Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Zeković: CB prijavljeno da je u Podgorici juče bilo rasnog maltretiranja, nadležni da provjere da li je bilo krivičnog djela

Ističe da sa pojačanom pažnjom i odgovornošću treba provjeriti da li je posrijedi rasna i druga driskriminacija, izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i/li neko drugo krivično djelo. 

Povodom rasnog uznemiravanja koje je neposredno prijavljeno policiji pozivamo Više državno tužilaštvo i Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici da sa pojačanom odgovornošću i senzibilitetom provjere da li je posrijedi bilo koje krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti. Osnovano sumnjamo da su konkretnom prilikom, kroz diskriminaciju, izvršena i određena krivična djela, saopštio je Aleksandar Saša Zeković, aktivista i generalni sekretar Crnogorskog helsinškog odbora za ljudska prava.

Događaj, kaže, prevazilazi problematiku remećenja javnog reda i mira.

Kako objašnjava, Centru bezbjednosti (CB) Podgorica je prijavljeno postupanje starijeg bračnog para koji su juče u tržnom centru “Delta City”, oko 14 sati, vrijeđali, ismijavali, maltretirali i nepravedno postupali prema đeci isključivo zbog njihove boje kože odnosno rasnog identiteta.

“Tržni centar “Delta City” dokazano spada u društveno odgovorna preduzeća i uvjeren sam da će efikasno sarađivati sa nadležnim organima dok CB Podgorica i Uprava policije imaju sve kapacitete i operativne mogućnosti da u najkraćem roku utvrde identitet osoba koje su pristupile diskriminaciji i širenju rasne mržnje prema đeci koja vode afričko porijeklo. Ukoliko to nijesu u stanju, treba da se obrate javnosti sa fotografijama koja će pomoći u prepoznavanju”, navodi Zeković.

Ističe da sa pojačanom pažnjom i odgovornošću treba provjeriti da li je posrijedi rasna i druga driskriminacija, izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i/li neko drugo krivično djelo.

“Crnogorskom društvu je potrebno efikasnije razumijevanje ali i djelotvornija primjena krivičnopravnih instituta koji se odnose na mržnju. Rasno uznemiravanje treba biti adekvatno sankcionisano kako bi se doprinosilo izgradnji i funkcionisanju zdravog i inkluzivnog društva koje prihvata, integriše i štiti svaku osobu bez obzira na njeno porijeklo i lični identitet”, navodi Zeković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Sulejman
20.03.2022-15:51 15:51

Znaju li ti roditelji da si gej ?