Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Zeković: Llolla da se izvini javnosti

''Da zauzme odgovoran i činjenično utemeljen odnos prema istorijskim zastavama Crne Gore i simbolima''

Član nestranačke Građanske inicijative „21. maj“ i samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada Podgorice Aleksandar Saša Zeković, pozvao je poslanicu Demokratske partije socijalista (DPS) Drita LLollu da uputi izvinjenje svim građankama i građanima Crne Gore i, kako kaže, “zauzme odgovoran i činjenično utemeljen odnos prema istorijskim zastavama Crne Gore i simbolima”.

“Jučerašnja konferencija za štampu dijela parlamentarne opozicije imala je nekoliko rezočaravajućih elemenata a jedan od njih je i nastup poslanice Drite Llolle. Pozivam je da uputi izvinjenje svim građankama i građanima Crne Gore i zauzme odgovoran i činjenično utemeljen odnos prema istorijskim zastavama Crne Gore i simbolima, bez obzira na zvaničnost istih, svih naroda koji žive u našoj zemlji. Crnogorskoj opoziciji kao ni građanskim i evropskim snagama u cjelini, na bilo koji način ne treba bilo koja verzija Darija Vraneša“, naveo je Zeković u reagovanju dostavljenom medijima.

Na istorijske kao i na aktuelne državne simbole Crne Gore, prema riječima Zekovića, ne “treba gledati kao na relikte šovinizma, nadmoći ili simbole mržnje pri čemu je dobro priznati da nam je prošlost često bila daleko od savršenstva”.

“To što se određeni simboli iz naše prošlosti, posljednjih godina posebito, rabe od strane nacionalista ne trebaju da nas vode ka odbacivanju istih, da nas obeshrabre i udalji jedne od drugih Svjestan sam da su Albanci tokom trajanja svih oblika zajedničkih država bili izloženi represiji i ugnjetavanju, kao i da su pod određenim policijskim, vojnim i državnim obilježjima nad pripadnicima ovog naroda izvršeni i najteži zločini. O tome decenijama otvoreno govorim. Međutim, borba protiv nacionalizma, velikodržavnih programa i dezintegrativnih snaga desnog ekstremizma zahtijeva drugačije pristupe, rad i retoriku od onog što se čuje”, dodao je Zeković.

On je apelovao na predsjednika Vlade Crne Gore Milojka Spajića da, kako kaže, za razliku od svojih prethodnika “ne drži otvorenim upotrebu nacionalnih simbola”.

“To pitanje treba biti konačno riješeno kako bi prestale dalje manipulacije i produbljivanje etničke distance. Vlada Crne Gore, preko resornog ministra, treba da pita zašto se odugovlači sa odlukom o definisanju simbola srpskog naroda u Crnoj Gori. Albanci i Hrvati su odluke o tome donijeli, a javnost i vlasti ih poštuju”, zaključio je Zeković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dragan
16.02.2024-21:25 21:25

Svaka cast Gospodine. Respekt.

potpuno
17.02.2024-20:54 20:54

Pogresno, tamo đe Srbi zahtjevaju yrobojku tamo se desava krvavi rat..to me podsjeca na Hrvatsku i BIH, ta trobojka je prepoznata od strane svih kao znak krvavih ratova i kao takva ona više ne može biti isticana u Crnoj Gori to što zekovic igta na liniji nekakvog lažnog pomirenja to govori o njegovom zaokretu i ne principijelnom stavu. Lola je u pravu i vi sa ovakvim izjavama trebate da se izvinite Loli… i pored toga, ta i takva trobojka nije bila nikada crnogorska, mislim na onu koju je četnički vojvoda Istakao u kabinetu..to se zove prevara