Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

DJELOVANJE ZAPADA I LOŠ IZBORNI REZULTAT SPC: Da li je svetosavska sekta prisiljena na povlačenje iz politike?

Loš izborni rezultat do skoro neprikosnovene političke sile u Crnoj Gori, takozvane SPC, po svemu sudeći je uzrokovan teškom situacijom u kojoj se nalazi nezvanični šef ove organizacije, srpski autokrata Aleksandar Vučić. Osim toga, Zapad se probudio i počeo je daleko aktivnije da učestvuje u političkom životu država regiona. S obzirom da je SS u martu prošle godine od Evropskog parlamenta (EP) označena kao glavni destabilizujući faktor i zastupnik ruskih interesa u regionu, onda je veoma vjerovatno da je Brisel konačno počeo da se aktivnije bavi problemima koje stvara takozvana SPC.

Paravjerska organizacija svetosavska sekta (SS) u narodu poznata pod akronimom SPC, već decenijama je zastupnik velikosrpske politike u Crnoj Gori i regionu, a zadnjih dvije i po godine ne zna za izborni poraz i na političkom planu svaki projekat koji podrži doživi uspjeh.

Od kad je ova parapolitička organizacija sa jakim vezama u kriminalnom i obavještajno-bezbjednosnom sektoru zvaničnog Beograda i nezvanične Moskve, pokrenula projekat političkih litija početkom 2020. godine kreirali su dvije uslužne vlade, formirali poslušnu skupštinsku većinu, pobijedili na velikom broju lokalnih izbora, u aprilu su instalirali i svog čovjeka u kabinet predsjednika Crne Gore.

Podvizi koje je na političkoj sceni ostvarila takozvana SPC, kvalifikuju je za punopravnu partiju i potpuno isključuju svaku mogućnost da ova organizacija bude čak i povezana sa pojmom crkve. Iako je imala fantastične rezultate u posljednje dvije i po godine, kojima se može pohvaliti rijetko koja politička partija, čini se da je na izborima održanim u nedjelju, došlo do naglog povlačenja takozvane SPC iz političkih dešavanja.

Loš rezultat partija SPC

Takozvana SPC imala je niz impresivnih rezultata – prije svega na izborima 30. avgusta i na velikom broju lokalnih. Samo par sedmica nakon formiranja prve teokratske vlade, novi parlamentarni saziv, usvojio je izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti 29. decembra 2020. koje su pisane u Beogradu po želji centrale SPC. Nakon toga na prepad i tajno 3. avgusta 2022. godine potpisan je veleizdajnički, takozvani ”temeljni ugovor” od strane izroda Dritana Abazovića i šefa SS Porfirija Perića. Nakon toga svetosavska sekta uspjela je da instalira svog kandidata na mjesto predsjednika Crne Gore  – Jakova Milatovića.

Jakov Milatović i njegov politički guru Jovan Mićović Joanikije

Međutim, nakon ovih uspjeha čini se da je takozvana SPC potpuno nestala iz političkog života Crne Gore. Prvo je njihovom predsjedniku Milatoviću, nakon intenzivnog brifinga u Briselu skrenuta pažnja da se polako distancira od velikosrpske i svetosavske politike, nakon čega su došli vanredni parlamentarni izbori.

Na njima su SPC, odnosno partije koje je ona prirodno podržavala, doživjele debakl!

Koalicija „Za budućnost Crne Gore”, koja je 2020. godine osvojila je 32,5 odsto glasova, na izborima u neđelju osvojila je više nego duplo manje – 14,76 odsto. Bivši konstituenti DF-a ne mogu loš izborni rezultat pripisati odlasku Pokreta za promjene – Nebojše Medojevića, koji je osvojio sramotnih 0,66 odsto.

Veleizdajnik koji je potpisao temeljni ugovor sa takozvanom SPC ne bi prešao cenzus da nije otišao sa još jednim crkvenim favoritima Demokratama, sa kojima su i u koaliciji žestoko podbacili u odnosu na izbore 2020.

SNP i DEMOS su jedva prešli cenzus, a dva favorita SPC – “Pravda za sve!” – Vladimir Leposavić i ”Narodna koalicija – složno i tačka” – Dejan Vukšić – nijesu ni prešli cenzus i pored zalaganja djela aktivista SPC. Sve ovo ide u prilog činjenici da je SPC nikad gore prošla na izborima i da se čini da njihova politička snaga u slobodnom padu.

Pritisak EU i Vučić u velikim problemima

Loš izborni rezultat do skoro neprikosnovene političke sile u Crnoj Gori, takozvane SPC, po svemu sudeći je uzrokovan teškom situacijom u kojoj se nalazi nezvanični šef ove organizacije, srpski autokrata Aleksandar Vučić.

Zvanični i nezvanični šef takozvane SPC Porfirije Perić i Aleksandar Vučić: Zabavili se o svom jadu pa nijesu dali nalog crnogorskoj ispostavi da djeluje na izborima?

Treba podsjetiti da Zapad već neko vrijeme ”pere ruke” od srpskog autokrate za kojeg sada pouzdano znaju da nema moć da se otrgne od zagrljaja Moskve. Nezadovoljni građani Srbije masovno izlaze na ulice jer im je više preko glave da se njihova vlast bavi zemljama regiona, pogotovo Crnom Gorom i podgrijava svakodnevno tenzije na Kosovu, dok iznutra sistem truli i propada pod pritiskom korupcije, nepotizma, kriminala i nesposobnih poltrona.

Osim toga, Zapad se probudio i počeo je daleko aktivnije da učestvuje u političkom životu država regiona koje su do sad bile prepuštene na milost i nemilost ruskog hibridnog uticaja, i njegovih velikosrpskih ispostava sa centralom u Beogradu.

S obzirom da je SS u martu prošle godine i zvanično od najviše evropske instance Evropskog parlamenta (EP) označena kao glavni destabilizujući faktor i zastupnik ruskih interesa u regionu, onda je veoma vjerovatno da je Brisel konačno počeo da se aktivnije bavi problemima koje konstantno u regionu stvara takozvana SPC.

Zapad, odnosno Brisel i Vašington su konačno počeli da se distanciraju od srpskog autokrate Vučića i prepoznaju probleme koje stvara velikosrpski nacionalizam, potpomognut djelovanjem Moskve. Međutim, da bi u potpunosti stali na put i neutralisali uticaj velikosrpsko-ruskog uticaja, moraće aktivnije da se pozabave takozvanom SPC. Loš izborni rezultat je znak da su takve akcije pokrenute i jasno je da je SS bila prisiljena da se posljednjih mjeseci koliko toliko distancira od politike.

Najveća izdaja u istoriji Crne Gore će uskoro doći na naplatu

U nastavku ipak moramo navesti elemente subverzivnog djelovanja ove parapolitičke sekte na koje u budućem periodu zapadni partneri treba da obrate pažnju da bi u potpunosti neutralisali velikosrpski i ruski uticaj.

Tradicija subverzije

SPC i pojedini njeni istaknuti operativci u mantijama, duboko su umiješani u kriminalne radnje, veleizdaju, subverziju i saradnju sa inostranim bezbjednosno-obavještajnim službama.

Njihova nepočinstva su posebno došla do izražaja nakon 30. avgusta 2020. godine kada su u svojim subverzivnim poduhvatima imali punu podršku dvije svetosavske vlade, što je kulminiralo možda i najvećom veleizdajom u crnogorskoj istoriji – fukarskim i tajnim potpisivanjem takozvanog ”temeljnog ugovora”.

Funkcioneri SS u svom prirodnom okruženju: Specijalci, duge cijevi, pancir ćebe…

Portal Aktuelno pisao je kako su ekstremisti takozvane SPC koristili puteve u graničnom pojasu koji povezuju Republiku Srpsku i Crnu Goru koji su veoma slabo kontrolisani, da bi prokrijumčarili grupu od 30 ljudi (ekstremista – nap.a.) iz Trebinja prilikom ustoličenja Joanikija Mićovića na Cetinju 05. septembra  2021. godine, što je klasični pokušaj terorizma i saradnja sa sumnjivim kriminogenim strukturama.

Takođe smo pisali i o ulozi takozvane SPC da ekstremsite iz drugih država poveže sa političkim ”kontaktima” u Crnoj Gori. Osoba koja je duboko upletena u ekstremističko-subverzivnu mrežu crkve Srbije i za koju se spekuliše da koordinira radom takozvanog bratstva ”Zavjetnici Tvrdoš” je predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević, poznatiji pod nadimkom Šubara zbog svojih ekstremnih neočetničkih svjetonazora.  Odavno se spekuliše da je Kovačević, inače vatreni podržavalac Milatovića, po sugestijama iz SS, kancelariju predsjednika opštine pretvorio u operativni čvor ekstremističkih, svetosavskih grupa.

”Vjernici” SS

Treba podsjetiti da je glavni logistički centar u Banjanima manastir Kosijerevo, u kome su planirane sve aktivnosti vezano za predizbornu kampanju 2020. godine i političke litije pokrenute od strane SPC. U tom kontekstu pojedini izvori pominju i nabavku kalašnjikova za izazivanje nereda i sukoba u Crnoj Gori.

Takođe smo iznosili i dokaze o umreženosti velikosrpskih snaga u Crnoj Gori sa logističkim centrima iz Republike Srpske i Srbije, koji su direktno podržavani iz Moskve.

Osim Aleksandra Vučića, njegovog pajtaša Milorada Dodika, crnogorskih političara i funkcionera takozvane SPC, kao važan dio svetosavske mašinerije za hibridno ratovanje protiv Crne Gore pominju se i visoki funkcioneri Srpske napredne stranke (SNS).

Kada svemu ovome dodamo tradiciju nepočinstava, ratnohuškanja, podsticanja međunacionalne, međuvjerske mržnje, onda je jasno koja politika stoji iza ”evropljanina” Milatovića.

Saradnja sa obavještajnim službama i terenski rad

Takozvana SPC se decenijama dovodi u vezu sa tajnim službama, a operativci u mantijama su odavno poznati kao najbolji terenski agenti, jer uživaju povjerenje među prostim i neupućenim narodom.

Portal Aktuelno pisao je o propagandnom radu takozvane SPC, kao i o vezi između Ruske pravoslavne crkve (RPC) i njenog šefa Kirila Gunđajeva, sa svetosavskom sektom (SS).

Takođe smo pisali o visokorangiranim rashodovanim operativcima kao što su pokojni Amfilohije Radović – ”Pukovnik” i njegovom nasljedniku u operativnoj liniji Veliboru Džomiću – ”Vraču”, ali i o nižerangiranim operativcima koji predstavljaju neizostavan dio subverzivnog djelovanja.

Hibridni rat zvaničnog Beograda i nezvanične Moskve u cilju integracije Crne Gore u granice velikodržavnog projekta kodnog naziva ”srpski svet”, ne bi mogao da se zamisli bez operativnog rada ”mantijaša” iz takozvane SPC.

B.Knežević

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

22 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Merlin
14.06.2023-12:02 12:02

Kažu da se tzv.cpc povukla iz Crne Gore, jer nema svoje vernike, crkve i manastire. :)

Lovćen
14.06.2023-12:51 12:51
Reply to  Merlin

Budaloo!

REDS
14.06.2023-13:42 13:42

Četnici su na ovim izborima osvojili preko 60% glasova izašlih. Sve drugo je bezrazložni optimizam.

Merlin
14.06.2023-14:58 14:58
Reply to  REDS

Videćeš na popisu kako ćete proći vi ustaše i balije. Niste ni sada loše prošli, Hrvat vam je ušao u parlament. :)

BobZeković
14.06.2023-14:42 14:42

Ne, SRPSKI SVETOSAVSKI OKUPATOR CRNE GORE nije prisiljen na POLITIČKO NI BILO KAKVO POVLAČENJE!SRPSKI SVETOSAVSKI, NEMILOSRDNI OKUPATOR CRNE GORE, uživa punu podršku zapada u svom naumu POTPUNOG UNIŠTENJA CRNOGORKI I CRNOGORACA!. Samo su prerarosporedili izvršioce namjeravnog zločina. Umjesto nemaštovitih i BOGU dosađelih KOLJENICE I PIPUNA, nepametnih i pokvarenih Bečića i Drabazovića, ubačili su već pripremljene i dobro podmukle Milojka i Jakova, kojima je žestoku podršku dao OGROMAN BROJ DPS LOJALNIH SUVERENISTA, na spavanju i glođanju CG u partiji DPS i SDP. CRNOGORKE I CRNOGORCI TEK SAD ĆE BITI IZLOŽENI STRAŠNOM UDARU SRPSKOG SVETOSAVSKOG, NEMILOSRDNOG NEPRIJATELJA! A OD ZAPADA NIŠTA NOVO,… Pročitaj više »

Merlin
15.06.2023-05:51 05:51
Reply to  BobZeković

Mržnju koja je u tebi dolazi od siromaštva, lošeg standarda, bede, neobrazovanosti i ličnog nezadovoljstva.

Aleks.
14.06.2023-15:29 15:29

Vidjeli smo slavlje Spajica sa Zdravkom Krivokapicem. To govori sve, SPC ima podrsku iz vise partija, ukljucujuci PES.
Na kraju krajeva, temeljni ugovor je potpisan i suverenisticke partije su svedene na 25%. SPC je zavrsio sa glavnim ciljem i nema potrebe da se bavi politikom.

vlada
14.06.2023-15:41 15:41

Ja nesto ne vidim to junastvo montenegrina. Navodno okupirani vec 105 godina a zadnji otpor okupatoru pruzili pre 104 godine. Prigovaraju beogradjanima da su kukavice jer im je okupirano kosovo, a svakom beogradjaninu treba 300 kilometara do kosova. A montenegrinima navodno okupirane crkve koju su im 300 metara od kuca, pa nikom nista, samo kmece vec 104 godine. Pa 2 minuta bi vam trebalo da dodjete do svojih navodno okupiranih svetinja…Samo kmece kao zenetine i deca. Ovaj sajt je jdno veliko kmecanje.

Lovćen
14.06.2023-21:13 21:13
Reply to  vlada

Budalo prošlo je vrijeme ratova na koga da se puca na braću kumove i drugove. Nego Budalo oteto prokleto lagano popovi sekte spc će sami napustiti ono sto nije njihovo

Merlin
15.06.2023-05:48 05:48
Reply to  Lovćen

Kako možeš biti 104 godine brat sa onim koji te je “okupirao”, pa još decenijama ideš u “okupatorsku” državu da besplatno studiraš, zapošljavaš se, lečiš i živiš ? Nešto tu debelo ne štima. Šta će ti crke kada nemaš vernike jer ste ateisti i komunjare ? :)

Merlin
15.06.2023-05:50 05:50
Reply to  vlada

Ahahahha, bravo za komentar !!!!! :) Sve veliki junaci koji nekoga šalju na KiM, a pi.če ne smeju u “svoje okupirane” crkve i manastire koji su im tu ispred nosa. Najviše kmeče oni koji su godinama živeli u Beogradu, gde su se školovali i gde im živi cela rodbina.

BMX
14.06.2023-18:09 18:09

Koga ce sad, kad nema Mila i DPS na vlasti ova litijaska i izdajnicka bratija da okrive za nevjerovatan slom i pad podrske biraca od preko 50 % za manje od tri godine (sa 32,5 % avgusta 2020 do 14,76 % u junu 2023 g ). Njima koji drze EPCG, Rudnik uglja Pljevlja, i mnoga dr unosna mjesta po dubini je toliko pala podrska za samo tri godine ? Na ovim izborima, skoro u svakom gradu, osim Pljevalja, Plava, Pluzina, Andrijevice, izgubili su od DPS – a. Koji izgovor ce sad naci ? Da nije mozda nesta i do njih… Pročitaj više »

Merlin
15.06.2023-05:44 05:44
Reply to  BMX

O kom slomu i padu govoriš kada Milo posle 30 godina nije predsednik, kada su se raspali SDP, Draginja, Raško, Ranko, itd. Kakve veze ti imaš sa Crnom Gorom kada nisi Crnogorac već šiptar ?

Tijana
14.06.2023-18:57 18:57

Goran Šarić je došao pod uticaj verovanja Miroljuba Petrovića, što ga je dovelo u sukob sa katoličanstvom i uskoro sa hrvatskim entitetom, pa je svoju potrebu za identitetom zadovoljio kroz identifikaciju sa srpskim entitetom. Ono priznanje i laskanje koje nikada ne bi ostvario kod svojih sopstvenih, pronašao je u poltronisanju Srbima i laskanju svemu onome što bi prosečan Srbin želeo od njega da čuje. U suštini, potreba čoveka da se bude neko i nešto, ne samopožrtvovanim radom, već kiteći se tuđim perjem i identifikacijom sa vrednostima predaka, zajednice kojoj pripada, itd, jeste izraz nezrelosti lilčnosti i koren našeg balkanskog primitivizma,… Pročitaj više »

Merlin
15.06.2023-05:42 05:42
Reply to  Tijana

Vi ste u sukobu sa srpskim entitetom kojem ste do juče pripadali, pa se sada identifikujete sa albanskim i hrvatskim entitetom. Do juče ratovali protiv bosanskih muslimana i hrvata, bili veliki Srbi, pa konvertirali u nešto drugo. U sromašnim društvima se građani bave samo identitetskim pitanjima.

Srbenda
14.06.2023-19:14 19:14

Srpsko shvatanje EU je isti kao kada bi Milutin iz Donje Sabante htio da igra za Real Madrid ali sa grbom ruskog Zenita na dresu i u opancima,dok mu je ugovor u eurima i vozi Porse.
Rodjaci,ko hoce u klub sa najboljima ima da igra po pravilima tog kluba ili ostaje beton liga.

Manojlo tibet
14.06.2023-19:20 19:20

Esencija propasti ove zemlje je ruski maligni uticaj uz zdusnu podrsku SPC i ta promocija kulture ne cijenjenja svog i tudjeg zivota.
Socijalnoj,mentalnoj i materijalnoj bijedi je najlakse prodati pricu da ce joj biti bolje posle smrti,dok promoteri te ideje zive punim plucima.

Merlin
15.06.2023-05:37 05:37
Reply to  Manojlo tibet

Esencija propasti ove zemlje je građanski maligni uticaj uz zdusnu podrsku NATO pakta i ta promocija kulture ne cijenjenja svog i tudjeg zivota.

Kizami
15.06.2023-10:47 10:47
Reply to  Merlin

Kako ti ne dosadi više da iz dana u dan visiš na ovom portalu kome ne pripadaš i da se ljudi sprdaju s tobom. To se može objasniti samo činjenicom da si ovde po zadatku a ne svojom voljom.

Mert
15.06.2023-00:07 00:07

G.ine Vlado,temeljni ugovor je mrtvo slovo na papiru.Svi sakralni objekti pripadaju drzavi Crnoj Gori i tako ce uvijek biti.Svi otimaci ,znamo kako na kraju prodju.Mnoge crkve i manastire ste banalizovali vasom svetosavskom ikonografijom i kicom.Narocito od Ostroga ste.napravili vasariste,uzimate novac i koristite sveca da zaradite bogastvo.Ali ni to nije dugog vijeka,jer vi nijeste hriscanska crkva.

Vlada
15.06.2023-09:56 09:56

Kazes da svi sakralni objekti pripadaju drzavi crnoj gori. Pa onda sledeci put krenite tu pricu od dzamija i katolickih crkvi, mozda vam se ovaj put posreci, posto prosli put nije. Nisu nemanjici zidali moracu da je rezvlace ovakvi jadovi. Moraca je 500 godina starija od drzave crne gore.

Vlada
15.06.2023-10:01 10:01

Sto se tice ostroga, mi smo ga napravili, mi cemo da radimo kako se nama oce. Ostrog je sazidao hercegovac, u brdima, i tek poslo 150 godina su tamo dosli neki crnogorci. Ostrog je crnogorski isto koliko je i petrovaradinska tvrdjava srpska, i jedna i druga drzava se pojavila na licu mesta 150 godina posle izgradnje objekta.