Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

NAKON USVAJANJA REZOLUCIJE EP: SPC i zvanično proglašena za regionalni bezbjednosni rizik, sankcije EU i SAD nužne!?  

Da nijesmo članica NATO, SPC i njihove veze iz bezbjednosno-obavještajnog podzemlja odavno bi u Crnoj Gori napravili teren za sprovođenje ukrajinskog scenarija. EU je usvajanjem Rezolucije stavila do znanja SPC i njenim rusko-svetosavskim saradnicima da je to nedvosmisleno uočila. Mnogi pripadnici ove militarističke sekte u isto vrijeme su regrutovani i u bezbjednosno-obavještajnim strukturama Rusije i Srbije, i stoga je logično da Zapad, odnosno SAD i EU, ozbiljno razmotre opciju uvođenja sankcija za visoke funkcionere ove organizacije.

Piše: Balša Knežević

Svetosavski kult krvi i tla, koji se vodi pod akronimom SPC, a u javnsoti je poznat kao svetosavska sekta (SS), u srijedu je i zvanično od najviše evropske instance indirektno označena kao subverzivna organizacija i glavni destabilizujući faktor koji u regionu zastupa ruske interese.

Evropski parlament (EP) usvojio je u srijedu Rezoluciju o stranom uplitanju u demokratske procese u kome se osuđuju pokušaji Rusije da iskoristi napetosti među etničkim grupama na Zapadnom Balkanu kako bi raspirila sukobe i podijelila zajednice, što bi, kako se navodi u dokumentu, moglo da dovede do destabilizacije cijelog regiona.

Popovi SPC: Faktor nestabilnosti u regionu

EP je izrazio zabrinutost zbog pokušaja Pravoslavne crkve (SPC, odnosno svetosavske sekte nap.a.) u zemljama kao što su Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, a posebno u njenom entitetu Republici Srpskoj, da ”promoviše Rusiju kao zaštitnicu tradicionalnih porodičnih vrijednosti i učvršćuje odnose između države i crkve”.

Ovaj dokument je veoma zančajan jer je SPC konačno i zvanično od najviše evropske institucije označena kao faktor nestabilnosti u regionu, bezbjednosni rizik i glavni zastupnik ruskih, samim tim i velikosrpskih interesa.

Obavještajno-bezbjednosna ispostava ruskih i srpskih službi

Odluka EP da bez ustezanja označi SPC kao destabilizujući faktor u regionu je potvrda pisanja portala Aktuelno koji već duže vremena objavljuje činjenice o subverzivnim i gotovo terorističkim aktivnostima SS, čiji je cilj destabilizacija Crne Gore i regiona.

SPC – baza za ruske špijune

Zapad očigledno nije zaboravio da je takozvana ”Srpska pravoslavna crkva” bila glavna pokretačka snaga ratnohuškačkih aktivnosti na prostoru bivše SFRJ, i da je tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji odbacila sve ponuđene mirovne planove, uključujući Vensov plan, Vens-Ovenov plan, Plan Kontakt grupe i Dejtonski mirovni sporazum, o čemu opširnije možete čitati na ONLINE MAGAZINU LUČA.

SPC, njeni funkcioneri i agenti, poznati su po bliskim vezama sa bezbjednosno-obavještajnim strukturama Rusije i Srbije. Osim što su aktivno logistički pomagali pokušaj terorizma 2016. koji su vodili ruski agenti, SS je bila aktivan učesnik političkih dešavanja u Crnoj Gori u posljednjih 30 godina i uvijek je predstavljala ”sigurnu kuću” za rusko-svetosavsku agenturu.

U predizbornoj kampanji 2020. preko malverzacija i ucjena uspjeli su da dovedu na vlast u Crnoj Gori  retrogradne, anticivilizacijske snage čiji je zadatak bio da ponište sve što je država uradila na planu evroatlantskih integracija u posljenjih 20 godina. Jasno je da nijesmo članica NATO, SPC i njihove veze iz bezbjdnosno-obavještajnog podzemlja odavno bi u Crnoj Gori napravili teren za sprovođenje ukrajinskog scenarija. EU je usvajanjem Rezolucije stavila do znanja SPC i njenim rusko-svetosavskim saradnicima da je to nedvosmisleno uočila.

Svaki crkveni objekat je potencijalna kasarna i baza za djelovanje

Sagovornik portala Aktuelno dobro upućen u rad bezbjednosno-obavještajnih službi, kazao nam je da je SPC savršena logistička baza za rusko-srpsko subverzivno djelovanje i to zbog više faktora.

Tradicija saradnje SPC i srpske BIA-e traje dugi niz godina

”Lideri SPC otvoreno glorifikuju Rusiju i velikosrpsku fašističku ideologiju, a razlog za bojazan je što imaju infrastrukturu da realno potpomognu djelovanje u korist širenja te ideologije. To je organizacija koja funkcioniše mimo državnih propisa i zakona na teritoriji više država u regionu što je savršeno za nesmetano djelovanje i eventualno zaobilaženje državnih granica. Imaju samo u Crnoj Gori preko 650 takozvanih ‘vjerskih’ objekata, a svaki može da služi kao kasarna ili baza za obavještajna, subverzivna djelovanja”, rekli su naši sagovornici.

Kako ističu, svaka nacionalistička, kriminalna i ekstremistička grupa iz Crne Gore i iz regiona na neki način je povezana sa SPC.

”SPC je sigurna kuća za rusko-srpske nacionaliste i ekstremiste koji spremaju subverzivna i teroristička djelovanja. Značajno za operativnost SPC je i to što ogroman broj ljudi ovu gotovo terorističku organizaciju doživljava kao vjersku instituciju, što im olakšava propagandni rad i manipulacije”, rekli su naši izvori.

I ranije prijetili vojskom, sankcije jedna od opcija

Naši sagovornici ističu da su mnogi pripadnici SPC u isto vrijeme regrutovani i u bezbjednosno-obavještajnim strukturama Rusije i Srbije, i da je stoga logično da Zapad, odnosno SAD i EU, ozbiljno razmotre opciju uvođenja sankcija za visoke funkcionere ove organizacije.

Pojedini popovi čak i ne kriju svoju povezanost sa službama. Najbolji prijemjer je pop Mijajlo Backović koji važi za jednog od najistaknutijih operativaca obavještajno-bezbjednosne parareligijeske svetosavske sekte (SS), a nekadašnji komandos je i veliki prijatelj šefa ANB Dejana Vukšića.

Backović sa šefom ANB-a Dejanom Vukšićem

Treba takođe podsjetiti da su funkcioeri SS već prijetili vojnom silom Crnoj Gori. Bivši visoki funkcioner crnogorske filijale SS koja se vodi kao Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP)  Velibor Džomić u februaru prošle godine prijetio je javno državi istićući da organizacija kojoj pripada samo u Crnoj Gori ”ima preko 3.000 ljudi, što je više nego što broji crnogorska vojska”.

Džomić je tada javno rekao ono što svi u SPC i bezbjednosno-obavještajnim strukturama Rusije i Srbije misle – da je Crna Gora teritorija od interesovanja za takozvani ”ruski i srpski svet”, i da može da bude osvojena jer SPC ima veliki broj spremnih agenata. Za Džomića se već duži niz godina spekuliše da je aktivni saradnik srbijanske BIA-e i da je samim tim blizak ruskim obavještajnim službama.

Velibor Džomić – na vezi sa službama?

”Stoga je nužno da SAD i EU razmotre uvođenje sankcija pojedinim visokim funkcionerima SPC. To ih neće pogoditi puno što se tiče finansija ili slobode kretanja jer svetosavska sekta i njeni agenti u mantijama operišu u sivoj zoni. Ali uvođenje sankcija bi bio presudan korak ka označavanju SPC kao terorističke organizacije. Što u suštini i jeste”, rekli su naši sagovornici.

Kako navode, za sada je priča o sankcijama samo na nivou glasina u pojedinim krugovima, ali ističu da je i to jedan od realnih koraka koji će u budućnosti morati da se preduzme u cilju slabljenja rusko-velikosrpske hegemonije i subverzije u regionu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

22 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Miodrag D. BAJKOVIĆ
11.03.2022-13:39 13:39

OVO JE TEKST KOJI BI MORALO PRENIJETI BULJUK MEDIJA U CRNOJ GORI.

Libero7
11.03.2022-13:51 13:51

Bokeski forum je u tivtu paravan spijunu backovicu kao da nije nacionalista i sovinista.

Tivat
11.03.2022-19:40 19:40

Rakovic je kvazi istoricar I vucicevo cetnicko smece

Sasa
11.03.2022-20:46 20:46

E moj Balsa glup si kao k..ti i jesi brate pa pises ovim retardiranim cg …nemoj da i vama bude kao sinoc u zg.. leti leti 1000 km ali ce ga stici cg nato…aj tebra sevaj

Nikola
12.03.2022-23:21 23:21
Reply to  Sasa

E moj ti Sisoje, eve letiiiiii……letiiiiiiii…….moj 20cm Sasa pa ga ti vataj :))))))

Janko
11.03.2022-23:55 23:55

Pročitajte knjigu Amfilohijeva sabrana nedjela, objavljenu prije dvadeset i više godina pa će vam biti jasno zašto je Srpska crkva danas jača od države. Tako nam i treba kad smo mi Crnogorci nikakvi

SVETOSAVSKA SEKTA I NJENE SUBVERZIVNE ĆELIJE (1): Grupa od 30 ekstremista iz Trebinja pružala podršku ustoličenju Mićovića!? | Skala radio
01.06.2022-11:54 11:54

[…] SPC je u martu i zvanično od najviše evropske instance Evropskog parlamenta (EP) indirektno označena kao ekstremistička organizacija i glavni destabilizujući faktor koji u regionu zastupa ruske […]

SVETOSAVSKA SEKTA I NJENE SUBVERZIVNE ĆELIJE (3): Iz baze ”Kosijerevo” planirane političke litije i izborna kampanja, Vučić posjećivao operativni štab ”Kolo” | Skala radio
05.06.2022-11:44 11:44

[…] je jasnije zašto je takozvana SPC i zvanično od najviše evropske instance Evropskog parlamenta (EP) indirektno označena kao ekstremistička organizacija i glavni destabilizujući faktor koji u […]

ZABRINUTOST NAKON JOŠ JEDNE IZBORNE POBJEDE SPC: Politička sila trasirala put Crne Gore u srednjevjekovni mrak ”srpskog sveta” | Skala radio
04.04.2023-12:55 12:55

[…] takođe podsjetiti da je SS u martu prošle godine i zvanično od najviše evropske instance Evropskog parlamenta (EP) označena kao glavni destabilizujući faktor i zastupnik ruskih interesa u […]

DJELOVANJE ZAPADA I LOŠ IZBORNI REZULTAT SPC: Da li je svetosavska sekta prisiljena na povlačenje iz politike? - Voice of Montenegro
14.06.2023-12:23 12:23

[…] obzirom da je SS u martu prošle godine i zvanično od najviše evropske instance Evropskog parlamenta (EP) označena kao glavni destabilizujući faktor i zastupnik ruskih interesa u regionu, onda je […]

DJELOVANJE ZAPADA I LOŠ IZBORNI REZULTAT SPC: Da li je svetosavska sekta prisiljena na povlačenje iz politike? | Skala radio
14.06.2023-13:58 13:58

[…] obzirom da je SS u martu prošle godine i zvanično od najviše evropske instance Evropskog parlamenta (EP) označena kao glavni destabilizujući faktor i zastupnik ruskih interesa u regionu, onda je veoma […]

OČAJNI JOANIKIJE POZIVA OBILIĆE U POMOĆ: Primjenjuje Amfilohijevu i Vučićevu ’’kosovsku formulu’’ da bi zaustavio politički pad tzv. SPC - Voice of Montenegro
27.06.2023-11:03 11:03

[…] obzirom da je SS u martu prošle godine i zvanično od najviše evropske instance Evropskog parlamenta (EP) označena kao glavni destabilizujući faktor i zastupnik ruskih interesa u regionu, onda je […]

OPERACIJA ”SVETI MITRALJEZ”: Da li Podgorica postaje operativni centar svetosavskog ekstremizma? - Voice of Montenegro
30.06.2023-12:36 12:36

[…] podsjetiti da je SS u martu prošle godine i zvanično od najviše evropske instance Evropskog parlamenta (EP) označena kao glavni destabilizujući faktor i zastupnik ruskih interesa u […]

OPERACIJA ”SVETI MITRALJEZ”: Da li Podgorica postaje operativni centar svetosavskog ekstremizma? | Skala radio
30.06.2023-12:46 12:46

[…] podsjetiti da je SS u martu prošle godine i zvanično od najviše evropske instance Evropskog parlamenta (EP) označena kao glavni destabilizujući faktor i zastupnik ruskih interesa u […]

SVE OTVORENIJE NEZADOVOLJSTVO ZAPADA ZBOG TAKOZVANE SPC: Dok se svetosavski ekstremizam ne zauzda, Crna Gora ne može u EU - Voice of Montenegro
09.07.2023-12:22 12:22

[…] U martu prošle godine svetosavska sekta i zvanično je od najviše evropske instance indirektno označena kao subverzivna organizacija i glavni destabilizujući faktor koji u regionu zastupa ruske interese. […]

SKANDAL: Milatović ”ima povjerenja” u kontroverznog ruskog čovjeka i dovodi ga na NATO samit u Viljnusu! - Voice of Montenegro
13.07.2023-08:07 08:07

[…] je takođe blisko povezan sa takozvanom SPC, koja je u martu prošle godine i zvanično od najviše evropske instance indirektno označena kao subverzivna organizacija i […]

ANTIHRIŠĆANSKA DOKTRINA: Crna Gora je decenijama na udaru takozvane SPC, ali je Srbija ipak najveća žrtva svetosavskog mraka! - Voice of Montenegro
25.07.2023-07:34 07:34

[…] parlament (EP) usvojio je u martu prošle godine Rezoluciju o stranom uplitanju u demokratske procese u kome se osuđuju pokušaji Rusije da iskoristi napetosti među etničkim grupama na Zapadnom […]

ANTIHRIŠĆANSKA DOKTRINA: Crna Gora je decenijama na udaru takozvane SPC, ali je Srbija ipak najveća žrtva svetosavskog mraka! | Skala radio
25.07.2023-09:11 09:11

[…] parlament (EP) usvojio je u martu prošle godine Rezoluciju o stranom uplitanju u demokratske procese u kome se osuđuju pokušaji Rusije da iskoristi napetosti među etničkim grupama na Zapadnom […]

GODINA OD FUKARSKOG POTPISIVANJA ’’TEMELJNOG UGOVORA’’: Vučić, crne mantije, američka diplomatija i njihov idiot sproveli najveću veleizdaju Crne Gore! | Skala radio
03.08.2023-15:48 15:48

[…] Treba podsjetiti da je takozvana SPC i zvanično od najviše evropske instance Evropskog parlamenta (EP) u martu prošle godine, označena kao glavni destabilizujući faktor i zastupnik ruskih interesa u regionu. […]

Porfirije ćuti o Kosovu, ali zato TZV. SPC neumorno radi na sukobima u Crnoj Gori - Voice of Montenegro
29.09.2023-21:46 21:46

[…] Jer tek sad postaje potpuno jasno zašto je SS u martu prošle godine i zvanično od najviše evropske instance Evropskog parlamenta (EP) označena kao glavni destabilizujući faktor i zastupnik ruskih interesa u regionu. […]

POČETAK KRAJA POLITIČKI IZRAUBOVANE SS: Oprativno raskrinkanu tzv. SPC, nakon Boga, zbog pedofilije napušta i narod - Voice of Montenegro
06.10.2023-12:34 12:34

[…] da su i priče o skrivanju oružja, kriminalaca i opertivnom radu sad već došle i do najviših organa Evropske unije, koja je takozvanu SPC odavno označila kao faktor destabilizacije i svojevrsni provodnik putinističkog uticaja u […]

Zapadna prinudna uprava i maligni uticaj tzv. SPC | Skala radio
30.01.2024-14:27 14:27

[…] narede svojim marionetama u trenutnoj crnogorskoj vlasti je da se pozabave takozvanom SPC, koja je u martu 2022. godine i zvanično od najviše evropske instance Evropskog parlamenta (EP) označena kao glavni destabilizujući faktor i zastupnik ruskih interesa u […]