Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

Koliko su žene zastupljene na izbornim listama političkih partija

Pomenuti član propisuje obavezu dana izbornoj listi mora biti najmanje 30 odsto kandidata manje zastupljenog pola, kao i da među svaka četiri kandidata prema redosljedu na listi (prva četiri mjesta, druga četiri mjesta i tako do kraja liste) mora biti najmanje po jedan kandidat pripadnik manje zastupljenog pola

Centar za ženska prava i Asocijacija Spektra sprovode analizu usklađenosti izbornih listi političkih partija koje učestvuju na predstojećim izborima, sa  članom 39a Zakona o izboru odbornika i poslanika koji propisuje kvote za manje zastupljeni pol. Sve analizirane liste su, navode, usklađene sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika Crne Gore, ali su svi nosioci izbornih listi muškog pola.

Pomenuti član propisuje obavezu dana izbornoj listi mora biti najmanje 30 odsto kandidata manje zastupljenog pola, kao i da među svaka četiri kandidata prema redosljedu na listi (prva četiri mjesta, druga četiri mjesta i tako do kraja liste) mora biti najmanje po jedan kandidat pripadnik manje zastupljenog pola.

Zakon propisuje da izborna lista koja ne ispunjava ove  uslove sadrži nedostatke za proglašenje izborne liste, te da će izborna komisija odbiti proglašenje izborne liste podnosiocu koji ne otkloni pomenute nedostatke.

Do sada smo analizirali sastav šest izbornih listi,  koje su nam bile dostupne iz elektronskih medija, budući da nam Državna izborna komisija još uvijek nije odobrila zahtjev za uvid u izborne liste koje su predate u zakonskom roku.

“Sve analizirane liste su usklađene  sa članom 39a Zakona o izboru odbornika i poslanika Crne Gore, ali su svi nosioci izbornih listi muškog pola”, ističu ove NVO.

Zastupljenost žena na pojedinačnim izbornim listama je sledeća:

1. “Krećemo u novo poglavlje” – Pokret za promjene –   37 odsto žena, prva žena se nalazi na 3. mjestu na listi.

2. izborna lista koalicije koju čine Pokret “Evropa sad”, Savez građana CIVIS, Ujedninjena Crna Gora (UCG), Stranka pravde i pomirenja (SSP), Novska lista i Alternativa – 35 odsto žena, prva žena se nalazi na trećem mjestu na listi.

3. izborna lista “Hrabro se broji” , koju čine Demokarate i URA –  30 odsto žena , prva žena se nalazi na četvrtom mjestu na listi.

4. izborna lista Hrvatske građanske inicijative (HGI) “Na prvoj strani svijeta” – 40 odsto žena, prva žena se nalazi na 3. mjestu na listi.

5. izborna lista “Jasno je!- Bošnjačka stranka – mr Ervin Ibrahimović – 40,7 odsto žena, prva žena se nalazi na 3. mjestu na listi.

6.  Koaliciona lista DPS, SD, LP,DUA “Zajedno –za budućnost koja ti pripada- Danijel Živković” – 39,5 odsto žena, prva žena se nalazi na 4. mjestu na listi.

Centar za ženska prava i Asocijacija Spektra skreću pažnju na nedostatak transparetnosti Državne izborne komisije i potrebu da se izborne liste učesnika izbornog procesa automatski objavljuju na sajtu.

“Na ovaj način bismo imali uvid u dosljednost partija i koalicija da poštuju zakonske obaveze kojima se garantuju minimalni standardi za ostvarivanje rodnog partiteta. U narednim danima ćemo objaviti informacije o zastupljenosti žena na izbornim listama i za preostale izborne  liste koje potvrdi Državna izborna komisija”, navode iz ovih NVO.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve