Petak, 12 Avgusta, 2022
Rubrika:

NAKON USVAJANJA REZOLUCIJE EP: SPC i zvanično proglašena za regionalni bezbjednosni rizik, sankcije EU i SAD nužne!?  

Da nijesmo članica NATO, SPC i njihove veze iz bezbjednosno-obavještajnog podzemlja odavno bi u Crnoj Gori napravili teren za sprovođenje ukrajinskog scenarija. EU je usvajanjem Rezolucije stavila do znanja SPC i njenim rusko-svetosavskim saradnicima da je to nedvosmisleno uočila. Mnogi pripadnici ove militarističke sekte u isto vrijeme su regrutovani i u bezbjednosno-obavještajnim strukturama Rusije i Srbije, i stoga je logično da Zapad, odnosno SAD i EU, ozbiljno razmotre opciju uvođenja sankcija za visoke funkcionere ove organizacije.

Piše: Balša Knežević

Svetosavski kult krvi i tla, koji se vodi pod akronimom SPC, a u javnsoti je poznat kao svetosavska sekta (SS), u srijedu je i zvanično od najviše evropske instance indirektno označena kao subverzivna organizacija i glavni destabilizujući faktor koji u regionu zastupa ruske interese.

Evropski parlament (EP) usvojio je u srijedu Rezoluciju o stranom uplitanju u demokratske procese u kome se osuđuju pokušaji Rusije da iskoristi napetosti među etničkim grupama na Zapadnom Balkanu kako bi raspirila sukobe i podijelila zajednice, što bi, kako se navodi u dokumentu, moglo da dovede do destabilizacije cijelog regiona.

Popovi SPC: Faktor nestabilnosti u regionu

EP je izrazio zabrinutost zbog pokušaja Pravoslavne crkve (SPC, odnosno svetosavske sekte nap.a.) u zemljama kao što su Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, a posebno u njenom entitetu Republici Srpskoj, da ”promoviše Rusiju kao zaštitnicu tradicionalnih porodičnih vrijednosti i učvršćuje odnose između države i crkve”.

Ovaj dokument je veoma zančajan jer je SPC konačno i zvanično od najviše evropske institucije označena kao faktor nestabilnosti u regionu, bezbjednosni rizik i glavni zastupnik ruskih, samim tim i velikosrpskih interesa.

Obavještajno-bezbjednosna ispostava ruskih i srpskih službi

Odluka EP da bez ustezanja označi SPC kao destabilizujući faktor u regionu je potvrda pisanja portala Aktuelno koji već duže vremena objavljuje činjenice o subverzivnim i gotovo terorističkim aktivnostima SS, čiji je cilj destabilizacija Crne Gore i regiona.

SPC – baza za ruske špijune

Zapad očigledno nije zaboravio da je takozvana ”Srpska pravoslavna crkva” bila glavna pokretačka snaga ratnohuškačkih aktivnosti na prostoru bivše SFRJ, i da je tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji odbacila sve ponuđene mirovne planove, uključujući Vensov plan, Vens-Ovenov plan, Plan Kontakt grupe i Dejtonski mirovni sporazum, o čemu opširnije možete čitati na ONLINE MAGAZINU LUČA.

SPC, njeni funkcioneri i agenti, poznati su po bliskim vezama sa bezbjednosno-obavještajnim strukturama Rusije i Srbije. Osim što su aktivno logistički pomagali pokušaj terorizma 2016. koji su vodili ruski agenti, SS je bila aktivan učesnik političkih dešavanja u Crnoj Gori u posljednjih 30 godina i uvijek je predstavljala ”sigurnu kuću” za rusko-svetosavsku agenturu.

U predizbornoj kampanji 2020. preko malverzacija i ucjena uspjeli su da dovedu na vlast u Crnoj Gori  retrogradne, anticivilizacijske snage čiji je zadatak bio da ponište sve što je država uradila na planu evroatlantskih integracija u posljenjih 20 godina. Jasno je da nijesmo članica NATO, SPC i njihove veze iz bezbjdnosno-obavještajnog podzemlja odavno bi u Crnoj Gori napravili teren za sprovođenje ukrajinskog scenarija. EU je usvajanjem Rezolucije stavila do znanja SPC i njenim rusko-svetosavskim saradnicima da je to nedvosmisleno uočila.

Svaki crkveni objekat je potencijalna kasarna i baza za djelovanje

Sagovornik portala Aktuelno dobro upućen u rad bezbjednosno-obavještajnih službi, kazao nam je da je SPC savršena logistička baza za rusko-srpsko subverzivno djelovanje i to zbog više faktora.

Tradicija saradnje SPC i srpske BIA-e traje dugi niz godina

”Lideri SPC otvoreno glorifikuju Rusiju i velikosrpsku fašističku ideologiju, a razlog za bojazan je što imaju infrastrukturu da realno potpomognu djelovanje u korist širenja te ideologije. To je organizacija koja funkcioniše mimo državnih propisa i zakona na teritoriji više država u regionu što je savršeno za nesmetano djelovanje i eventualno zaobilaženje državnih granica. Imaju samo u Crnoj Gori preko 650 takozvanih ‘vjerskih’ objekata, a svaki može da služi kao kasarna ili baza za obavještajna, subverzivna djelovanja”, rekli su naši sagovornici.

Kako ističu, svaka nacionalistička, kriminalna i ekstremistička grupa iz Crne Gore i iz regiona na neki način je povezana sa SPC.

”SPC je sigurna kuća za rusko-srpske nacionaliste i ekstremiste koji spremaju subverzivna i teroristička djelovanja. Značajno za operativnost SPC je i to što ogroman broj ljudi ovu gotovo terorističku organizaciju doživljava kao vjersku instituciju, što im olakšava propagandni rad i manipulacije”, rekli su naši izvori.

I ranije prijetili vojskom, sankcije jedna od opcija

Naši sagovornici ističu da su mnogi pripadnici SPC u isto vrijeme regrutovani i u bezbjednosno-obavještajnim strukturama Rusije i Srbije, i da je stoga logično da Zapad, odnosno SAD i EU, ozbiljno razmotre opciju uvođenja sankcija za visoke funkcionere ove organizacije.

Pojedini popovi čak i ne kriju svoju povezanost sa službama. Najbolji prijemjer je pop Mijajlo Backović koji važi za jednog od najistaknutijih operativaca obavještajno-bezbjednosne parareligijeske svetosavske sekte (SS), a nekadašnji komandos je i veliki prijatelj šefa ANB Dejana Vukšića.

Backović sa šefom ANB-a Dejanom Vukšićem

Treba takođe podsjetiti da su funkcioeri SS već prijetili vojnom silom Crnoj Gori. Bivši visoki funkcioner crnogorske filijale SS koja se vodi kao Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP)  Velibor Džomić u februaru prošle godine prijetio je javno državi istićući da organizacija kojoj pripada samo u Crnoj Gori ”ima preko 3.000 ljudi, što je više nego što broji crnogorska vojska”.

Džomić je tada javno rekao ono što svi u SPC i bezbjednosno-obavještajnim strukturama Rusije i Srbije misle – da je Crna Gora teritorija od interesovanja za takozvani ”ruski i srpski svet”, i da može da bude osvojena jer SPC ima veliki broj spremnih agenata. Za Džomića se već duži niz godina spekuliše da je aktivni saradnik srbijanske BIA-e i da je samim tim blizak ruskim obavještajnim službama.

Velibor Džomić – na vezi sa službama?

”Stoga je nužno da SAD i EU razmotre uvođenje sankcija pojedinim visokim funkcionerima SPC. To ih neće pogoditi puno što se tiče finansija ili slobode kretanja jer svetosavska sekta i njeni agenti u mantijama operišu u sivoj zoni. Ali uvođenje sankcija bi bio presudan korak ka označavanju SPC kao terorističke organizacije. Što u suštini i jeste”, rekli su naši sagovornici.

Kako navode, za sada je priča o sankcijama samo na nivou glasina u pojedinim krugovima, ali ističu da je i to jedan od realnih koraka koji će u budućnosti morati da se preduzme u cilju slabljenja rusko-velikosrpske hegemonije i subverzije u regionu.

Najnovije

FBI kod Trampa tražio dokumente o nuklearnom oružju

Agenti FBI-a tražili su dokumente povezane s temom nuklearnog oružja, tokom pretresa kuće bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa na Floridi. Nije poznato da li su...

Državne zastave na crkvi Svetog Vasilija Ostroškog na Cetinju i Svetog Preobraženja Gospodnjeg na...

Crnogorska zastava postavljena je na crkvi Svetog Vasilija Ostroškog na Obzovici na Cetinju. Osim toga, od jutros državna zastava krasi i crkvu Svetog Preobraženja Gospodnjeg...

Oprez zbog vlažnih puteva i pojačane frekvencije vozila

U Crnoj Gori danas se saobraća po mjestimično vlažnim putevima, a vidljivost je dobra, saopšteno je iz Auto moto saveza (AMS). "Očekuje se umjerena, tokom...

Toronto: Bez prolaska za favoritkinje

Osmina finala WTA turnira u Torontu je donijela nekoliko iznenađenja. Najveće je svakako eliminacija prve teniserke svijeta Ige Šfjontek od koje je bolja bila Beatriz...

Za devet projekata 61.000 eura

Filmski centar Crne Gore podržaće ove godine devet projekata u kategorijama za sufinansiranje razvoja scenarija i razvoja projekta sa ukupno 61.000 eura. Stručne konsultante činili...

Najčitanije

Povezano

Estonija uvodi zabranu ulaska u zemlju Rusima sa važećim vizama

Vlada Estonije odlučila je da zabrani ulazak državljanima Ruske Federacije sa važećim šengen vizama koje je izdala Estonija. Zabrana će stupiti na snagu za...

SAD: Inflacija u veleprodaji opala u julu

Cijene u veleprodaji u SAD opale su u julu u odnosu na nivo u junu, što se desilo prvi put u posljednje dvije godine...

Istoričari upozorili Bajdena: Ovo je jedan od najopasnijih trenutaka po demokratiju

Američki predsjednik Džozef Bajden privatno se sastao sa grupom istoričara u Bijeloj kući, koji su ga upozorili da je aktuelni trenutak “jedan od najopasnijih...

Wizz Air ponovo pokreće letove za Rusiju

Dok se rat u Ukrajini nastavlja, Rusija je ostala izolovana u međunarodnoj zajednici. Međunarodni brendovi bojkotuju Rusiju, dok zemlje i avio kompanije uvode zabrane letova...

Komentari

8 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Miodrag D. BAJKOVIĆ
11.03.2022-13:39 13:39

OVO JE TEKST KOJI BI MORALO PRENIJETI BULJUK MEDIJA U CRNOJ GORI.

Libero7
11.03.2022-13:51 13:51

Bokeski forum je u tivtu paravan spijunu backovicu kao da nije nacionalista i sovinista.

Tivat
11.03.2022-19:40 19:40

Rakovic je kvazi istoricar I vucicevo cetnicko smece

Sasa
11.03.2022-20:46 20:46

E moj Balsa glup si kao k..ti i jesi brate pa pises ovim retardiranim cg …nemoj da i vama bude kao sinoc u zg.. leti leti 1000 km ali ce ga stici cg nato…aj tebra sevaj

Nikola
12.03.2022-23:21 23:21
Reply to  Sasa

E moj ti Sisoje, eve letiiiiii……letiiiiiiii…….moj 20cm Sasa pa ga ti vataj :))))))

Janko
11.03.2022-23:55 23:55

Pročitajte knjigu Amfilohijeva sabrana nedjela, objavljenu prije dvadeset i više godina pa će vam biti jasno zašto je Srpska crkva danas jača od države. Tako nam i treba kad smo mi Crnogorci nikakvi

SVETOSAVSKA SEKTA I NJENE SUBVERZIVNE ĆELIJE (1): Grupa od 30 ekstremista iz Trebinja pružala podršku ustoličenju Mićovića!? | Skala radio
01.06.2022-11:54 11:54

[…] SPC je u martu i zvanično od najviše evropske instance Evropskog parlamenta (EP) indirektno označena kao ekstremistička organizacija i glavni destabilizujući faktor koji u regionu zastupa ruske […]

SVETOSAVSKA SEKTA I NJENE SUBVERZIVNE ĆELIJE (3): Iz baze ”Kosijerevo” planirane političke litije i izborna kampanja, Vučić posjećivao operativni štab ”Kolo” | Skala radio
05.06.2022-11:44 11:44

[…] je jasnije zašto je takozvana SPC i zvanično od najviše evropske instance Evropskog parlamenta (EP) indirektno označena kao ekstremistička organizacija i glavni destabilizujući faktor koji u […]