Subota, 2 Decembra, 2023
Rubrika:

Damjanović sa predstavnicima Svjetske banke: Neophodne mjere racionalizacije i prihodne i rashodne budžetske politike

Tema sastanka bili su i sajber napadi na informatičku državnu strukturu sa čijim se posljedicama javna uprava i dalje suočava

Na sastanku ministra finansija, Aleksandra Damjanovića i saradnika sa timom Svjetske banke, predvođenim šefom misije za Crnu Goru, Kristoferom Šeldonom, razgovarano je o finansijskoj, fiskalnoj i makroekonomskoj održivosti.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, Šeldona je zanimalo na koji način će se crnogorske finansije izboriti sa izazovom očuvanja stabilnosti javnih finansija, kao i kako će biti nadomještena nedostajuća budžetska sredstva.

“Ministar Damjanović kazao je da rebalans budžeta predstavlja verifikaciju naslijeđenih obaveza i problema, ali i nastojanje aktuelne Vlade da obezbijedi nesmetano funkcionisanje. Podsjetio je na opredijeljenost da se nedostajuća sredstva obezbijede na domaćem tržištu, emitovanjem kratkoročnih državnih zapisa i kroz kreditne aranžmane”, navodi se u saopštenju.

Damjanović je ocijenio da su neophodne mjere racionalizacije i prihodne i rashodne budžetske politike.

“Tokom sastanka, razmatrani su i razvojni ciljevi Crne Gore i njihova usklađenost sa Partnerskim okvirom za Crnu Goru za period 2023-2027. godina, sa posebnim fokusom na mogućnosti koje pružaju DPL- Zajam zasnovan na razvojnim politikama kao i unaprjeđenje implementacije RARP-Projekat reforme poreske uprave, . Ministar je kazao da će resornoj Upravi pružiti punu podršku u realizaciji ovog projekta ali i institucionalni nadzor nad njegovim sprovođenjem, s namjerom povećanja transparentnosti”, dodaje se u saopštenju.

U kontekstu izmjena zakonske regulative koje će doprinijeti jačanju prihodne strane, ministar je najavio izmjene postojećeg Zakona o igrama na sreću, kao i donošenje novog u narednoj godini. Napomimjući da su planirane i izmjene drugih normativnih akata, poput Zakona o zaradama u javnom sektoru i Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, kojim će biti propisan Fiskalni savjet, čija će uloga biti nadzorna i korektivna.

Tema sastanka bili su i sajber napadi na informatičku državnu strukturu sa čijim se posljedicama javna uprava i dalje suočava.

“Posjeta Šeldona bila je prilika da se sagledaju zaključci sa prošlonedjeljnog sastanka Konstituence- grupe država članica Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, održanog u Sarajevu, kao i prioritetne teme o kojima će se razgovarati na oktobarskom godišnjem sastanku Svjetske banke i Međunarofnog monetarnog fonda u Vašingtonu”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve