Utorak, 28 Maja, 2024
Rubrika:

Građanska inicijativa 21. maj: Zamračiti TV Pink na godinu dana

Naglašavaju da su meta takvog izvještavanja i otvorene diskriminacije naročito oni koji pripadaju etničkim Crnogorcima kao i velikodostojnici, svještenici i vjernici Crnogorske pravoslavne crkve

Građanska inicijativa 21. maj, društveni pokret građana i građanki Crne Gore, zatražila je od Savjeta Agencije za elektronske medije da donose odluku o zamračivanju Televizije Pink na najmanje godinu dana.

“Televizija Pink na različite načine i programske sadržaje učestalo i intenzivno širi govor mržnje i podstiče netrpeljivost, netoleranciju i omalovažavanje svih onih koji su kritičari politike Srbije prema Crnoj Gori ili neprimjerenog miješanja Srpske pravoslavne crkve u politiku i državne poslove u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju GI 12. maj.

Naglašavaju da su meta takvog izvještavanja i otvorene diskriminacije naročito oni koji pripadaju etničkim Crnogorcima kao i velikodostojnici, svještenici i vjernici Crnogorske pravoslavne crkve.

“Zabranjeno je objavljivanje informacija u medijima kojima se izražavaju ideje, tvrdnje i mišljenja koja izazivaju, šire, podstiču ili pravdaju diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog ličnog svojstva, političkog, vjerskog i drugog uvjerenja, ksenofobiju, rasnu mržnju, antisemitizam ili ostale oblike mržnje zasnovane na netoleranciji, uključujući i netoleranciju izraženu u formi nacionalizma, diskriminacije i neprijateljstva protiv manjinskog naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica”, kaže se u saopštenju GI 21. maj.

Televizija, dodaju, ne smije podsticati mržnju ili diskriminacija po osnovu rase, etničke pripadnosti, boje kože, pola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog porijekla, imovnog stanja, članstva u sindikatu, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili porodičnog statusa, starosne dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta ili polne orijentacije.

Evropska konvencija o prekograničnoj televiziji ističe da programski sadržaji, u pogledu njihovog prikazivanja i sadržaja, moraju poštovati dostojanstvo ljudskog bića i osnovna prava drugih, kao i da posebno ne smiju neprikladno isticati nasilje ili podsticati rasnu netrpeljivost.

“Najnoviji prilog u Jutarnjem programu ove TV u kojem novinarka senzacionalistički najavljuje navodno “raskrinkavanje” psihološkog profila ubice i njegovu navodnu patološku zaljubljenost u žrtvu. Umjesto da sa pijetetom pominju žrtve i drže se objektivnih činjenica, oni diraju u rane najveće tragedije koja je zadesila Crnu Goru u posljednjih nekoliko decenija i uznemiravaju i vrijeđaju lokalnu zajednicu”, ističu u GI 21. maj.

Podsjećaju da su se svojevremeno i građani i građanke Srbije protivili emitovanju ove televizije o čemu svjedoči peticija.

“Uvjereni smo da će Savjet Agencije pokazati svoju pravu funkciju i i ulogu i opravdati svoje postojanje zamračivanjem Pink TV na minimum godinu dana”, zaključuju u GI 21. maj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
28.08.2022-17:43 17:43

Srpska TV Pink služi zločinačkom, kriminalnom, perverznom političkom režimu u Srbiji za pomračenje uma Srba u celom Svetu, a posebno u Srpskom svetu. Srpsku TV Pink, kao kriminalnu organizaciju, kamufliranu pod jvnim informisanjem, treba trajno onemogućiti u Crnoj Gori. BRISANJE PINKIZMA, SLOBODA NARODU!

Pe Pera
29.08.2022-11:52 11:52
Reply to  BobZeković

A sloboda govora? Ili set postali ko Gebels i tzv zapadna demo(n)kratija, ako Vam se nesto ne svidja, ugasite…. FASISTI !!!