Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Građanska inicijativa 21. maj: Ustavni sud da reaguje i ocijeni nezakonitom Odluku o uslovima za sticanje crnogorskog državljanstva

Tako da je, ističu, i pomenuta odredba Zakona neustavna jer se uslovi moraju precizno urediti zakonom a ne podzakonskim aktom.

Podsjećamo javnost da je Krivokapićeva 42. Vlada svega nekoliko sati prije nego što joj izglasano nepovjerenje donijela nezakonitu Odluku o uslovima za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, saopšteno je iz Građanske inicijative 21. maj.

Kako su naveli, tom odlukom su ublaženi kriterijumi za sticanje državljanstva pa je umjesto prethodno traženih faktičkih 15 godina boravka u Crnoj Gori dovoljno 10 godina zbirnog privremenog i stalnog boravka.

“Umjesto da se odluka odmah suspenduje Abazovićeva vlada je odlučila da je podmuklo primjenjuje, što sada važi i za aktuelnu Spajićevu vladu. Time se otvara mogućnost da na hiljade lica steknu crnogorsko državljanstvo po ubrzanoj proceduri. Imajući u vidu marionetsko-diletantski profil aktuelne vlasti ne čudi što i sadašnja Vlada ćuti u vezi ove nezakonite Odluke”, ocjennujzu iz GI 21. maj.

Podsjećaju da je članom 17. Zakona o crnogorskom državljanstvu, propisano je da kriterijume za uslove za sticanje državljanstva putem prijema utvrđuje Vlada.

“Pritom, Zakon ne određuje na jasan način šta znači zakonit i neprekidan boravak već to prenosi na Vladu Crne Gore što je očigledna neustavnost, jer Ustav u članu 16. propisuje šta se mora isključivo uređivati zakonom”, dodaju.

Tako da je, ističu, i pomenuta odredba Zakona neustavna jer se uslovi moraju precizno urediti zakonom a ne podzakonskim aktom.

“Ovakvo sporno rješenje je pravna tekovina DPS režima, što je nova vlast iskoristila za bagatelisanje crnogorskog državljanstva. Sve ovo upućuje na potrebu da letargični Ustavni sud reaguje i ocijeni nezakonitom pomenutu odluku i ujedno uputi na neustavnost jednako šuplje zakonske norme u materiji koja treba da bude nedvosmisleno uređena Zakonom o crnogorskom državljanstvu”, zaključuju iz GI 21. maj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dragan
14.02.2024-13:38 13:38

Svaka cast Gospodo. Respekt.