Četvrtak, 23 Maja, 2024
Rubrika:

Košarkašice ka Mundobasketu kreću iz Ruande ili Meksika

Potencijalni rivali iz Afrike su Senegal, Mali, Ruanda i Mozambik, kada je Amerika u pitanju na turnirima će igrati Brazil, Meksiko, Venecuela i Argentina, a iz zone Azija/Okeanija igraće Novi Zeland, Koreja, Filipini i Liban

Crnogorske košarkašice učestvovaće u pretkvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2026. godine.

Pored naše selekcije iz Evrope će u pretkvalifikacijama svoju šansu tražiti Mađarska, Češka i Velika Britanija.

Potencijalni rivali iz Afrike su Senegal, Mali, Ruanda i Mozambik, kada je Amerika u pitanju na turnirima će igrati Brazil, Meksiko, Venecuela i Argentina, a iz zone Azija/Okeanija igraće Novi Zeland, Koreja, Filipini i Liban.

Turniri će se održati u Meksiku i Ruandi od 19. do 25. avgusta ove godine.

Ukupno 16 reprezentacija učestvovaće na dva turnira, od kojih osam timova ide u Meksiko Siti,a osam u Kigali.

Svaki turnir će se sastojati od grupne faze (dvije grupe po četiri tima), nakon čega će uslijediti polufinale i finale. Svaka grupa će imati četiri tima sa četiri različita kontinenta.

Dva najbolja tima iz svake grupe će se kvalifikovati za polufinale, dok će se pobjednik svakog turnira plasirati u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

Na kvalifikacionim turnirima za Mundobasket učestvovaće 24 tima, sa pobjednicima pretkvalifikacionih turnira u Meksiku i Ruandi i još 22 tima određena rezultatima na FIBA ženskim kontinentalnim takmičenjima u 2025.godini.

Na Mundobasketu će umjesto dosadašnjih 28 igrati 32 reprezentacije. Izvršni odbor FIBA odobrio je proširenje sistema takmičenja za žene nakon završetka prethodnog Svjetskog prvenstva.

Cilj je da se što većem broju nacionalnih federacija omoguće značajna i redovna međunarodna takmičenja.

Svjetsko prvenstvo na programu je od 4. do 13. septembra 2026. godine u Berlinu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve