Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
Rubrika:

TEŠKA KARMA: Da li tzv. SPC ispašta zbog brutalne zloupotrebe crnogorskog sveca Vasilija Ostroškog?

Već duže vremena se sumnja da su takozvana SPC, ali i njeni pripadnici, prokleti zbog brojnih grjehova, a zlikovački i eksploatatorski odnos prema moštima Svetog Vasilija Ostroškog zasigurno je doprinio da funkcioneri ove subverzivne ispostave ''srpskog sveta'' debelo prepune mješinu grijeha.

Piše: Balša Knežević

Pravoslavni vjernici obilježavali su u neđelju veliki praznik u znak poštovanja prema Svetom Vasiliju Ostroškom. Ovaj crnogorski svetac izuzetno je poštovan, kako u Crnoj Gori tako i u regionu, kod pripadnika pravoslavne, ali i drugih vjeroispovijesti.

Sveti Vasilije je živio u 17. vijeku, rođen je u Hercegovini 1610. godine, njegovo svetovno ime bilo je Stojan Jovanović, kao svetitelj je prepoznat od strane Crnogoraca i njegov svetački kult je prvo par vjekova bio prisutan kod crnogorskog naroda, da bi ga potom Srbi i drugi pravoslavci prihvatili kao sveca.

Ali i ove kao i prethodnih godina, zaostavština velikog crnogorskog sveca predmet je političkih zloupotreba i prisvajanja od strane parapolitičko-kriminalne organizacije poznate kao svetosavska sekta (SS) koja se vodi pod akronimom SPC.

Nema crvenih slova za Svetog Vasilija

Predstavnici ove subverzivno-nacionalističke, velikosrpske organizacije predvođeni šefom crnogorske filijale Jovanom Mićovićem – Joanikijem, obilježili su ovaj praznik prošle neđelje u okupiranom manstiru Ostrog i tom prilikom nijesu propuštili da naglase kako je Sveti Vasilije Ostroški ’’srpski’’ svetac i kako je 12. maj ’’veliki praznik Srpske pravoslavne crkve’’. To sve rade iako je poznata činjenica da Sveti Vasilije Ostroški do 1998. godine nije bio ni upisan crvenim slovima u crkveni kalendar tzv. SPC.

Šefovi crnogorske filijale SS i njihovi politički poslušnici: Njihovi ideološki preci su skrnavili ćivot Svetog Vasilija i htjeli da ga zakopaju, u kalendar im je kao svetac ušao tek nakon 1998. godine, a sad ga zloupotrebljavaju u političke svrhe

Koliko se lik i djelo crnogorskog sveca zloupotrebljava od ove parapolitičke organizacije i njenih visokih funkcionera najbolje govori i to što je prošle neđelje u Nikšiću održana politička litija, u ’’čast’’ Svetog Vasilija.

Neuspjela litija

Ulicama Nikšića prije nekoliko dana prošetalo je oko dvije hiljade ljudi u okviru diverzantske akcije kodnog naziva – politička litija, koju je organizovala takozvana Eparhija budimljansko-nikšićka, filijala svetosavaske sekte (SS) poznate i pod akronimom SPC, Crkvena opština i Opština Nikšić na čelu sa profesionalnim velikosrpskim provokatorom Markom Kovačevićem Šubarom.

Zvaničan povod za održavanje političke litije bilo je navodno – završnica ”tradicionalne kulturno – duhovne manifestacije “Dani Svetog Vasilija Ostroškog” koja je počela 7. maja”.

SS probudila kletvu crnogorskog sveca?

Političko-diverzantsku litiju, predvodili su šef crnogorske filijale SS Jovan Mićović i njegov zamjenik Metodije Ostojić. Prisutni su bili politički predstavnici iz redova profesionalnih Srba.

Ova svetosavsko-satanistička manifestacija bila je samo kontinuitet zloupotrebe  zaostavštine velikog crnogorskog sveca Svetog Vasilija Ostroškog.

Propast političke litije: Ni pored organizovnog dolaska iz svih crnogorskih gradova i gradova susjednih zemalja, nijesu mogli da napune trg u Nikšiću

Ove godine na gradskom Trgu slobode u Nikšiću okupio se neuporedivo manji broj poklonika političko-militantnog svetosavlja nego prethodinh godina, o čemu smo već pisali. To je jasan pokazatelj da je takozvana SPC uložila sve svoje resurse u političku borbu i agitovanje za ”srpski svet” što je potpuno kompromitovalo ovu organizaciju čija nepočinstva, kriminalne radnje i zloupotreba vjere polako dolaze na naplatu. Rapidno gubljenje simpatizera je jedan od najevidentnijih simptoma da je možda upravo Sveti Vasilije Ostroški odlučio da pokrene ’’točak karme’’ i naplati  svetosavskom agresoru za sve gnusne nepravde koje je počinio nad njim u prethodinm decenijama.

Ogledalo licemjerja takozvane SPC

Prosto je nevjerovatna količina licemjerja i bezobrazluka koju funkcioneri takozvane SPC ispoljavaju svake godine na ovaj praznik, kada prisvajaju crnogorskog sveca, kanonizovanog u autokefalnoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC). 

Dokaza je na pretek da sramna SS i njeni najviši funkcioneri ne poštuju Svetog Vasilija već ga koriste za širenje velikosrpske propagande, pridobijanje vjernika (čitaj mušterija) i zloupotrebljavaju ga u političke svrhe.

Ideološki preci današnjih sveotasavaca i čelnika tzv. SPC simbolički su ”sahranjivali” i ponižavali, Svetog Vasilija Ostroškog zajedno sa Svetim Petrom Cetinjskim što je istorijski dokumentovano.

Sveti Vasilije je u govorima redovno zloupotrebljavan od strane pokojnog lidera takozvane SPC u Crnoj Gori Amfilohija Radovića i njegovih političkih saboraca, a nerijetko su njegove mošti korišćene kao direktno propagandno oružje za širenje mržnje i ratnohuškačke ideologije.

Još 12. maja 1996. godine mošti Vasilija Ostroškog su preko Nikšića upućene u Hercegovinu da bi ih u Trebinju dočekao ratni zločinac Radovan Karadžić i tom prilikom srdačno izljubio.

Sekta u službi zločinaca, Sveti Vasilije Ostroški kolateralna šteta

Amfilohije je Svetog Vasilija ponovo “prošetao” 21. decembra  2019. godine kada je njegove mošti donio u crkvu u Nikšiću, da bi sa njegovog ćivota čelnici crnogorske ispostave SPC najavili političku kampanju u vidu uličnih litija, koja je na kraju rezultirala smjenom vlasti i otvaranjem vrata Crne Gore ka velikorspsko-ruskoj okupaciji.

Skrnavljenje crnogorskih svetaca

Svetogrđe i skrnavljenje kulta i moštiju Svetog Vasilija Ostroškog zajedno sa Svetim Petrom Cetinjskim krajem 1918. godine činili su srpski okupatorski oficiri u Crnoj Gori, ideološki preci današnjih pobornika takozvane Srpske pravoslavne ckrve – odnosno SS.

Prije više od 100 godina, srpski okupatori simbolički su  ”sahranjivali”, ponižavali, vrijeđali i izrugivali se Svetom Vasiliju Ostroškom i Svetom Petru Cetinjskom, kao i sa crnogorskom kraljevskom i državnom Krunom.

Ideološki preci organizatora redovnog propagandnog okupljanja ispred Ostroga, i političkih litija nikšićkim ulicama, obavili su bogohulni obred „sahranjivanja” države Crne Gore i crnogorskih svetitelja – uključujući i Svetoga Vasilija Ostroškoga.

Ništa slično se nije desilo ni pod Turcima.

Događaj, naravno, nije zaboravljen. Opisan je 1921. u službenoj publikaciji Vlade Kraljevine Crne Gore: „Nekoliko stranica iz krvavog albuma Karađorđevića: dokumenta o zločinima Srbijanaca u Crnoj Gori”, odjeljak: „Zločini prema pojedincima u namjeri da unize ugled crkve i države”:

”Jednoga dana, decembra 1918. u 1 sat noću jedna grupa srbijanskih oficira, praćena vojnicima i jednom grupom najgore fukare, kojom su terorizirali čestito i mirno stanovništvo, izvršila je u Nikšiću sljedeći odvratan zločin, želeći tim ubiti autoritet crkve, odnosno svetitelja-patrona crnogorskog naroda i države. Napravili su tri kovčega, na formu mrtvačkih sanduka. Na jednom je bilo napisano Sv. Petar, na drugom Sv. Vasilije, a na trećem crnogorska kruna. Ove kovčege su nosili kroz varoš Nikšić na način kao što se čine crkvene procesije, zatim su se zadržali na trgu, gdje su iskopali tri groba, u koja su položili ova tri kovčega. Poslije ovoga održali su opijelo, kao što se to čini u pravoslavnoj crkvi prilikom sahrane. Kako je u pravoslavnoj crkvi običaj da se grobovi preliju vinom i uljem, to su, umjesto toga, srbijanski oficiri prepišali javno grobove”, navodi se  u dokumentu.

Kletva Svetog Vasilija

Publicista Miroslav Ćosoviću ranije objavljenom tekstu, opisao je što se  desilo glavnim etnofiletama takozvane SPC koji su zloupotrebljavali mošti crnogorskog sveca Vasilija Ostroškog.

Momčilo Krivokapić, Amfilohije Radović, Irinej Gavrilović i Atanasije Jevtić: Da li su mrzitelji Crne Gore žrtve gnijeva Svetog Vasilija Ostroškog?

O prokletstvu takozvane SPC počelo je da se šapuće još kad je 2020. godine epidemija korone zahvatila takozvanu Mitropoliju crnogorsko primorsku i kad su polako počeli da oboljevaju i umiru funkcioneri ovog ogranka SPC u Crnoj Gori. Prvi je iznenada umro funkcioner SPC Momčilo Krivokapić, poznati mrzitelj Crne Gore. Ali tek nakon smrti čelnika MCP i lidera prosrpskih partija u Crnoj Gori Amfilohija Radovića krajem oktobra 2020. godine šaputanja su postala sve glasnija.

Zatim je uslijedila smrt vrhovnog poglavara SS Irineja Gavrilovića 20. novembra 2020. od korone, a posljednja žrtva kletve je bio čuveni srbonacista Atanasije Jevtić osvjedočeni mrzitelj Crne Gore i Crnogoraca.

Već duže vremena se sumnja da su takozvana SPC, ali i njeni pripadnici, prokleti zbog brojnih grjehova, a zlikovački i eksploatatorski odnos prema moštima Svetog Vasilija Ostroškog zasigurno je doprinio da funkcioneri ove subverzivne ispostave ”srpskog sveta” debelo prepune mješinu grijeha. O prokletstvu koje prati svetosavsku sektu i dokazima koje to potkrjepljuju mimo gore navedenih slučajeva, već smo pisali

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

23 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
xxy
18.05.2024-09:01 09:01

Patrijah Irinej umro u 91 godini ,postigao u zivotu vrhunac u Karijeri ,Patrijah dugo zivio. Mitropolit Amfilohija 30 god Crnogorski Mitropolit koji je usao u Istoriju ,zbog svog duhovnog rada umro u 83 god. Anatasije Jevtic ,Teolog profesor na vise evropskih Bogoslovija , Mitropolit banatski ,kasnije i Hercegovacko -Primorski, u penziji od 1999-te umro u 83 godini. Momcilo Krivokapic dugogdisnji ugledni kotorski Paroh ,Svestenik koji se zenio i ostavio potomstvo umro 76-77 godina . U to vrijeme mnogo mladjih je umrlo od korone , a i bez korone , ne vidim o kakvoj karmi je rijec , mnogi bi pozeljeli… Pročitaj više »

Bokez
18.05.2024-10:06 10:06
Reply to  xxy

Momčilo Krivokapić je bio budala koja je narodu zborila da mu korona ne može ništa! Žena mu je umrla od korone! Inače je bio osvjedočeni fašista koji je svađao narod u Boki. Hor “Jedinstvo” sastavljen od kotorskih katolika i pravoslavaca je preimenovao u “Srpsko pjevačko društvo Jedinstvo” i rastjerao katolike iz tog hora. Tivćane je nazivao ustašama, držao skupove na kojima su pravljeni spiskovi nepodobnih i slao dobrovoljce u HR da ratuju.
https://www.youtube.com/watch?v=2vUKEsvaVek&list= PL352998B90C6EA8CA&
index=8&t=6s

Milena
18.05.2024-13:55 13:55
Reply to  xxy

Smrt je dio zivotnog ciklusa,ali je problem sto neki ljudi ne zele da zive kao ljudi,vec kao silnici i to se ne zavrsava dobro,nije svejedno kako umires,da li kao covjek ili hulja,fukarluk placaju i potomci,to smo imali prilike svi da uocimo,ali ne i da priznamo,pravimo se da nije tako,zivot nas ipak demantuje,zato,opravdajmo to sto smo ljudi,,zbog nas i nasih potomaka.

RIR
18.05.2024-09:36 09:36

…zna tzv.SPC /SS/okupatorska u Crnoj Gori da su to Crnogorski sveci zato je takav i odnos u crkv.kalendaru i takav …Kada su oteli/ugasili CPC htjeli su da naše svece Sv.Vasilija i sv.Petra CT ,1918 god.zborili da treba te “lešine u zemlju sahraniti” A eto sad su im profitabilni ,donose im ogroman profit a znamo Srbi sto bi za pare uradili … Takav im je odnos i prema Cgorskim crkvama i hramovima ,sve su devastirali i nekakvom njima znanom obnovom obezvrijedili …u njihovoj Srbiji to ne smiju da rade ali u CG njima tuđe sve gledaju da nagrde…cak su u ćeliji… Pročitaj više »

Xyz
18.05.2024-09:45 09:45

Ovaj toovariŝ xxy Iz smoćnice db i kgb degažira poluistinu i masnu laž da lakše sklizne.
Laprdanje,upri jednu rupu dje je ko bačen da to vadimo i istinu na danje svjetlo iznesemo. Nema veze, ako su narodni izdajnici i krvnici.,ako jošmjesta ima.

Duzdev_do
18.05.2024-10:20 10:20

Da! Za smrt Patrijarha i Amfilohija se pobrinula Dr Smrt (JBB)! Dio plana da se ukinu naznake autonomije Mitropolije i da se dovede Joanokije Nedostojni II!

xxy
18.05.2024-11:07 11:07
Reply to  Duzdev_do

Duzdev_do Crnogorci ,Montenegrini ,protivnici Mitropolije bivsi komunisti govorili su da je Amfilohije Risto Sotona i da bi ga rado odrobijali a sad zale za njim i a sto se tice autonomije Mitropolije , pa Amfilohije je bio autonoman nije slusao Beograd ,ali nije bio antiSrbin to jest bio je kao i Stari Crnogorci , Srbin ali nezavisan od Beograda. Da je Amfilohije pozivio Mitropolija crnogorska bi na neki nacin bila Autonomna a u buducnosti mozda i vise od toga , a ovako treba cekati narednih 50-100 godina do nekih novih geopolitckih previranja pa da se iskoristi situacija. I to je… Pročitaj više »

Petar_K
18.05.2024-12:17 12:17
Reply to  xxy

Eto vidiš, ikako se u tebi bude crnogorski geni kad te neko takne u “žicu”! Mašala! Istina je da je sebi dao titulu “Arhiepiskopa” što naznačava nezavisnost. Osim toga formirao je i MItropolpitski savjet koji je nakon njegovog ubistva odmah ukinut!

xxy
18.05.2024-14:12 14:12
Reply to  Petar_K

Petre , ja sam Srbin iz Boke ,iako nemem istorijiske veze sa starom Crnom Gorom ,nisam protiv Crne Gore , ali sam protiv antisrpske Crne Gore, A sto se tice gena da to je taj dinarski odnosno hercegovacki ,bokeljski crnogorski ,jer zapadna Boka je hercegovacki gen.a i crnogorski je to isto samo kako koga usmjeri dnevna politika, a bokeski taj isti samo kroz vijekove malo omeksan. Iako sam Srbin ne zelim biti veci Srbin od Kralja Nikole i njegovih savremenika i predhodnika a dnevno politicke trazavice i sukobi onog a i ovog vremena su prolazne i ne moze se sve… Pročitaj više »

PetarK
18.05.2024-16:01 16:01
Reply to  xxy

Trabunjaš strašno! Znaš da su Srbi došli kao rušitelji i okupatori! No, tebi spasa nema! Neka ti se smiluju na Strašnom sudu!

Ćipur
18.05.2024-17:56 17:56
Reply to  xxy

Antisrpska aoo srbine iz boke
dje ste vjekovima pa čak i prije austrougarske
śedi dje si si ni za dje si nisi

Mert
18.05.2024-19:34 19:34
Reply to  xxy

” Zapadna.Boka” Boze mi sacuvaj sto ovaj covjek prica.Ti si sigurno neki noviji Srbin.u Boki.Boka nikada nije imala.nikakav ,nikad, hercegovacki gen.Boka je bila pod Mlecima, Francuzima,Austrougarima, velikim kulturama koje su u Boki.ostavili trag, narocito Mleci, a ne “.hercegovacki gen”.

xxy
19.05.2024-06:30 06:30
Reply to  Mert

Mert kad budes prolazio kroz Herceg Novi i Igalo pa prije one pumpe u Igalo nekadasnje Jugopetrol pogledaj sa desne strane imas granicni kamen ,Igalo ,Sutorina Njivice ,Zvinje do Vitaljine i zaledje Sitnica ,Krusevice ,dio Mokrina su bili Trebinjska opstina do 1947, kad su Blazo Jovanovic i Djuro Pucar Stari to zamjenili BiH ,Crna Gora je dala neku zamjenu u niksickoj opstini. Pa onda pogledaj stare mapa iz raznih perioda , na Internet Mapa Travunije i Duklje granica nedje oko Perasta Mapa Stare Hercegovine ,isto tuda izmedju Perasta i Risna. Mapa zemlje Stefana Trvtka I Kralja Srba Bosne i primorja… Pročitaj više »

Krsto
19.05.2024-08:05 08:05
Reply to  xxy

Je li, Bokelj, kojim jezikom govoriš ? Onim ka iz ”Gorskoga vijenca” ili onim ka iz Pirota, Leskovca, Pančeva ?

Kortomalteze
18.05.2024-14:11 14:11
Reply to  xxy

Evo ga onaj elitni bot sto olajava casne Crnogorske heroine,koje su vjekovima bile primjer cojstva i stubovi familije i drzave,,procitaj roman Zaloga,,i prestani da podmeces poluistine.

Marija
18.05.2024-19:26 19:26
Reply to  xxy

Nista od toga nije tacno.Niko nikoga nije gurnuo, nego su kao 1918 izdali Crnu Goru.Nikakvo antisrpstvo nije postojalo.A protiv Crne Gore se sistematski radilo.Nalazili su u Crnoj Gori uvijek ljude za to,” te gurnute Srbe”To rade i dan danas.

Pop_Đukan
18.05.2024-10:30 10:30

Takve nečasne karijere bih poželio najgorem neprijatelju!

Istoričar
18.05.2024-13:36 13:36

Ne znam ko je ove budale od duhovnika
slušao , gori je od njih!

Ćipur
18.05.2024-17:49 17:49

Dok ovo ne uđe u čitanke nema sreće za nas
Da je vjecna

Mert
18.05.2024-19:19 19:19

Bice jos gore.Svako na kraju plati za svoja nepocinstva.

Алекса шумадинац
19.05.2024-16:55 16:55

Чуј црногорски светац?главешине на челу цркве?дали се запитасте косу ти хазари на челу цркве?дали се народ запита зшто нас политичари изцепаше!хазари нам исцепаше цркву а народ нити пости нити се богу моли!самисмо криви добро нас бог и држи на овој земљи!

Darko Nikolic
20.05.2024-10:29 10:29

Dokle će te brukat đedove i prađedove svoje huleči na velikane ljudske sv Savu i sve one koji su sledili tog sveca bozijega,a među njima i sv Vasilija sa narodom božijim

Ada
07.06.2024-08:11 08:11

No čiji nego Crnogorski?!!! Već plaćate a tek što ćete da platite nijeste ni svjesni.!!!!