Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Ministarski sastanak o Planu rasta za Zapadni Balkan u Podgorici

Na sastanku, čiji su domaćini ministarka evropskih poslova Maida Gorčević i ministar finansija Novica Vuković, učestvovaće direktorica za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju Valentina Superti

Sastanak ministara evropskih poslova i finansija država regiona i Evropske komisije, posvećen Planu rasta za Zapadni Balkan, biće održan 25 i 26. aprila u Podgorici, saopšteno je iz Vlade.

Na sastanku, čiji su domaćini ministarka evropskih poslova Maida Gorčević i ministar finansija Novica Vuković, učestvovaće direktorica za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju Valentina Superti.

“Delegaciju Kosova će činiti zamjenik premijera Beslik Besljimi i zamjenik ministra finansija, rada i transfera Avni Zogiani, dok će, u ime Sjeverne Makedonije, na sastanku učestvovati zamjenik ministra finansija Filip Nikolovski“, navodi se u saopštenju.

Članovi delegacije Vlade Albanije na sastanku će biti državna ministarka i glavna pregovaračica Majlinda Dhuka i ministar finansija Ervin Mete. U ime Vlade Srbije, na sastanku će učestvovati ministarka evropskih integracija Tanja Miščević, a u ime Bosne i Hercegovine, pomoćnica direktora Direkcije za evropske integracije Zara Halilović.

“Tokom prethodnih mjeseci, održani su ministarski sastanci i regionalni samiti lidera Zapadnog Balkana u Skoplju i Tirani na kojima su razmijenjena mišljenja o zajedničkim akcijama, koordinisanim politikama i inicijativama usmjerenim na osiguranje uspjeha u implementaciji Pana rasta i cjelokupnog procesa pristupanja EU. Ministri evropskih poslova i finansija država Zapadnog Balkana su se saglasili da Plan rasta predstavlja ključnu platformu za ubrzanje integracije u jedinstveno tržište EU i ukupne reforme u procesu pristupanja EU”, dodaje se u saopštenju.

Sastanak u Podgorici biće prilika za nastavak konstruktivnih razgovora i dalje usmjeravanje započetih zajedničkih aktivnosti i napora. Glavne teme sastanka će biti pristup jedinstvenoj zoni plaćanja u eurima (SEPA), unapređenje olakšica trgovine i transporta između država Zapadnog Balkana i zemalja članica EU, Aplikacija novčanik digitalnog identiteta i unapređenje snabdijevanja kritičnim ljekovima.

“Nakon ministarskog sastanka u Podgorici, Crna Gora će sredinom maja biti domaćin regionalnog još jednog ministarskog sastanka i Samita lidera država Zapadnog Balkana i Evropske komisije posvećenog maksimalnoj iskorišćenosti prednosti Plana rasta. Cilj ovih sastanaka je približavanje Zapadnog Balkana jedinstvenom tržištu EU, produbljivanja regionalne ekonomske integracije, ubrzanja temeljnih reformi i povećanja finansijske pomoći”, kazali su iz Vlade.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve