Subota, 27 Jula, 2024
Rubrika:

KRAH U BUDVI KAO NAJAVA SUNOVRATA PES-a: Ekonomsko nazadovanje i identitetsko tumaranje došlo na naplatu

Spajić u pokušaju da se dopadne svima, izbjegavajući suočavanja sa problemima i zauzimanje državničkog stava, uz ekonomsko posrnuće i haos u javnim finansijama, mora da izvuče lekciju iz budvanskih izbora. U suprotnom, i partiju i državu vodi u sunovrat.

Najveće iznenađenje lokalnih izbora u Budvi održanih u neđelju je rezultat Pokreta Evropa sad – dva mandata partiji koja vrši vlast na državnom nivou. Sunovrat partije koja je na državnim izborima prije manje od godinu dana osvojila najviše mandata najbolji je pokazatelj pogrešnih poteza mladog pokreta, koji bježi od identitetskih pitanja, tumara u stavovima i neispunjava obećanja o povećanju plata, punoj zaposlenosti, investicijama, socijalnoj pravdi i kraćem radnom vremenu.

Pokret Evropa sad je državnu vlast osvojio na preciznim obećanjima – minimalna zarada 700 eura, prosječna 1000, nulta stopa nezaposlenosti, radno vrijeme sedam sati. Manje od godinu dana kasnije, građani su dobili dva kredita od blizu milijardu eura, još jedan od 400 miliona u najavi, haos u ekonomiji, investicija ni na vidiku, turizam bez vizije, socijala bez pravednosti.

Da više nije riječ o populizmu već o klasičnoj prevari, postaje jasno svima. Portal Aktuelno je više puta pisao o programu Evropa sad 2, na bazi slabo dostupnih informacija, da je ekonomski neodrživ, kao i Program Evropa sad 1, koji je uništio zdravstveni sistem, doveo do povećanja inflacije skoro duplo iznad prosjeka EU, nemogućnosti finansiranja tekućih obaveza bez dodatnog zaduživanja koje državu vodi u bankrot, nepravednoj preraspodjeli socijalnih davanja gdje se izjednačavaju najbogatije i najsiromašnije kategorije stanovništva. Da nije bilo rata u Ukrajini, crnogorske javne finansije ne bi izdržale ni godinu nakon uvođenja programa.

Nikad se nije desilo da vladajuća partija prođe ovako loše na nekim izborima, bilo lokalnim ili državnim

To je potvrdio i posljednji izvještaj Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Crnu Goru.

Prema računici MMF-a javni dug države će u narednom periodu nastaviti da raste postepeno i to sa 61,5 odsto BDP-a u 2023. godini na 66,1 odsto u 2029. Za jedan od razloga koji će dovesti do rasta javnog duga navode gubitak prihoda od doprinosa na zdravstveno osiguranje i uvođenje neoporezivog dijela zarada do 700 eura. Ove mjere su sprovedene početkom 2022. godinu u okviru reforme Evropa sad.

“Ukidanje zdravstvenih doprinosa košta oko četiri procenta BDP-a u prihodima, dok su prihodi od poreza na dohodak pali za oko jedna procentni poen u BDP-u zbog uvođenja neoporezivog dijela zarade do 700 eura”, ukazuje MMF koji dodaje da su ove dvije mjere dovele do rasta budžetskog deficita u 2022. godini na 4,1 odsto BDP-a.

U izvještaju MMF ukazuje da je došlo do veće privatne potrošnje zbog reforme iz 2022. i priliva migranata, te da je to skupa dovelo do povećanja prihoda od PDV-a za više od 1,5 odsto BDP-a.

“Međutim, velike stope rasta prihoda od poreza na dohodak i PDV-a će verovatno smanjivati kako se ekonomski rast usporava. Mjere na prihodnoj strani uvedene u budžet za 2024. godinu očekuju se da će povećati prihode za 1,3 procenta BDP-a, što je još uvijek nedovoljno za nadoknađivanje gubitaka u doprinosima za zdravstvenu zaštitu i porezu na dohodak”, konstatuje MMF.

Crne prognoze MMF-a za Crnu Goru

Evropa sad 2 bi samo nastavila taj trend, uz urušavanje penzionog sistema, ali i dijela mikro i malih preduzeća koja ne bi mogla izdržati pritisak administrativnog povećanja zarada.

MMF smatra da bi sprovođenje programa Evropa Sad 2 i povećanje minimalne zarade na 700 eura i smanjenje ili ukidanje doprinosa za penzije predstavljalo visoki rizik za javne finansije.

“Ove politike bi dovele do značajnog pogoršanja fiskalnog položaja. Povećanje plata bi dovelo i do veće inflacije”, upozorio je MMF u najnovijem Izvještaju o Crnoj Gori za 2024. godinu.

Očigledno je da PES i Vlada pod vođstvom Milojka Spajića neće moći da ispuni obećano, pa ni ono o skraćenom radnom vremenu koje djeluje najjednostavnije. Osim ovoga, Spajić je opterećen i unutrašnjim previranjima u partiji, javno iskazanim nepovjerenjem njegovog bivšeg kolege Jakova Milatovića, opstrukcijama „koalicionih“ partnera Demokrata i srpskih stranaka, pritiskom zvanične Srbije i nastojanjima zapadnih partnera da Crnu Goru uvedu u EU u svijetlu novih odnosa na tlu Evrope.

Spajićeva Vlada zasnovana na demagogiji i trulim kompromisima

Posebno je evidentno da Spajić nema namjeru da stane na put agresivnom partijskom zapošljavanju u kojem prednjače Demokrate i Nova srpska demokratija, što je postalo očigledno kroz imenovanja u EPCG, CEDIS-u i RUP-u, ali ni da se odrekne ministara koji ne rade za državu već za sebe, poput ministra turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vladimira Martinovića, čiji je dosadašnji kratki mandat obilježen nizom afera.

Spajić u pokušaju da se dopadne svima, izbjegavajući suočavanja sa problemima i zauzimanje državničkog stava, uz ekonomsko posrnuće i haos u javnim finansijama, mora da izvuče lekciju iz budvanskih izbora. U suprotnom, i partiju i državu vodi u sunovrat.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Piki 81
28.05.2024-08:10 08:10

Ali zato je DPS razbio ahahahahahaha

Mert
28.05.2024-09:22 09:22

Nastojanje da se dopadnes svima je pogubno i u zivotu , a u politici katastrofa..Nije lako voditi drzavu , narocito ako nemas cvrst pokiticki stav.Neka nam je Bog u pomoc,sto bi se reklo.

Ante
28.05.2024-09:57 09:57

Da srbijanske su vlasti često koristile Crnogorce kao svoje korisne idiote, tako je crnorukaš Puniša Račić 1928. pucao i ubio zastupnike HSS-a (Stjepana Radića i druge) u beogradskoj skupštini, nakon čega je došlo do formiranja ustaškog pokreta. (Račića su streljali partizani po ulasku u Beograd 1944.) …Naravno, srbijanske vlasti su se prema njemu (Račiću) odnosile kao danas Vučićeve prema teroristi Milanu Radojćiću – koji je pokušao podići ustanak na Kosovu / Banjska!?

LoMi
28.05.2024-10:29 10:29

Kako prodje Milo?