Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

GI 21 maj: Evropa sad 1 udarila temelje neodrživim javnim finansijama

''Posljedica ovakve nametnute politike zarada je apsurdna, jer smo došli u situaciju da se manje zarađuje u privatnom sektoru od koga svi živimo nego u javnom sektoru koji je odavno neefikasan i zreo za redukciju i značajno smanjenje broja zaposlenih''

Građanska inicijativa “21.maj” je od uvođenja programa “Evropa sad 1” upozoravala javnost da se radi o, kako kažu, “avanturističkom” programu zasnovanom na parcijalnim fiskalnim intervencijama i antitržišnom intervencionizmu.

Ovim programom je, prema njihovim riječima, poslovna zajednica značajno opterećena zbog povećanja korporativnih i obligacionih poreza za oko 70 odsto.

“Državni budžet je ostao uskraćen za preko 300 miliona eura po osnovu ukidanja doprinosa na zarade i poreza na najniže zarade, dok su na varljivom dobitku zbog inflatornog udara jedino bili zaposleni sa nižim i osrednjim primanjima. Posljedica ovakve nametnute politike zarada je apsurdna, jer smo došli u situaciju da se manje zarađuje u privatnom sektoru od koga svi živimo nego u javnom sektoru koji je odavno neefikasan i zreo za redukciju i značajno smanjenje broja zaposlenih. Što je opet dodatno pogoršano neumjerenim socijalnim davanjima”, navedeno je u saopštenju GI “21.maj”.

Time je, kako kažu, “Evropa sad 1” udarila temelje “neodrživim javnim finansijama i destimulaciji” preduzetništva.

“Što je Abazovićeva vlada naslijedila i svojom populističkom politikom dodatno pogoršala i dovela javne finansije na granicu pucanja. Podsjećamo da bi državni budžet već prošle godine bankrotirao da nije bilo ogromnog priliva imigranata iz Rusije i Ukrajine. Umjesto da se bavi saniranjem javnih finansija, reformom javnog sektora, podsticanjem privrede i preduzetništva Spajićeva vlada je najavila još uvijek nepostojeći program “Evropa sad 2””, dodaju iz GI.

Jedini “rezultati” ovog fantomskog programa, kako su pojasnili, za sada se ogledaju u novom povećanju rashoda zbog izjednačenja minimalne penzije sa minimalnom zaradom i uvođenju novih “barijera” u realnom sektoru zbog, kažu, nepromišljenog usvajanja Zakona o sprječavanju pranja novca.

“Zato i ne čudi što se Spajić sada suočava sa sve plićim javnim finansijama zbog čega i nije mogao da izađe u susret zahtjevima prosvjetnog sindikata”, poručuju iz “21. maja”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dragan
23.02.2024-14:01 14:01

Svaka Vam cast. Respekt.