Petak, 14 Juna, 2024
Rubrika:

Napadač koji je htio da otme Nensi Pelosi osuđen na 30 godina zatvora

Porota je u novembru prošle godine proglasila Dejvida De Papa (44) krivim za pokušaj otmice federalnog zvaničnika i napada na najbližeg člana porodice federalnog zvaničnika

Čovjek koji je htio da otme nekadašnju predsjednicu Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi i koji je prilikom upada u njenu kuću u San Francisku čekićem napao njenog supruga, osuđen je danas na 30 godina zatvora.

Porota je u novembru prošle godine proglasila Dejvida De Papa (44) krivim za pokušaj otmice federalnog zvaničnika i napada na najbližeg člana porodice federalnog zvaničnika. Tužilaštvo je tražilo da De Pap bude osuđen na 40 godina zatvora, a sudija Džeklin Skot Korli mu je odmjerila 30 godina iza rešetaka.

Za prvo krivično djelo osuđeni je dobio 20 godina zatvora, a za drugo 30 godina zatvora, ali će ih služiti uporedo. U kaznu će mu biti uračunato 18 mjeseci koliko je proveo u pritvoru.

De Pap je stajao bez riječi dok mu je sudija izricala presudu, i povremeno je gledao u pod.

Njegovi advokati su tražili da kazna bude kraća, to jest 14 godina, jer je prolazio kroz težak period života u vrijeme izvršenja krivičnog djela, i da ranije nije osuđivan. Međutim, Korli je kazala da je imala u vidu da je osuđeni upao u kuću javnog zvaničnika, što se nikada u SAD nije desilo.

„On je zapravo otišao u njenu kuću, a taj čin je skroz, skroz bez presedana“, rekla je sudija.

De Pap je priznao na suđenju da je provalio u kuću Pelosijevih u San Francisku u rane jutarnje sate 28. oktobra 2022. godine sa namjerom da Nensi Pelosi uzme za taoca i „prebije joj koljena“ ako ga bude lagala.

Priznao je i da je napao njenog supruga Pola Pelosija, tada starog 82 godine, i da ga je udarao čekićem po glavi kada se policija pojavila, jer je njegov, kako je rekao, plan da okonča vladinu korupciju počeo da se urušava.

Policajci su svojim tjelesnim kamerama snimili napad čekićem na Pola Pelosija, a sve se desilo samo nekoliko dana pred međuizbore za Kongres, guvernere saveznih država i druga zvanična mjesta u tim državama, izazvavši šok u svijetu politike.

Kada je napad izvršen, Nensi Pelosi nije bila kod kuće već samo njen suprug. De Pap je tražio po kući vičući: „Gdje je Nensi?“

Odbrana je tvrdila da je De Pap bio motivisan političkim ubjeđenjima, i da je bio zadojen teorijama zavjere.

De Pap je na internetu iznosio stavove koji se poklapaju sa teorijom zavjere, poznatom kao Kju Enon (QAnon), o kabali pedofila-satanista koja navodno upravlja američkom vladom iz senke.

De Pap, Kanađanin koji se prije 20 godina doselio u SAD, rekao je na suđenju da je vjerovao da mediji stalno šire laži o bivšem predsjedniku SAD, republikancu Donaldu Trampu.

Nensi Pelosi pripada suparničkoj, demokratskoj stranci koja je u tom trenutku imala većinu u Predstavničkom domu i Senatu američkog Kongresa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve