovanje za ovako ozbiljne probleme. Nju su do sada nažalost, interesovale druge teme, manje ovozemaljske, na čijim krilima je i ostvarila izbornu pobjedu.

Interesantno je da više ne pominju ni najavljene zakone o prijeklu imovine i lustraciji, jer su očigledno postali svjesni posljedica tih zakona po njih same i crkvu kao njihovog generalnog pokrovitelja.

Vlast koja dolazi ima ozbiljne limite i ograničenja, usljed čega nije realno očekivati da je sposobna suočiti se sa ovako ozbiljnim priblemima koji je očekuju. Bez dugo najavljivanih, ekspertskih znanja i sa deficitom iskustva u vršenju državnih poslova, unaprijed su osuđeni na neuspjeh.

Fluidna podrška toj vladi u parlamentu sa samo jednim psolanikom više, biće dodatna agonija i ograničavajući faktor njene efikasnosti. Posebno opterećenje će joj predstavljati i ne mali interesi njihovih pokrovitelja iz Crne Gore i van nje.

Ovaj eksperiment sa novom vlašću u za nju zlom vremenu, ogoliće veoma brzo sve njene, sad već vidljive slabosti.

To je vlast na staklenim nogama koji će veoma brzo urušiti isti oni koji će je izglasati. Njena nemoć i nesposobnost da se suoči sa problemima biće surovo kažnjena i za očekivati je u skoroj budućnosti, prijevremene parlamentarne izbore. Izgubićemo dragocjeno vrijeme ovim čudnim i neprirodnim eksperimentom sa posebno podlim planovima, a ogromne štete koje će biti posljedica ovog hazarda, snosićemo svi zajedno.

Da je bilo pameti, a vidimo da nije, ovu najveću krizu u posljednje dvije decenije, mogla je savladati samo zajednička vlada nacionalnog jedinstva ili nacionalnog spasa.

Barem da iz ovog tužnog i surovog iskustva nešto i naučimo. Pametni uvijek uče na tuđim iskustvima, a mi nažalost, samo na svojim.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve