Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
Rubrika:

SOBNOR i OBNOR: Fašizam je uzeo maha, suprostavićemo se svima koji negiraju lik i djelo druga Tita

Radojević je istakao da je Josip Broz Tito bio neprikosnoveni vođa i predsjednik Saveza komunista Jugoslavije, maršal, vrhovni komandant i doživotni predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, države stvarane u moru krvi tokom 20. vijeka

Povodom 25. maja Dana mladosti danas su delegacije SOBNOR-a Crne Gore, OBNOR-a 1941 – 1945 Glavni Grad Podgorica i Zete položile su cvijeće na spomenik Josipu Brozu Titu u Podgorici. Skupu je prisustvovalo rukovodstvo SOBNOR-a Crne Gore i delegacija SKOJ za Crnu Goru.

Učesnici skupa su od mjesta okupljanja – glavne pošte u centru grada pa do Spomenika prošetali noseći državne zastave i zastave trobojke sa petokrakom.

Nakon što su položili cvijeće na Titov spomenik, predsjednik SOBNOR-a Crne Gore Radojica Radojević se osvrnuo na lik i djelo Josipa Broza Tita i podsjetio je kako se manifestacija „Dan mladosti” održava tradicionalno ovdje u Podgorici, ovog puta organizovali su posjetu Spomeniku i skromno druženje uz spomen na Josipa Broza Tita.

“Danas SOBNOR-a Crne Gore i antifasistička Crne Gora obilježava ovaj svijetli dan 25. maj kada je Josip Broz Tito rođen u Kumrovcu, u hrvatskom Zagorju, u mješovitoj hrvatsko-slovenačkoj porodici maja 1892. godine. Tokom njegovog života kao datum rođenja obeležavan je 25. maj, i to kao “Dan mladosti”. Tito je simbol jednog vremena u kojem su postizani izvanredni ekonomski, socijalni, društveni i kulturni rezultati koji danas ni iz bliza nijesu takvi kao što su nekad bili”, rekao je on.

Radojević je istakao da je Josip Broz Tito bio neprikosnoveni vođa i predsjednik Saveza komunista Jugoslavije, maršal, vrhovni komandant i doživotni predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, države stvarane u moru krvi tokom 20. vijeka.

Bio je lider jugoslovenskih komunista, ličnost koja je obilježila jedan istorijski period na balkanskim prostorima. Tito je predvodio narodnooslobodilački pokret koji je oslobodio Jugoslaviju u Drugom svetskon ratu 1945. i od tada, do smrti, bio je na čelu i države i Komunističke partije/ da posjetim u ovom periodu se navršilo 100. godina od kada je nastala KPJ/.

Bio je prvi predsjednik i osnivač SUBNOR-a SFRJ, umro je 4. maja 1980. god. u Kliničkom centru u Ljubljani. Tito je sahranjen u Beogradu 8. maja, na pogrebnoj svečanosti kakvu svijet u dotadašnjoj modernoj istoriji nije vidio. Četiri dana kasnije u Beograd je, na sahranu doživotnog jugoslovenskog predsednika, došlo oko 700.000 ljudi, među kojima 209 državnih i partijskih delegacija iz 128 zemalja. To je bio najposećeniji pogreb nekog državnika u 20. veku.

Posljednju poštu Titu, koji je bio i jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih, tada su odali 31 šef države, 22 premijera, četiri kralja, šest prinčeva i 11 predsednika skupština. Iz svijeta podijeljenog po hladnoratovskim linijama, došli su državnici iz oba bloka.

Svake godine, na godišnjicu Titove smrti, u Kuću cvijeća u Beogradu u kojoj je sahranjen, dolaze poštovaoci, simpatizeri, porodica i posjetioci iz svih krajeva bivše Jugoslavije.

“Danas živimo u vremenu kada pojednci i grupe pokušavaju negirati lik i djelo druga Tita i nasu slavnu antifačističku prošlost , kada je fašizam uzeo maha, kada se pokušavaju veličati one ideje onih koji su bili na strani zla i nepravde, poraženi u Drugom svjetskom ratu”, kazao je on.

Prema njegovim riječima SOBNOR-a Crne Gore kao nastavljač njegovanja revolucionarnih tradicija i izvorne ideje naše slavne NOB-e, kao i u ranijem periodu, će se energično i oštro suprostaviti svim onim snagama i pojedincima koji negiraju naš NOP a veličaju, fašizam i poražene snage”, kao i svim onim snagama i pojednincima koji negiraju lik i djelo druga Tita, trobojku sa petokrakom, a time i naš NOP.

“I na kraju, Titovo ime ćemo pamtiti kao simbol jugoslovenskog socijalističkog samoupravljanja, nezavisnosti Jugoslavije, ljubavi i jedinstva svih nacionalnosti u zemlji, a takođe kao simbol politike nesvrstavanja. Više od 60 godina borbenog iskustva druga Tita, predstavlja ga i kao nepokolebljivog borca u međunarodnom komunističkom pokretu i istaknutog branioca nezavisnosti, suvereniteta i svetskog mira… Ostavio je dubok istorijski trag kao veliki revolucionar i borac za socijalizam. SLAVA MU”, zaključio je Radojević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve